Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ti támogatnátok az LMP adótörv...

Ti támogatnátok az LMP adótörvényét? Sávos adózás, alacsony kulcsokkal.

Figyelt kérdés

Mindenki jövedelmének első 138.000 forintját (minimálbér) 0%-kos adókulcs terheli. Ezt követően a 300.000 forintig terjedő jövedelemrészt 12% SZJA terheli. A 300.000 forint feletti jövedelemrész 24%-al adózik:

0-138 bruttó 0%

138-300 közötti rész 12%

300 fölötti rész 24%

egy bruttó 500-as fizetésnél:

0-138 között 0Ft

138-300 között 19440Ft

a 300-500 közötti rész után 48000Ft

összesen 67.440Ft lenne.

Ha most valaki bruttó 500.000 forintot keres, akkor 75.000 SZJA-t vonnak le tőle.

Tehát 0, 12 és 24 százalékos kulcsok lennének.

A nettó minimálbér a mostani nettó 92.000-ről 113.000-ra emelkedne, a garantált bérminimum a nettó 120.000-ről, nettó 142.000-re nőne, úgy hogy a bruttó részét 1 forinttal nem kellene emelni, ezzel a munkáltatók is jól járnának.

2018. jún. 27. 09:53
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
78%
Ez mind szép és jó, csak miből óhajtják finanszírozni? Egyébként meg az ÁFÁ-t kéne csökkenteni, az nyomorítja meg igazán a gazdaságot.
2018. jún. 27. 10:00
 2/27 anonim ***** válasza:
71%
Nem, egyszerűen nem igazságos a sávos adózás. Nem azért tanultam és szenvedtem éveket, hogy arányaiban többet adózzak, mint aki minimálbért keres.
2018. jún. 27. 10:12
 3/27 A kérdező kommentje:

#2: Szabad megkérdezni hogy mennyi a bruttó kereseted?

Te jobban vagy rosszabbul járnál az új rendszerrel?

Egyébként van egy ismerősöm aki ápolónak tanult az egyetemen 4 évig, utána egy 2 éves részképzést is elvégzett és a garantált bérminimumot kapja Szegeden + a pótlékokat. Ő is évekig tanult, elég keményen, ráadásul a munkája is elég felelősségteljes és mégse keresi meg a nettó 200.000-et közel sem. Igaz, még csak 1-2 éve dolgozik. Az ő esetében is igazságtalannak tartanád a sávos adózást?

2018. jún. 27. 10:16
 4/27 anonim ***** válasza:
47%
Természetesen.
2018. jún. 27. 10:21
 5/27 anonim ***** válasza:
3%

"Nem azért tanultam és szenvedtem éveket, hogy arányaiban többet adózzak, mint aki minimálbért keres."

Ki nem szarja le hogy mér tanultál? Keress kevesebbet oszt nem adózol.

2018. jún. 27. 10:27
 6/27 anonim ***** válasza:
97%

#3: Kb 600e (általaban egy kicsit több, de ez havonta változik minimálisan).

És itt nem a két-három-x kulcsos adókat kéne bevezetni, hanem a munkáltatói járulékokat levinni, illetve az adókat csökkenteni, egységesen. Azt tartom igazságtalannak, hogy keveset keres, nem azt, hogy ugyanúgy adózik.

2018. jún. 27. 10:28
 7/27 anonim ***** válasza:
7%

Szerintem meg "igazságosabb" a sávos adózás.

Aki többet keres, az valójában több szolgáltatást is kap, illetve használ ki az államtól. Nyilván ezeket nem lehet Ft-ra átváltani, de a sávos adózás koncepciója jobb, mint a mai egykulcsosé.

Továbbá ha 2M-t keresek, akkor +1000 Ft adó kevesebbet ér a számomra, mintha 130e-t.

2018. jún. 27. 10:29
 8/27 anonim ***** válasza:
0%
Rosszabbul járnék, ezért nem. Kivéve ha ÁFA-csökkentés is járna mellé.
2018. jún. 27. 10:31
 9/27 anonim ***** válasza:
75%

@7 Több szolgáltatást használok ki állambától? Az állami egészségügyet nem veszem igénybe, a nyugdíjam a befizetéseimmel nem lesz arányban, gyerekem nincs, így se az ingyenes közoktatás, se a családi pótlék, se a CSOK, se semmi más nem értint. Egy átlagos hónapban olyan 500k forinttal gazdagodik utánam az állam, amiből kezelgetnek alkoholistákat, családi pótlékot osztanak olyanoknak, akik nem dolgoznak, meg kompenzálják azt, hogy aki azt a fanatasztikus teljesítményt nyújta, hogy megellik három purdét, nem kell adóznia.

Azt sem kell mondani, hogy nekem szerencsém volt. Mélyszegény családból származom, alkoholista apával, mostanra mégis 7 nyelven beszélek folyékonyan, van 4 diplomám, pedig nálam sokkal rosszabb alapállásból kevesen indulnak. Dolgozni kell keményen, mostanra Magyarországon is lehet emberhez méltó bért kapni, ha küzd az ember.

2018. jún. 27. 10:44
 10/27 anonim ***** válasza:
55%

Támogatnám, de nem önmagában, hanem szigorúbbra venném az ellenőrzéseket a bejelentések terén. Így is rengetegen keresnek minimálbért papíron, így szerintem még jobban felszaporodna ez.

(A nyugati országokban a többsávos adózás van bevezetve, nem véletlenül. Kisebb a gazdasági olló is, és az emberek kevésbé frusztráltak. De akárhogy is, nem csak az állam különböző adópolitikai bevezetésein múlik ez, hanem a munkáltató becsületességén. Mindaz, amit ő elcsal és gazdagszik vele, azt elveszi másoktól, akik lehet, hogy rászorulnának. Rohadjanak meg, nézzenek a körműkre gyakran, és kényszerítsék rájuk a RENDES bejelentést. Lehet, hogy a munkavállaló abban a pillanatban elvan a zsebébe csúsztatott piszkos pénzzel, de egyszer betegedjen le vagy legyen balesete és annyi volt.

2018. jún. 27. 10:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!