Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Öröklés hogyan lenne ebben az...

Öröklés hogyan lenne ebben az esetben?

Figyelt kérdés

Egyedüli gyerek vagyok, van egy apukám, akinek van egy élettársa már 20 éve. (Nevelőanyám)

Nevelőanyám örökölt egy ingatlant, amit eladott és kapott érte 40 milliót. Ez egy számlán áll jelenleg.

A számla közössé lett alakítva apámmal, ha utalnak nekem, akkor mindkettejük neve ott van. Eredetileg a nevelőanyukám számlája volt.

A nevelőanyukám özvegy, mivel volt egy férje korábban, akitől nem vált el, de ő meghalt régebben. Gyermek nincs.

Nevelőanyukámnak nincsenek se szülei, se nagyszülei már. Gyerek sincs. 2 testvére van, és a testvére gyereke a keresztgyereke.

Ha esetleg valami történne a nevelőanyukámmal, akkor a számlán lévő pénz kié? Apámé, vagy a 2 testvéré esetleg?

Ha mindkettejükkel egyszerre történne valami, akkor kié a pénz? Az enyém, vagy a 2 testvéré?

Bizonyítani lehet, hogy a pénz az ingatlan eladásból van, ami 100%-ban a nevelőanyukámé volt. Jelenleg a számla közös apámmal, amin van az összeg.

Minimál bérből élnek, semmi céljuk, és nem is merik elkölteni semmire. Se ingatlan, se befektetés, se deviza.

Voltam már velük több befektetési tanácsadónál, én is erősködtem, hogy legalább egy lakást vegyenek, amit kiadnak, vagy tegyék át devizaszámlára (1 éve volt az eladás, amikor a dollár és euró is vagy 10%-kal olcsóbb volt)

Menthetetlenek.

Ez a pénz állni fog ott nagyon sokáig.

nov. 30. 19:25
 1/4 anonim ***** válasza:
57%
Élettárs csak akkor örököl, ha van végrendelet. Végrendelet hiányában az elhalt vérszerinti rokonai örökölnek.
nov. 30. 20:40
 2/4 A kérdező kommentje:
Akkor is, ha közös bankszámlán áll a pénz?
nov. 30. 20:54
 3/4 anonim ***** válasza:
57%
Az örökölt vagyon mindig különvagyon marad, függetlenül attól, hogy milyen bankszámlán tartják. Ha nevelőanyád nem hagyja meg végrendeletben máshogy, az ő különvagyonát az ő vérszerinti rokonai öröklik majd.
nov. 30. 22:25
 4/4 anonim ***** válasza:

Ez mind így van, de a kérdés nem az, hogy a nevelőanyád tudja-e bizonyítani, hogy az a pénz a házeladásból származik, hanem az, hogy az örökösei (vagyis a két testvére) tudják-e bizonyítani. Meg egyáltalán, eszükbe jut-e, hogy az a pénz talán ebből származik.

Ha bizonyítják, akkor ez az összeg az övék, plusz a maradék fele.

Ha nem bizonyítják semmilyen formában, hogy a házeladásból van, akkor marad az, hogy közös számla, feleződik minden rajta lévő dolog.

dec. 4. 18:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!