Hagyatéki kapcsán fellebbezés hány alkalommal lehetséges?
Öcsém meg van győződve arról, hogy a hagyatéki leltárban szereplő megtakarításai édesapánknak nem teljes, valahol még van x összeg, amiről mi a családtagok nem tudunk, mert édesapánk nem igazán avatott be bárkit is a családból a pénzügyeibe. A hagyatéki leltárt én állítottam össze a rendelkezésünkre álló banki iratok alapján. A közjegyző szóban elmondta és a végzés végén le is van írva, hogy minden helyet végigkérdezett, ahol megtakarítás lehetséges.
Öcsém szerint nem végzett megfelelő munkát a közjegyző, ezért fellebbezett.
Az én és más családtagok meglátása az, hogy nincs sehol máshol megtakarítás elhunyt édesapám után, amiről mi és a közjegyző nem tud.
Ha ez utóbbira fény derül, hogy tényleg nincs sehol máshol megtakarítás, amit örökölhetünk, öcsém tuti ebbe nem nyugszik bele, akkor újra fellebbezhet?
A hagyatéki eljárásban a fellebbezés lehetősége attól függ, hogy melyik szakaszában tart az eljárás, illetve milyen döntést támad meg a fellebbező.
Első fokú hagyatéki végzés: Az örökösök vagy egyéb érintettek a közjegyző által hozott első fokú hagyatéki végzéssel szemben fellebbezést nyújthatnak be. A fellebbezést általában a végzés kézhezvételétől számított 15 napon belül kell benyújtani a közjegyzőnél.
Fellebbezési lehetőség korlátozása: A jogszabályok szerint a hagyatéki eljárásban csak egy alkalommal lehet fellebbezni az adott döntéssel szemben, mivel a másodfokú döntés már jogerős lesz. Ez biztosítja az eljárás gyors lezárását.
Peres útra terelés: Ha a másodfokú döntéssel sem ért egyet valamelyik fél, akkor az ügyet polgári peres eljárásban folytathatja, de ez már nem a hagyatéki eljárás része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!