Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A adótörvény változás az...

A adótörvény változás az ételfutárokat is érinti?

Figyelt kérdés
Borravaló adómentességére gondolok.
jan. 1. 11:00
 1/4 anonim ***** válasza:

Ahogy olvastam a borravaló - nem a felszolgálási díj, nem a szervízdíj - az mindenféle formában adva adómentessé válik. Akkor is ha elektronikusan, a számlával együtt fizeti ki valaki, csak akkor a munkaadó dolga azt elosztani a dolgozók között.

Az ételfutároknál ez az elektronikus fizetés lehet ami jelentős különbséget hoz, hogy ha simán kártyával fizet valaki és a fizetéskor ebben van a borravaló, vagyis a kiszállított termék és szállítási díj, egyéb számlán meghatározott összeg FELETT fizet az illető a futárnak, vagyis borravalót is ad önkéntesen, az adómentes és később a munkaadónak kell azt átadnia a dolgozóinak.

Az, hogy ez milyen formában és mikor, kiknek történik meg az már nincs benne a szabályozásban. Dönthet úgy a munkaadó, hogy az összes borravaló közé kerül be és egységesen osztják el a dolgozók között, mindegy hogy futár, felszolgáló vagy szakács az illető, de lehet úgy is, hogy amennyit az adott futárnál többletben fizettek borravalóként azt neki adja.

Röviden: igen, a futárokat is érinti, mint minden borravalós szakmát.

jan. 1. 11:12
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod.Eddig úgy volt,hogy online rendeltem ,és minden nap hozta a futár.Nem is találkozom vele,mert kora reggel jön,leteszi aztán már megy is.Kártyával fizetek mindig.Ősztől van arra lehetőség,hogy a megrendeléskor külön összeget adjak borravalóként ha akarok.Viszont akkor a futár azt írta nekem,hogy így ne adjak,mert az állam a nagy részét adóként elveszi.Heti 300-400 forintról lenne csak szó,de 52 héten keresztül.Ajándékként gondoltam,13-14 ezért szoktam rendelni hetente.Persze ebből is is kap jutalékot is.Viszont ha most már adómentes akkor szívesen utalnék neki,csak illetlen dolog lenne tőle megkérdeznem.
jan. 1. 12:01
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

#2 Ez rendes tőled. Nekem is mondta már gyorsétteremben az ott dolgozó, hogy ne fizessek többet kártyával mert az úgy sem ők kapják meg hanem a cég.

Azért kérdezd meg a futárt nyugodtan, mert egyrészt már az is öröm ha tudja, hogy szívesen adnál neki borravalót, másrészt lehet hogy cégen belül másképp osztják majd el és neki nem lesz jobb tőle. Lehet jobban örülne ha egyszer-egyszer kézbe adnál neki egy ötszázast.

jan. 1. 12:09
 4/4 anonim ***** válasza:
Szijjártó: "Készpénz, mindig."
jan. 1. 12:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!