Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Rágalmazás miért bűncselekmény?

Rágalmazás miért bűncselekmény?

Figyelt kérdés
Azt értem, hogy pl. Józsibának nagyon rosszul esik hogy a Béla a kocsmában lufifejűnek nevezte őt az ivócimborái előtt. De ha Józsibá feljelenti Bélát emiatt, akkor gyanúsított lesz Józsibá, kihallgatják, fényképeket készítenek róla, a tanúknak is be kell menni vallomást tenni és el is ítélik rágalmazás (btk. 226) bűncselekménye miatt. Nem túl indokolatlanul szigorú ez? Nem lehetne a rágalmazás Polgári törvénykönyv és szabálysértés? 2 év letöltendőt is lehet kapni érte.
ma 11:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
A rágalmazás bűntételt nem Bélának és Józsinak találták ki egy lufifejűzés miatt, hanem Tamás pizzériaszakácsnak, akiről hamisan elhíreszteled, hogy penészes a tésztája és ezért vendégeket veszít, vagy Matyinak, akit egy féltékeny barátnő erőszakkal vádol meg aztán kiutálják az egész faluból. Értelemszerűen a bírón múlik, hogy elfogadja az adott cselekmény alkalmas-e a sértett társadalmi megbecsülésének indokolatlan megcsorbítására.
ma 11:48
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert egy jól kivitelezett rágalmazás egy ember életét s tönkre tudja tenni.

Például, ha egy papról bekamuzzák, hogy pedofil vagy egy könyvelőről, hogy sikkaszt akkor nagyon nehezen fog találni munkát rövidtávon, de akár hosszú távon is.

A szavaknak ereje van! Megfontoltan kell használni őket.

ma 11:49
 3/11 A kérdező kommentje:

De akkor sem értem ez miért büntetőügy?

Nekem a büntetőügy szóról elsősorban a gyilkosság, testi sértés, rablás, stb. jutnak eszembe. Nem az hogy valakinek sérült a becsülete.

ma 12:17
 4/11 anonim ***** válasza:
49%
Nekem a büntetőügyről meg a sikkasztás, rágalmazás és becsületsértés jut eszembe. És akkor mi van?
ma 12:46
 5/11 anonim ***** válasza:
51%

“ Nekem a büntetőügy szóról elsősorban a gyilkosság, testi sértés, rablás, stb.”

Értjük, neked akinek fogalma sincs az egészről, ennyit jut eszébe. Ettől függetlenül ez végtelenszer összetettebb és komplikáltabb.

Nekem az agysebészetről a szike és az agy jut eszembe. Gondolom egy picit több dolog kell hozzá ennél, ezért nem is tartom baromságnak, hogy más dolgok is szerepet játszanak benne.

ma 13:50
 6/11 A kérdező kommentje:
Rendőrségnek a bűnt kellene üldöznie, megelőznie, nem a félrészeg Bélákat akik rosszat mondanak valakire. Bélabá nem veszélyes a társadalomra, mert azt mondta Józsibára hogy lufifejű.
ma 14:26
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Tudnál esetleg linkelni egy ilyen példát, ahol az általad álmodott helyzetben bármilyen nemű ítélet született?

Mert már magyarázták neked, hogy a rágalmazás egyáltalán nem ebben a helyzetben van.

ma 14:41
 8/11 A kérdező kommentje:
BH-kat olvastam ez ügyben és van egy ilyen ügyem is jelenleg, ezért fogalmazódott meg bennem a kérdés.
ma 15:10
 9/11 anonim ***** válasza:
44%

"De akkor sem értem ez miért büntetőügy?"

Ezeket polgári perben is előtudod rántani és kérhetsz kártérítést, nemcsak kizárólag büntetőügy. A büntetőügyek listájába mert azért kerültek bele, mert vannak olyan esetek, amiket a törvényalkotó már társadalomra veszélyesnek tekint. Ha például gazdag vagy és a rágalmazás nem egy büntethető tétel, hanem csak egy szabálysértés, vagy civiljogi eset, akkor téged mi tántorítana el attól, hogy fűt-fát (de főleg a kisebb konkurenciádat) megvádolj és tönkretedd az életüket?

"Bélabá nem veszélyes a társadalomra, mert azt mondta Józsibára hogy lufifejű."

Éppen ezért a bíró valószínűleg el is fogja kaszálni az ügyet, szóval ezzel a példával pont hogy nem mész semmire ebben a vitában. Teljesen magától értetődő, hogy valami súlya kell, hogy legyen a hamis vádaskodásnak. A sértett érzékeny lelke pedig nem egy jó alap a bíró szemében sem.

ma 19:10
 10/11 A kérdező kommentje:

" valószínűleg el is fogja kaszálni az ügyet"

Olvass BH-kat akkor.

ma 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!