Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Mi a különbség a jogtalan...

Mi a különbség a jogtalan elsajátítás bűncselekmény (1) bekezdéses fordulatai között?

Figyelt kérdés
Arra lennék kíváncsi hogy mikor áll elő az a helyzet hogy aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja VAGY 8 napon belül nem adja le ( jegyzőnek vagy rendőrségnek hivatalosan)? Tehát magyarul van az az eset mikor nem kell kivárni a 8 napot ha a sértett bejelenti hogy elhagyta pl a tárcáját és azonnal megindul az eljárás az első fordulat miatt és van az a helyzet mikor azt mondja neki a rendőr ha bejön feljelentést tenni hogy várni kell 8 napot mert ennyi ideje van a megtalálónak hogy leadja. Mi különíti el a két esetet? A helyszín esetleg? Pl ha boltban találja meg valaki a tárcát evidens lenne hogy ott leadja ha nem akarja eltulajdonítani és emiatt az első fordulat érvényesül ha pedig pl valahol az utcán találja meg( ahol nincs kinek leadni) akkor a 8 napos fordulat? Bár ugye nem az üzletben köteles leadni a megtaláló hanem a hatóságnál tehát mászkálhat ő 8 napig azzal a tárcával…Megköszönném ha esetleg egy hozzáértő jogász elmagyarázná :)

#Jog#bűncselekmény#btk
jan. 22. 18:26
 1/7 anonim ***** válasza:
jan. 22. 18:36
 2/7 A kérdező kommentje:
Elolvastam köszönöm, ezt nem fejti ki…
jan. 22. 18:41
 3/7 A kérdező kommentje:
Nem véletlen tettem fel itt a kérdést… utánaolvastam, de ezt a magyarázatot nem találtam sehol.
jan. 22. 18:42
 4/7 DK-s ***** válasza:
0%

🤣

Szerencséd van, hogy "erre jártam". 2010 környékén én voltam az első Magyarországon, akit ennek a paragrafusnak a segítségével ítéltek el, gyakorlatilag KUKÁZÁSÉRT! A papír-szelektíveket ürítgettem szorgalmasan, nagyon jó pénz volt benne. Napi 15-20.000 simán meg volt.

A jogtalan elsajátítás paragrafusa egy tákolmány, eredetileg a kukázókat volt hivatott szankcionálni! Semmi más jelentősége nincs.

"A talált idegen dolgot eltulajdonítja"

Vagyis a kukában "talált", idegen dolgot eltulajdonítja. Ez vérszegény volt!

A legszebb volt az egészben hogy a bíró valamiféle kiadott "ukáznak" megfelelően elítélt, majd kikapcsolta a diktafont és ezt mondta nekem: "Én sem tudom, hogy miért ítéltem el. Az indítványával teljesen egyet értek".

Érdekes országban élünk! Nyilvánvaló volt, hogy a bíró keze kötve van!

Amit bárki kidob, vagyis lemond a tulajdonlási jogáról, az a polgári törvénykönyv értelmében URATLAN TÁRGY, amire BÁRKI jogot formálhat!

A hulladékgyűjtő cég csak attól a pillanattól lehet TULAJDONOS, amikor KIVESZI a hulladékot a kukából. A kuka hiába az övé, a tartalma nem, mivel az kizárólag URATLAN TÁRGYAT tartalmaz!

Arra a kérdésre sem tudott a bíró választ adni, pedig alapvető lett volna, hogy KINEK a tulajdonát sajátítottam el? Olyan vagyon elleni bűncselekményért ítéltek el, aminek még sértettje sem volt! 🤣🤣🤣

jan. 22. 19:09
 5/7 anonim ***** válasza:

“ Arra lennék kíváncsi hogy mikor áll elő az a helyzet hogy aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja VAGY 8 napon belül nem adja le ”

Az én olvasatomban példán bemutatva így lehet szerintem értelmezni:

A tényállás első fele megvalósul, ha:

-Kiss Pista, talál egy pénztárcát, benne, 100.000 forinttal. Ő rögtön bemegy a sarki boltba, és mindet elkölti.

Ebben az esetben, ő azt a talált pénzt eltulajdonította, hiszen saját tulajdona ként rendelkezett vele.

A második fordulat pedig akkor valósul meg, ha haza viszi a pénzt, de felteszi a polcra és ott hagyja. Itt megőrzi, költi el de 8 napon belül nem adja le.

jan. 22. 19:30
 6/7 anonim ***** válasza:

Egyik esetben bizonyítható, hogy nem is akarta visszaadni, a másik esetben nem. De ha már 8 napon belül nem adta vissza, az arra utal, hogy nem nagyon törte magát a visszaadáson.

Az első esetben tevékenységgel, a második esetben mulasztással követi el az illető a bűncselekményt.

Amennyiben tevékenységgel követik el, akkor a tevékenység elkövetésével befejezetté válik az elkövetés, máris büntethető az illető. (Ld. fentebb, ha elkölti a talált pénzt.)

De a büntetés alsó és felső határai tekintetében elvileg nincs különbség a kettő közt. (Viszont nagyon csodálkoznék, ha nagy átlagban nem kapnának súlyosabb büntetést azok, akik látványosan eldugják, és elköltik pl. a talált pénzt, mint akik csak leszrják, és nem törődnek a visszaadással.)

jan. 24. 11:10
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
tegnapelőtt 18:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!