Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Az erdőszéli, nem elkerített...

Az erdőszéli, nem elkerített állítólagos magánterületre beléphetek nyugodtan?

Figyelt kérdés

A település szélén van egy mező. Eddig mindenki keresztül ment ott, a legszélén van egy út. Most az új tulaj kitáblázta, hogy tilos a belépés.

Azt elhiszem, hogy talán joga volt kirakni a táblát, de én honnan tudjam, hogy az az övé, ha nincs elkerítve? És hogy pontosan mit fed le, mettől-meddig tart? Mert akkor ilyen erővel az övé az egész falu. Mindig látom, hogy kötekedni akar, de egyszerűen csak elsétálok mellette, ignorálom, rá sem nézek, ilyenkor meg elhord mindennek.

jan. 28. 09:09
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
42%

Az én véleményem, hogy ennél a helyzetnél a magánlaksértés jogsértést fejtegetjük.

Viszont amennyiben ez egy bekerítetlen telek, ott ez nem valósul meg.

jan. 28. 09:23
 2/22 anonim ***** válasza:
78%

MOST MÁR tudod. EDDIG nem tudtad, nem is volt gond, hogy ott jártál át. A tulajnak azonban most már probléma ezért kitáblázta. Innentől már tudod, hogy magánterület, tudod, hogy nem akarja a tulajdonosa, hogy bárki ott járjon át.

Mivel nincs elkerítve nem tudja megakadályozni, hogy átjárj rajta, így idővel vagy megoldja az elkerítést vagy megunja.

Viszont ilyenkor érdemes a másik helyzetébe gondolnod magadat. Tegyük fel van egy telked, de épp nincs pénzed kerítésre. Nem akarod, hogy oda mások parkoljanak a kocsijukkal, átjárjanak rajta, mert addig nem tudsz kezdeni semmit a telkeddel amíg azt mások közterületnek nézik. Még egy gyümölcsfát se tudsz ültetni mert a bejárogatók tönkretehetik vagy ha már teremne akkor leszednék a termését. TE mit gondolnál ha kitennél egy táblát, hogy magánterület, de továbbra is valaki ott akarna császkálni?

Ha megint szól a tulaj akkor mondd azt neki, hogy jelezze a telekhatárokat, mert amíg azt nem jelzi addig te nem tudhatod merre kell menj, hogy ne a telkén járj már. A telekhatárt nem kell erős, magas kerítéssel jelezni, elég egy kifeszített zsinór vagy egy festékkel megfestett csík a földön. Nálunk a szomszéd utcákban van még pár olyan telek amit nem építettek be (17 éve lett belterület és akkor kezdtek ide házakat építeni). Amelyik teleknél nincs kerítés azokra se megy be az átlagember, ellenben aki kutyát sétáltat, gyerekkel jár, azoknál ez már előfordul. Az egyik teleknél ezt nem akarja a tulaj, ott egyszerűen levert pár karót a telek szélén és egy zsineg van rájuk kifeszítve. Ezzel jelzi a telek határát és azon már ember nem megy be. Szerencsére a mi környékünk jó, a veteményeséhez se nyúl senki, pedig csak ez a zsinór az akadály. Lehet, hogy a te környéked nem ilyen nyugodt és ott hiába lenne így jelezve a telekhatár, attól még ugyanúgy bejárnának oda, ezért nem csinálja. de ettől még jeleznie kellene a határokat és akkor már joggal szólna. Most te annyit tehetsz hogy jelzed neki, nem tudod meddig tart a telke. Ha majd a tulaj ezt jelöli akkor nem is fogsz azon belülre menni.

jan. 28. 09:32
 3/22 anonim ***** válasza:
Kérdező: Az erdőt, szántót, legelőt, árkot, szőlőt, stb. nem kell bekeríteni.
jan. 28. 09:46
 4/22 A kérdező kommentje:

2.: De van pénze, fullos ház, kinti szauna, jó autók. Ez a terület ott van az erdő mellett, konkrétan egy nagy mező. Hát azért ember, ne hasonlíts már egy 200-300 négyzetméteres telket egy 5 hektáros erdő melletti mezőhöz.

Igen így van, jelezze a telekhatárt, vagy csináltasson kerítést, ha annyira zavarja. Nem egyszerűbb lenne az, úgy, hogy lekeríti, aztán a kerítés mellett kijárnak egy nyomot, mint hogy állandóan hőzöng? Vagy minimum húzzon ki akkor zsinórt.

