Hogyan lehet hordozni közterületen/utcán kést?
Sziasztok!
Mint ahogy a kérdésben is szerepel az érdekelne, hogy lehetséges valahogy legálisan hordani/szállítani 8cm-nél nagyobb kést? Hordtam már a táskámban, gyöngyvászon tokban egy 6,5cm-es svájci bicskát, sokáig egy 9cm-es fejesgörbét, aztán most jelenleg egy 10,9-es morakniv kansbolt. Az előző késeket és a mostanit is egy tokban tárolom amit a hátizsákomba rakok egy belső zsebbe vagy a táska aljára ahonnan nem lehet olyan gyorsan hozzáférni. Olvastam a jogszabályt ami szerint nem lehetne de akkor hogyan viszi magával valaki a nagyobb kést legyen a fix pengés vagy bicska, hiszen nem mindenki jár autóval és a magyar késes oldalakon ha népszerűség szerint nézi az ember a termékeket elég sok olyan van ami nagyobb mint a 8cm.
Munkába étkezéshez szoktam használni meg túrázáshoz,kempingezéshez szóval nem gyilkolni meg "önvédelemre". Ha szórakozni megyek be a városba vagy valami ügyet intézni akkor nyilván nincs nálam, csak ha megyek utána valahova ahova kellhet.
Senki nem fogja tudni hogy mi van a táskádban amíg elő nem veszed. Mi bicskás család vagyunk, még a kislányom retiküljében is ott a svájci bicska ha messzebbre megy. nem egyszer leptem már meg én is a kollégáimat hogy előkaptam a kézitáskámból mert épp vágni vagy csavarozni kellett valamit.
Hivatalosan ha jól tudom 8cm-nél nem lehet nagyobb pengehosszúságú a késed és bizonyosan nem lehet nálad rugós kés. Amúgy ha van egy tokja vagy épp szépen benne van a táskádban akkor senki nem fog beleszólni abba hogy ott lehet vagy sem.
Amúgy nálam mindig ott van a táskában, ha szórakozni megyek, ha ügyet intézek akkor is. Ahogy van nálam öngyújtó is pedig soha nem dohányoztam és nem is fogok.
"Olvastam a jogszabályt ami szerint nem lehetne"
Ennek a problémának diszlexia a neve, ha nem sikerül értelmezni az olvasott szöveget. :)
Itt a jogszabály:
Ezt olvasd el:
"3. §
(...)
(2) Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
(...)
b) (...) a szokásos életvitel körében használt eszközökre,
ba) amelyeknek közterületen, nyilvános helyen, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt és
bb) amelyek esetében – a tényleges munkavégzés vagy tevékenység során történő használaton, a szükséges szállításon kívül – az eszköz birtoklása vagy szállítása rejtve, a szokásos módon becsomagolva, szétszedve vagy zárt tárolóeszközben történik;"
A te esetedben a birtoklás indokolt, pengehossztól függetlenül, mivel csak így tudod magaddal szállítani oda, ahol használni akarod. Ha disznót vágni mész a haverhez, akkor a 25 cm-es szalonnázó kés is indokoltan és legálisan van nálad, amennyiben megfelelő módon szállítod.
A 8 cm arra vonatkozik, hogy ez alatt egy normál bicska nem minősül KKVE-nek, tehát nincs rá semmi tiltás, akár kézbe is veheted a buszon körmöt piszkálni, vagy járkálhatsz az utcán úgy, hogy a ruhádra van akasztva, azzal sem követsz el szabálysértést. (De azért lehet, hogy megszólít a rendőr.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!