A transz pánik szerintetek elfogadható mentség emberölésre vagy nem? Miért?
#10 Egyikőtöknek sincs igaza.
Ez ilyen formában nem gyűlöletbűncselekmény, mert bár az áldozat transz és ennek a ténynek köze is van a megöléséhez, a motivációt nem ez adja, hanem az elkövetőben a helyzet miatt kialakult düh. Az elkövetőnek a konkrét személlyel és annak tettével van baja, nem azzal, hogy transz. Az, hogy a helyzet kialakulásához kellett a transzneműség irreleváns...
“ a kérdező által leírt példaban az indíték az hogy az áldozat transznemű”
Akkor próbáld meg újra elolvasni, mert nem.
A cselekmény mint emberölés, kialakulásának oka, az átverés, nem pedig a transzneműség.
Mikor állította, hogy nem transznemű?
“ Mikor állította, hogy nem transznemű?”
Ő…ki mondta, hogy azt állítja nem transznemű? Nem gondoltam alapvető nyelvtant kell magyarázni.
Arról beszéltem, egyértelműen leírva, hogy az indíték nem a transzneműség. Nem azt írtam, hogy nem transznemű.
Azta..
szerintem ezzel csak magyarázni szeretnék a transzneűek meggyilkolását, olyan mint ha valaki azzal magyarázná a gyilkosságot mert hirtelen bekattant amiért kiderült az áldozatról (akár egy aktus előtt) hogy magyar v. német v. krisnás v. jehova v. keresztény v. dk-s v. fidezes ...
ezekben az esetekben is azon a véleményen lennél hogy ezen tulajdonság megléte nem része az indítéknak?
erről egy bírót vagy legalább egy ügyvédet kellene megkérdezni aki jártas az emberölési ügyekben
valószínü ő kompetensebb lenne ezügyben, remélhetőleg gyakorlat példát nem kell megismernünk soha
Niki
"Ő…ki mondta, hogy azt állítja nem transznemű? Nem gondoltam alapvető nyelvtant kell magyarázni."
Te írtad: "emberölés, kialakulásának oka, az átverés"
folyt.
ezalapján a becsület gyilkosság is "elfogadható mentség"-ahogy a kérdező fogalmaz- az ember ölésre?
azokban az esetekben a "család becsületét" védik mert az áldozat egy kaszton kívülivev vagy más vallásuval stb folytatott kapcsolat és ez oly mértékü dühöt ébresztett az elkövetőben hogy gyilkolt miatta
ezek a mai napig mindennaposak indiában, pakisztánban, iránban stb de még itt európában-albániában is gyakoriak sajnos
Niki
“ Te írtad: "emberölés, kialakulásának oka, az átverés"”
Igen…és? Ebben a mondatban, én hol állítom azt, amit te írtál, miszerint:
“ Mikor állította, hogy nem transznemű?”
Az, hogy az indíték nem az, hogy transznemű, nem egyenlő azzal, hogy nem transznemű, ezen mit nem sikerül értelmezni?
“ szerintem ezzel csak magyarázni szeretnék a transzneűek meggyilkolását”
A valóságban bármi előfordulhat. Én direkt kitértek arra, hogyha az alapeseti tényállást nézzük, miszerint emberünknek semmilyen létező gyilkossági szándéka nem volt, akkor ez nem egy gyűlölet bűncselekmény.
Pontosan ezert(is) jött létre az erős felindulásból elkövetett emberölés. Ha az adott pillanatba az embert egy olyan szélsőség inger éri, ami képes őt érzelmileg felkavarni annyira, hogy elveszítse a kontrollt, akkor ezt követheti el. Ilyen például, ha valaki a párját rajta kapja.
Elfogadható, hogy megöli? Nem. Semmilyen körülmények között, nem. De ennyi erővel, akkor az is gyűlölet bűncselekmény, mivel mondjuk az áldozat keresztény, német, bármi. De nem lesz ettől gyűlölet bűncselekmény. Hiszen nem azért öli meg, mert az ami, bármi, hanem mert egy olyan érzelmi állapotba kerül, ahol nem tudja kontrollálni a dühét.
“ ezalapján a becsület gyilkosság is "elfogadható mentség"
A gyilkosság nem elfogadható, egyszerűen ez nem az, amiről te beszélsz. Ez nem gyűlölet bűncselekmény, hanem erős felindulásból elkövetett emberölés, nagyon helyesen bűntetendő.
Konkrétan a példában is benne van, hogy hirtelen felindulásból követi el. Egy olyan mentális állapotba kerül, ahol nem tudja magát kontrollálni. Ismétlem magam, pontosan ezért fogalmazták meg, az erős felindulásból elkövetett emberölést.
#17 Ki mondta, hogy elfogadható mentség?
Viszont a felvázolt szituáció továbbra sem gyűlöletbűncselekmény, hanem "sima" emberölés.
A - feltételezhetően hetero - elkövető komoly támadásnak, megszégyenítésnek éli meg azt, hogy egy másik férfi magát nőnek kiadva szexuális kapcsolatot próbált meg letesíteni vele, ezért megöli. Itt most lehet rugózni azon, hogy a transznemű nő az nő bla bla bla, szimplán az elkövető indítékáról és így szemszögéről volt most szó.
Egyébként ezt az erős felindulást engedje el mindenki. Jogilag ez csak akkor számít, ha "méltányolható okból" történik.
Alapból az erős felindulás nem jogi fogalom, szimplán emberölés alapesetként van kezelve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!