Mi a különbség a jogtalan elsajátítás bűncselekmény (1) bekezdéses fordulatai között?
🤣
Szerencséd van, hogy "erre jártam". 2010 környékén én voltam az első Magyarországon, akit ennek a paragrafusnak a segítségével ítéltek el, gyakorlatilag KUKÁZÁSÉRT! A papír-szelektíveket ürítgettem szorgalmasan, nagyon jó pénz volt benne. Napi 15-20.000 simán meg volt.
A jogtalan elsajátítás paragrafusa egy tákolmány, eredetileg a kukázókat volt hivatott szankcionálni! Semmi más jelentősége nincs.
"A talált idegen dolgot eltulajdonítja"
Vagyis a kukában "talált", idegen dolgot eltulajdonítja. Ez vérszegény volt!
A legszebb volt az egészben hogy a bíró valamiféle kiadott "ukáznak" megfelelően elítélt, majd kikapcsolta a diktafont és ezt mondta nekem: "Én sem tudom, hogy miért ítéltem el. Az indítványával teljesen egyet értek".
Érdekes országban élünk! Nyilvánvaló volt, hogy a bíró keze kötve van!
Amit bárki kidob, vagyis lemond a tulajdonlási jogáról, az a polgári törvénykönyv értelmében URATLAN TÁRGY, amire BÁRKI jogot formálhat!
A hulladékgyűjtő cég csak attól a pillanattól lehet TULAJDONOS, amikor KIVESZI a hulladékot a kukából. A kuka hiába az övé, a tartalma nem, mivel az kizárólag URATLAN TÁRGYAT tartalmaz!
Arra a kérdésre sem tudott a bíró választ adni, pedig alapvető lett volna, hogy KINEK a tulajdonát sajátítottam el? Olyan vagyon elleni bűncselekményért ítéltek el, aminek még sértettje sem volt! 🤣🤣🤣
“ Arra lennék kíváncsi hogy mikor áll elő az a helyzet hogy aki a talált idegen dolgot eltulajdonítja VAGY 8 napon belül nem adja le ”
Az én olvasatomban példán bemutatva így lehet szerintem értelmezni:
A tényállás első fele megvalósul, ha:
-Kiss Pista, talál egy pénztárcát, benne, 100.000 forinttal. Ő rögtön bemegy a sarki boltba, és mindet elkölti.
Ebben az esetben, ő azt a talált pénzt eltulajdonította, hiszen saját tulajdona ként rendelkezett vele.
A második fordulat pedig akkor valósul meg, ha haza viszi a pénzt, de felteszi a polcra és ott hagyja. Itt megőrzi, költi el de 8 napon belül nem adja le.
Egyik esetben bizonyítható, hogy nem is akarta visszaadni, a másik esetben nem. De ha már 8 napon belül nem adta vissza, az arra utal, hogy nem nagyon törte magát a visszaadáson.
Az első esetben tevékenységgel, a második esetben mulasztással követi el az illető a bűncselekményt.
Amennyiben tevékenységgel követik el, akkor a tevékenység elkövetésével befejezetté válik az elkövetés, máris büntethető az illető. (Ld. fentebb, ha elkölti a talált pénzt.)
De a büntetés alsó és felső határai tekintetében elvileg nincs különbség a kettő közt. (Viszont nagyon csodálkoznék, ha nagy átlagban nem kapnának súlyosabb büntetést azok, akik látványosan eldugják, és elköltik pl. a talált pénzt, mint akik csak leszrják, és nem törődnek a visszaadással.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!