Ha valaki szabálysértést követ el, de időközben ugyanaz a cselekmény már nem minősül szabálysértésnek, felelősségre vonható akkor, amikor az már nem szabálysértés?
18 és 7 óra között a lakossági parkolási engedéllyel használható helyeket Budapesten most még nem vehetik igénybe az autómegosztós járművek. Január elsejétől már igénybe vehetik. Forrás: [link] - 6.§ (2)
Ha még idén egy közösségi autóval megszegi valaki, megtörténik a feljelentés, de a sofőr adatai már csak 2025-ben derülnek ki, felelősségre vonható a sofőr? Mivel akkor már nem szabálysértés. Btk.-nál tudom, hogy van olyan, hogyha csökken egy büntetés tétele az elkövetés és a bíróság elé állítás között, akkor már az újabban hatályba lépett rendelkezést kell figyelembe venni (ugyanígy, ha már nem bűncselekmény, hiába volt bűncselekmény az elkövetés pillanatában, fel kell menteni). Ugyanakkor ha időközben szigorítanak a büntetési tételen, akkor az elkövetéskori büntetési tételeket kell alkalmazni (Btk. 2. § 1-2. bekezdések). Szabálysértések esetében is van hasonló?
“akkor az elkövetéskori büntetési tételeket kell alkalmazni”
Kérdező, ezt nagyon rosszul értelmezed.
Ez arról szól, ha a cselekmény jogi ténye megváltozik, akkor kell alkalmazni.
Ha jól értem, Kiss Pista ma, bérautoval olyan helyen parkol ahol tilos, viszont 2025 Januárjában már szabad ott parkolni.
Na most attól függetlenül, hogy a helyszínen megváltozik a szabály, a tilosban történő parkolás jogi tényállása nem.
Gondolj bele, ma XY úton 50km/h a sebességhatár. Én 70-el megyek és lefotóz a traffipax. Holnap felemelik 70 km/h-ra ugyan itt a sebességhatárt. Attól függetlenül én tegnap elkövettem, a tényállás nem változik.
“ Mivel akkor már nem szabálysértés”
De ugyan úgy szabálysértés marad.
Nem maga a cselekmény nem lesz szabálysértés, hanem csak az adott helyen nem lesz szabálysértés
Szabálysértésnél nincs büntetési tétel, az bűncselekmény esetén van, pénzbüntetés szintén.
Szabálysértés elkövetésekor alkalmazható egyik büntetés (a szabálysértési elzárás és közérdekű munka mellett) a pénzbírság.
Ennek a pénzbírságnak a pontos összegét közlekedési szabálysértésnél Kormányrendelet határozza meg.
Nincs semmilyen utalás a hatályában arra, hogy a bírság összegének változása esetén a kedvezőbbet kellene figyelembe venni.
"Ha még idén egy közösségi autóval megszegi valaki, megtörténik a feljelentés, de a sofőr adatai már csak 2025-ben derülnek ki, felelősségre vonható a sofőr?"
Kérdező!
Az eljárás megindult, akkor amikor még szabálysértés volt cselekmény, innentől kezdve az elkövetésekor hatályban lévő büntetés is jár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!