Fel lehet venni pl. 1800-ban élt ősöm vezetéknevét is, vagy csak a dédszülőig?
"De mi a bajod a szüleid nevével?"
A kérdező nevében nem beszélhetek, de nekem sem tetszik a saját nevem, szimplán esztétikai okokból. Apám vezetéknevét viselem és egész egyszerűen anyám vezetékneve jobban hangzik. Én is elgondolkoztam már a váltáson, de számomra nem volt annyira fontos teendő hogy siessek vele. De nyilván állhat mögötte valamilyen konfliktus is, vagy épp ellenkezőleg, egy nagyszülő iránti tisztelet, akinek a neve nem öröklődött tovább.
8
Az indoklás abban az esetben fontos és szükséges, ha magyartalanul hangzó vagy írandó, ill. történelmi v. régies helyesírású v. nagyon gyakori családnevet akar valaki felvenni.
Tehát ha nem bizonyítasz egy felmenőt, akkor nem lehetsz Kossuth, Putyin, de még Kovács se. Ám ha pl. Lepedő Béla szeretnél lenni, akkor elég indok, hogy neked ez tetszik.
Kérdező: ha egy magyar névről van szó, ami nem egy közismert történelmi személyé, meg nem túl gyakori, akkor majdnem biztos, hogy engedélyezik minden gond nélkül.
Viszont ha nem ilyen név, akkor hitelt érdemlően kell bizonyítani, hogy valóban a te ősöd volt ez az illető, nem pedig csak találtál egy régi dokumentumot a lomtalanításkor, amin szerepel ez a név, és megtetszett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!