Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Fel lehet venni pl. 1800-ban...

Fel lehet venni pl. 1800-ban élt ősöm vezetéknevét is, vagy csak a dédszülőig?

Figyelt kérdés
dec. 13. 14:16
 1/9 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem igen, ha ez bizonyítható és az indoklást elfogaják.
dec. 13. 14:20
 2/9 anonim ***** válasza:
27%
Bármilyen nevet fel lehet venni.
dec. 13. 14:21
 3/9 anonim ***** válasza:
#2 Nem, keresztnév és vezetéknév esetén is vannak kivételek. De vezetéknév esetén úgy tudom megfelelő indoklással nincs tiltott név. Azonban egyszerűbb ha az illetékes hatóság ügyfélszolgálatára emailezel egyet a konkrét névvel, úgy pontosabb és biztosabb választ kapsz mint itt.
dec. 13. 14:29
 4/9 anonim ***** válasza:
Nekem 1200 As évekbeli nevem van.
dec. 13. 15:24
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
A szabályozás arra szolgál, hogy ne lehessen random híres emberek nevét felvenni csak mert valaki szeretne Lakatos helyett Széchenyi lenni. Ha a családod nevét akarod felvenni akkor nem fognak nagyon ellenkezni. De mi a bajod a szüleid nevével?
dec. 13. 15:33
 6/9 anonim ***** válasza:
94%

"De mi a bajod a szüleid nevével?"

A kérdező nevében nem beszélhetek, de nekem sem tetszik a saját nevem, szimplán esztétikai okokból. Apám vezetéknevét viselem és egész egyszerűen anyám vezetékneve jobban hangzik. Én is elgondolkoztam már a váltáson, de számomra nem volt annyira fontos teendő hogy siessek vele. De nyilván állhat mögötte valamilyen konfliktus is, vagy épp ellenkezőleg, egy nagyszülő iránti tisztelet, akinek a neve nem öröklődött tovább.

dec. 13. 15:40
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
Rothschild? :D
dec. 13. 15:57
 8/9 anonim ***** válasza:
100%
Én saját magam kitaláltam egy vezetéknevet és 30 évesen megváltoztattam. Köze nincs a családomhoz. Van indoklás rész a formanyomtatványon, de az csak protokoll.
dec. 13. 17:35
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

8

Az indoklás abban az esetben fontos és szükséges, ha magyartalanul hangzó vagy írandó, ill. történelmi v. régies helyesírású v. nagyon gyakori családnevet akar valaki felvenni.

Tehát ha nem bizonyítasz egy felmenőt, akkor nem lehetsz Kossuth, Putyin, de még Kovács se. Ám ha pl. Lepedő Béla szeretnél lenni, akkor elég indok, hogy neked ez tetszik.

Kérdező: ha egy magyar névről van szó, ami nem egy közismert történelmi személyé, meg nem túl gyakori, akkor majdnem biztos, hogy engedélyezik minden gond nélkül.

Viszont ha nem ilyen név, akkor hitelt érdemlően kell bizonyítani, hogy valóban a te ősöd volt ez az illető, nem pedig csak találtál egy régi dokumentumot a lomtalanításkor, amin szerepel ez a név, és megtetszett.

dec. 14. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!