Tényleg pár napja valami új banki adótörvény jelent meg, július 1-ei hatályba lépéssel? Miféle 28%-ról van szó? Miről szól? Televíziót nem nézek, neten hol az infó?
Mit kell tudni erről és mit érdemes tenni? Annyit hallottam, hogy egyre többen szüntetik meg bankszámláikat Magyarországon a napokban, emiatt.
Vagy kamu a hír?
A neten eddig találtam valamit, de nem biztos h releváns, abban azt írják, valami magas beosztású politikustól idézve, hogy egyes lekötéseket nem érinti. Állítólag viszont érinti a lakossági folyószámlákat, tehát a le nem kötött banki forintösszeget.
De pontosan miről szól? Valaki azt mondta, a lakossági folyószámla 28%-át ezentúl el fogják venni. Ez kamu? Vagy igaz?
Neten hol tudok erről részletesen olvasni mind hivatalos, mind egyéb forrásból? Egyszerűen nem tudom, milyen kulcsszavakkal keressek rá.
Tényleg. A 15%os kamatadón felül bevezetik a 13%os szociális hozzájárulási adót is.
Ha van a bankban 10m forintod. Ezután kapsz 1m kamatot. Eddig levontak 150e kamaadót és kaptál 850e-t. Július 1 után a 150e felül még levonnak majd 130e szochot is. A 850 helyett csak 720at fogsz kapni. Így jön ki a 28%.
Ez vonatkozik a banki kamatokra, befektetési alapokra (kivéve ingatlan alap), nem államkötvényekre, befektetési típusú életbiztosításra stb.
Köszi, előző. :)
Két további kérdésem:
1)
Magyar Állampapír Plusz lekötésre melyik vonatkozik a 15% és a 13% közül? Vagy egyik se?
2)
Csak kamatadóról szól ez az új törvény? Valakitől azt hallottam (és eléggé gyanús számomra, hogy hülyeséget mondott), hogy nem csak kamatra fog vonatkozni a júliustól aktuális törvény, hanem magára a lekötött összegre is, sőt, a le nem kötött minden forintra is, pl ami a lakossági folyószámlára kerül, tehát a munkahely pl átutal az illetőnek 300e FT havi fizut, akkor ennek a bő negyedét azonnal elveszi a számlatulaj, tehát miután adózott kb 450e FT bruttóból (tb járulék stb is levonásra került), a számlájára került, mondjuk, 300e FT neki mint havi netto fizu, ebből a Kormány további kb 80e FT -ot levon, és a brutto 450e FT havi fizuja így 220e FT netto havi fizu lesz végül, azaz kevesebbm, mint a brutto fizu fele lesz majd a netto fizu.
Ez kamu hír, nem? Vagy ez is igaz?
3)
A fura illető azt is állította, hogy akinek lekötött forintösszege van, pl egymillió forint, az elveszíti július 1-től ennek a lekötési alapnak is a 28%-át, és marad neki kb 720e FT. (Továbbá a kamatjából is veszít 28%-ot.)
Ez kamu, nem?
Épp ezt írom, hogy totál kamu gyanus, amit állított a fura illető. Elkezdett riogatni többünket, hogy embertömegek szüntetik meg bankszámlájukat, emiatt.
Gondoltam, az a biztos, hogy ha rákérdezek pl itt, mert a Kormánytól már szinte semmin nem lepődnék meg... Sokakat lakoltatnak ki a saját házukból, vannak, akiket ok nélkül, ürüggyel. Milliós veszteség. Ezek után már ezen se csodálkoznék, ha mégis igaza lett volna... De reménykedtem, hogy kamu.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!