Rágalmazás miért bűncselekmény?
Azért mert egy jól kivitelezett rágalmazás egy ember életét s tönkre tudja tenni.
Például, ha egy papról bekamuzzák, hogy pedofil vagy egy könyvelőről, hogy sikkaszt akkor nagyon nehezen fog találni munkát rövidtávon, de akár hosszú távon is.
A szavaknak ereje van! Megfontoltan kell használni őket.
De akkor sem értem ez miért büntetőügy?
Nekem a büntetőügy szóról elsősorban a gyilkosság, testi sértés, rablás, stb. jutnak eszembe. Nem az hogy valakinek sérült a becsülete.
“ Nekem a büntetőügy szóról elsősorban a gyilkosság, testi sértés, rablás, stb.”
Értjük, neked akinek fogalma sincs az egészről, ennyit jut eszébe. Ettől függetlenül ez végtelenszer összetettebb és komplikáltabb.
Nekem az agysebészetről a szike és az agy jut eszembe. Gondolom egy picit több dolog kell hozzá ennél, ezért nem is tartom baromságnak, hogy más dolgok is szerepet játszanak benne.
Tudnál esetleg linkelni egy ilyen példát, ahol az általad álmodott helyzetben bármilyen nemű ítélet született?
Mert már magyarázták neked, hogy a rágalmazás egyáltalán nem ebben a helyzetben van.
"De akkor sem értem ez miért büntetőügy?"
Ezeket polgári perben is előtudod rántani és kérhetsz kártérítést, nemcsak kizárólag büntetőügy. A büntetőügyek listájába mert azért kerültek bele, mert vannak olyan esetek, amiket a törvényalkotó már társadalomra veszélyesnek tekint. Ha például gazdag vagy és a rágalmazás nem egy büntethető tétel, hanem csak egy szabálysértés, vagy civiljogi eset, akkor téged mi tántorítana el attól, hogy fűt-fát (de főleg a kisebb konkurenciádat) megvádolj és tönkretedd az életüket?
"Bélabá nem veszélyes a társadalomra, mert azt mondta Józsibára hogy lufifejű."
Éppen ezért a bíró valószínűleg el is fogja kaszálni az ügyet, szóval ezzel a példával pont hogy nem mész semmire ebben a vitában. Teljesen magától értetődő, hogy valami súlya kell, hogy legyen a hamis vádaskodásnak. A sértett érzékeny lelke pedig nem egy jó alap a bíró szemében sem.
" valószínűleg el is fogja kaszálni az ügyet"
Olvass BH-kat akkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!