Ügyvédet lehet arra kérni hogy felhívjon egy kis vállalkozót beperléssel kapcsolatban ?
Nagyon röviden tömören : egy kis vállalkozótól már 3x vásároltam x terméket amit árul. Minden alkalommal gondom volt a termékkel amit normál emberi kulturált módon közöltem vele hogy elégedetlen vagyok. A legutóbbi vásárlási szándékom alatt viszont közölte hogy nem hajlandó többet eladni nekem semmit. A konkrét kérdésem hogy ügyvéd segítségét igénybe vehetem abban a formában hogy az ügyvédet azzal bíznám meg hogy hívja őt fel és közölje vele hogy ha nem ad el terméket nekem akkor feljelentést indítványozunk az ügyvéd segítségével ?
Gondolom ettől egy kicsit helyre rázódna az elméje és rá döbbenne arra hogy nem jogosan járt el hivatalos eladóként.
Szóval szó szerint ügyvéddel szeretnél fenyegetőzni.
Nem, ez szerencsére nem jogszerű.
Meg lehet kérni erre egy ügyvédet, csak ki fog röhögni.
1) nem köteles veled üzletelni senki
2) nincs jogalapod feljelenteni, mert nem történt bűncselekmény
"Szóval szó szerint ügyvéddel szeretnél fenyegetőzni."
Törvényes következményekkel - pl. fogyasztóvédelmi, kártérítési eljárással - nem lehet fenyegetőzni, az ilyen "ígéret" nem minősül jogilag fenyegetésnek.
Kérdező!
Mégis hogy akarod bizonyítani, hogy téged szándékosan (a korábbi viszonyotokra nézve) zár ki a kereskedelemből valaki?
Ha jogos a szavatossági igényed, akkor ennek a vállalkozó köteles eleget tenni.
De egyébként annak árul és ad el, akinek akar.
(nem törvényes, de meg lehet oldani...)
Az ügyvéd nem fog felhívni senkit ennek érdekében normális körülmények között. Az fenyegetés lenne, minimum etikai kódex ellen menne. Köszönöm a lekezelő stílust.
#6#7
Ha ennyire biztos vagy a dolgodban, mit keresel itt?
"nincs jogalapod feljelenteni, mert nem történt bűncselekmény"
Feljelenteni bárkit fellehet, majd a bíróság eldönti, hogy van alapja vagy sem.
"Hivatalosan üzemelő vállalkozásról van szó, szerinted megválogathatja kedve szerint hogy amit árul hogy kinek s kinek nem adja el ?"
Jogilag nem, de technikailag minden további nélkül.
Neked kell a közvetett hátrányos megkülönböztetést alátámasztani, adatokkal, körülményekkel.
Ő viszont hivatkozhat bármire, ami belefér az üzletpolitikába, ill. üzleti gyakorlatba, pl. talált mást helyetted, akinek jobb feltételekkel tud értékesíteni, vagy épp akkor fogyott el a készlet, amikor rendeltél és ezért nem teljesít... etc.
Próbálkozhatsz, de ha ügyes, nehéz rajta jogi fogást találni, bármennyire is nem jogszerű.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!