Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Tényleg pár napja valami új...

Tényleg pár napja valami új banki adótörvény jelent meg, július 1-ei hatályba lépéssel? Miféle 28%-ról van szó? Miről szól? Televíziót nem nézek, neten hol az infó?

Figyelt kérdés

Mit kell tudni erről és mit érdemes tenni? Annyit hallottam, hogy egyre többen szüntetik meg bankszámláikat Magyarországon a napokban, emiatt.

Vagy kamu a hír?

A neten eddig találtam valamit, de nem biztos h releváns, abban azt írják, valami magas beosztású politikustól idézve, hogy egyes lekötéseket nem érinti. Állítólag viszont érinti a lakossági folyószámlákat, tehát a le nem kötött banki forintösszeget.

2023. jún. 10. 16:09
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
56%
Semmi az egész, további lenyúlás. Tudod, kell a pénz. Nekik, tőled.
2023. jún. 10. 16:10
 2/13 A kérdező kommentje:

De pontosan miről szól? Valaki azt mondta, a lakossági folyószámla 28%-át ezentúl el fogják venni. Ez kamu? Vagy igaz?

Neten hol tudok erről részletesen olvasni mind hivatalos, mind egyéb forrásból? Egyszerűen nem tudom, milyen kulcsszavakkal keressek rá.

2023. jún. 10. 16:21
 3/13 anonim ***** válasza:
82%

Tényleg. A 15%os kamatadón felül bevezetik a 13%os szociális hozzájárulási adót is.

Ha van a bankban 10m forintod. Ezután kapsz 1m kamatot. Eddig levontak 150e kamaadót és kaptál 850e-t. Július 1 után a 150e felül még levonnak majd 130e szochot is. A 850 helyett csak 720at fogsz kapni. Így jön ki a 28%.

Ez vonatkozik a banki kamatokra, befektetési alapokra (kivéve ingatlan alap), nem államkötvényekre, befektetési típusú életbiztosításra stb.

2023. jún. 10. 16:22
 4/13 A kérdező kommentje:

Köszi, előző. :)

Két további kérdésem:

1)

Magyar Állampapír Plusz lekötésre melyik vonatkozik a 15% és a 13% közül? Vagy egyik se?

2)

Csak kamatadóról szól ez az új törvény? Valakitől azt hallottam (és eléggé gyanús számomra, hogy hülyeséget mondott), hogy nem csak kamatra fog vonatkozni a júliustól aktuális törvény, hanem magára a lekötött összegre is, sőt, a le nem kötött minden forintra is, pl ami a lakossági folyószámlára kerül, tehát a munkahely pl átutal az illetőnek 300e FT havi fizut, akkor ennek a bő negyedét azonnal elveszi a számlatulaj, tehát miután adózott kb 450e FT bruttóból (tb járulék stb is levonásra került), a számlájára került, mondjuk, 300e FT neki mint havi netto fizu, ebből a Kormány további kb 80e FT -ot levon, és a brutto 450e FT havi fizuja így 220e FT netto havi fizu lesz végül, azaz kevesebbm, mint a brutto fizu fele lesz majd a netto fizu.

Ez kamu hír, nem? Vagy ez is igaz?

2023. jún. 10. 17:26
 5/13 A kérdező kommentje:

3)

A fura illető azt is állította, hogy akinek lekötött forintösszege van, pl egymillió forint, az elveszíti július 1-től ennek a lekötési alapnak is a 28%-át, és marad neki kb 720e FT. (Továbbá a kamatjából is veszít 28%-ot.)

Ez kamu, nem?

2023. jún. 10. 17:29
 6/13 anonim ***** válasza:
66%
Ekkora orbitálus baromságot nem kell ám elhinni.
2023. jún. 10. 17:30
 7/13 A kérdező kommentje:

Épp ezt írom, hogy totál kamu gyanus, amit állított a fura illető. Elkezdett riogatni többünket, hogy embertömegek szüntetik meg bankszámlájukat, emiatt.

Gondoltam, az a biztos, hogy ha rákérdezek pl itt, mert a Kormánytól már szinte semmin nem lepődnék meg... Sokakat lakoltatnak ki a saját házukból, vannak, akiket ok nélkül, ürüggyel. Milliós veszteség. Ezek után már ezen se csodálkoznék, ha mégis igaza lett volna... De reménykedtem, hogy kamu.

2023. jún. 10. 17:33
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
5: Nyilván kamu, amúgy meg állampapíron nincs semmiféle adó.
2023. jún. 10. 18:21
 9/13 A kérdező kommentje:
A 17:26-os kédésemben a kettes kérdésemben írtak (lakossági folyószámla) is kamu? Tehát lafo-ból nem vonnak le ugye, semmilyen 28 százalékot mint adót? Se semmilyen brutál százalékot, 5% feletti százalékot se?
2023. jún. 10. 19:21
 10/13 anonim ***** válasza:
64%
Semmit nem vonnak le, nyugi.
2023. jún. 10. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!