Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ebben a helyzetben az örökség...

Ebben a helyzetben az örökség visszautasítása lenne a legegyszerűbb megoldás? (örökösnek tartozása van, a végrehajtó pedig vinné az örökséget)

Figyelt kérdés

Tegyük fel, hogy van 3 testvér akik örökölnének egy szülői házat 1/3-1/3 arányban.

Az egyik testvérnek azonban több milliós tartozása van, amelyet nem tudnak behajtani (külföldön dolgozik, nincs tulajdona Magyarországon stb). Viszont a hagyatéki tárgyalás után ennek a testvérnek már lenne tulajdona, ami végrehajtható lenne...

Annak érdekében, hogy a végrehajtó ne szálljon rá az örökségre, melyik a célszerű megoldás?

A) Hagyatéki tárgyalásnál ez a testvér visszautasítja az örökségét, így csak a másik 2 testvér örököl

B) Mindenki örököl, de a hagyatéki után sürgősen ajándékozás útján az ingatlanrészt átruházza más testvérre, mielőtt a végrehajtó miatt elidegenítési tilalom lépne érvénybe.

jan. 5. 12:31
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Örökséget visszautasítani valóban nem lehet "valaki javára", de lemondani igen.

Alapesetben egyik se vonatkozik az örökös leszármazottjára, ő még örökös marad a szülője részére, de a lemondás egyes esetekben vonatkozhat rá is. (A részleteket nem ismerem, neten utána lehet nézni, de szerintem itt nem releváns infó.)

Ha az adósnak nincs gyereke, akkor csak a hagyatéki tárgyalás előtt visszautasítja a hagyatékot, aztán nem kell semmit kavarni, egyszerű és egyértelmű lesz a helyzet.

jan. 5. 15:22
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenki válaszát, nagyon hasznosak!

Nem tudtam, hogy nem ilyen egyszerű, más javára lemondani az örökségről. Igen, a tesómnak van egy gyereke. Ő viszont már külföldön született, itthon nem is volt anyakönyvezve, állampolgársága sincs. Szóval ez csak még jobban megbonyolítaná dolgokat gondolom.

Az ajándékozásról még ezt találtam: [link]

E szerint ez már illetékmentes lenne, de nyilván nem ez lenne a legegyszerűbb és legjobb megoldás.

Ennek az osztályos egyezségnek pedig még utána járok mindenképp. Ha működik az, hogy papíron ő kapja az autót, mi pedig a házat, nekem teljesen megfelel :)

jan. 5. 15:34
 13/14 anonim ***** válasza:

A visszautasítás ugyanúgy működik az apa és a fiú esetében. (A Szentlélek nevében nem. :)

A hagyatéki tárgyalásra nem másnap fog sor kerülni. Fél év még jónak számít. Ez idő alatt vagy eljönnek rokonlátogatóba, és meglátogatják a közjegyző sógort is, vagy kinti közjegyzőnél tesznek egy visszautasító nyilatkozatot, amit megkap az itteni eljáró közjegyző. (De erre azért rá kell kérdezni ügyvédnél, hogy mi a pontos menete.)

De még az sincs kizárva, hogy simán egy tértivevényes levélben le lehet játszani. Én meg apám egyszer kaptunk egy közjegyzőtől egy-egy kitöltött visszautasító nyilatkozatot (egy sok adóssággal elhunyt rokon halála után), amit csak alá kellett írni és visszaküldeni, azóta se hallottam arról a közjegyzőről.

Az osztályos egyezség a legjobb olyan tekintetben, hogy nincs fű alatti fizetgetés, viszont ha aránytalanul kevesebb értéket képvisel az autó meg a többi apróság, akkor nem fog menni a dolog. Meg aztán az autót kint egy rahedli pénzért honosítani kell, vagy pedig itthon eladni, mielőtt lecsap rá a végrehajtó. Tehát még mindig nem elvetendő dolog a visszautasítás, ami technikailag a legegyszerűbb, csak egy szimpla nyilatkozat.

jan. 5. 16:33
 14/14 krwkco ***** válasza:

"A visszautasítás ugyanúgy működik az apa és a fiú esetében."

Ha a gyerek kiskorú, akkor ez nagyon nem így van.

"osztályos egyezség...ha aránytalanul kevesebb értéket képvisel az autó meg a többi apróság, akkor nem fog menni a dolog."

De fog. A törvényben semmi kitétel nincs az értékarányosságra. Elegendő a nagykorú felek közös akaratot tükröző döntése, a közjegyző előtt kinyilvánítva vagy megfelelő módon okiratba foglalva .

jan. 5. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!