Amúgy meg minek álljak le vele? Úgyis tudom, hogy csak kötekedni akar. A másik meg nem értem, hogy legalább a ház részt miért nem keríti körbe?

Meg attól, hogy valami a tiéd, még nem feltétlenül jogszerű kitiltanod onnan mindenkit. Pl. ha erdőd van, ott is csak kivételes esetekben alkalmazhatsz kerítést, pl. ha fákat ültetsz. Nem tudom, hogy ez minek van minősítve, de én továbbra is arra fogok járni, nem érdekel a hülye tulaj. Ha kijön szólni, akkor lépek ötöt és bemegyek az erdőbe (azért nem járok ott, mert az úton kényelmesebb), onnantól kezdve meg bekaphatja.

jan. 28. 09:57
 5/22 anonim ***** válasza:
100%

#4 A kérdésedben nem írtad le mekkora a terület, jó lenne ha emiatt nem azt kárhoztatnád aki válaszolt neked. Egy ilyen méretű területnél ha az mező ráadásul, akkor meg ahogy #3 írta, el se kell keríteni. Te se fogsz találni sehol mást hasonló területeken, mint egy táblát, esetleg az autóutat zárják kerítéssel, kapuval, jelezve, hogy nem lehet csak úgy áthajtani.

"Meg attól, hogy valami a tiéd, még nem feltétlenül jogszerű kitiltanod onnan mindenkit. Pl. ha erdőd van, ott is csak kivételes esetekben alkalmazhatsz kerítést, pl. ha fákat ültetsz. "

Csakhogy ez nem erdő. Mivel a tulajdonos jelezte, hogy magánterület és ki is írta, hogy belépni tilos, így a helyzet az, hogy szándékosan követsz el szabálysértést. A te dolgod, de senki nem fog neked igazat adni ha a tulaj feljelent birtokháborításért.

jan. 28. 10:11
 6/22 anonim ***** válasza:

“ helyzet az, hogy szándékosan követsz el szabálysértést.”

Tényleg nem kötekedés, hanem szeretek tanulni, tájékozódni. Melyik szabálysértést követi el, a kérdező?

jan. 28. 10:19
 7/22 A kérdező kommentje:

5.: Írtam az előző válaszomban, hogy kb. 5 hektár. Nem kárhoztattalak, miért értetted úgy? Vagy mi volt a probléma, ami alapján így értetted?

És legrosszabb esetben mi történhet? Indítanak egy szabálysértési eljárást, és max. a legeslegrosszabb esetben kapok pár tízezres bírságot?

Azt lenne a legésszerűbb, hogyha meglátom a tulajt, akkor bemegyek az erdőbe, és onnantól kezdve nem szólhat semmit sem :)

8/22 A kérdező kommentje:
6.: Birtokháborítás. Írta a válasza végében. Ez szabálysértés.
 9/22 anonim ***** válasza:

“ 6.: Birtokháborítás. Írta a válasza végében. Ez szabálysértés.”

Olvastam ezt, hogy birtokháborítás. Ezért át is néztem a szabálysértési törvénykönyvet, de én nem találtam ilyen szabálysértést. Lehet én voltam felületes, melyik paragrafus ez?

jan. 28. 10:23
 10/22 A kérdező kommentje:

Egyébként pont az ilyen emberek miatt gondolkozok egy medve spray beszerzésében. Simán rám támadhatnak, mondván ott kint úgy sincsen tanú. Régebbi sztori, sétáltam az erdőben, volt ott egy út, ami egy turista szálláshoz vezetett, a szomszédban meg egy kint élő ember. Ő is rögtön kijött, kivagyok, mit csinálok, én hülye pedig illedelmes bemutatkoztam, rendes voltam vele, leálltam beszélgetni. Tudjátok, hogy mi lett legközelebb? A portájáról ordibált az ideggyengéje, hogy menjek a qrva anyámba, mit képzelek magamról, hogy állandóan arra járkálok. Szóval innentől kezdve nekem mondhatja bárki.

Egy ilyen spray-t milyen esetben lehet használni, hogy jogszerű? Pl. ha agresszívan jön felém, vagy van valami a kezében, akkor gondolom ráfogom, felszólítom, és ha nagyon akadékoskodik, akkor kaphat egy adagot a pofájába?

jan. 28. 10:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!