Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szabadság kiadásánál megteheti...

Szabadság kiadásánál megteheti-e a munkáltató ezt?

Figyelt kérdés
Van még 20 nap szabadságom, ami megmaradt ebben az évben. 6 nap van eddig engedélyezve, a többi napon be kellene mennem dolgozni. Legálisan megtehetik-e ezt, hogy nem adják ki a többi szabadságomat ebben az évben? A nyári szabadságolások idején mindig én voltam a helyettesítő akit bedobáltak másnak a helyére, ezért nem adták ki akkor.

tegnapelőtt 11:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem teheti meg.
tegnapelőtt 11:42
 2/6 anonim ***** válasza:
49%

Vannak kivételes esetek amikor áttolható a következő évre (pl. ha a munkavállaló októberben vagy utána állt munkába), de általánosságban véve a szabadságot az adott évben kell kiadni. A munka törvénykönyve is ezt kezeli alapesetként.

123.§ (1) bekezdés

"A szabadságot – az apasági szabadságot és a szülői szabadságot kivéve – az esedékességének évében kell kiadni."

Rengeteg kivétel van hozzá, olvasd át a releváns paragrafust. Például az esedékesség évében kiadásnak számít akkor is, ha a kezdete még az esedékesség évében van, de a vége nem. Egy idei 10 napos szabadság kiadása tehát úgy is jogszerű, ha azt december utolsó napjával adják ki. De a munkáltató "kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén" is elhalaszthatja a szabadságok kiadását. De ezt írásban indokolnia kell, és nem hiszem hogy a te esetedben ilyen fennáll.

A pótszabadságot a munkáltató "a felek naptári évre kötött megállapodása alapján" is elhalaszthatja egy teljes évvel. Itt pótszabadság alatt az alapszabadságon felül, életkor alapján járó plusz napokat érti.

[link]

tegnapelőtt 11:58
 3/6 A kérdező kommentje:
2019 február óta lettem céges alkalmazott, mikor átvettek a munkaerő kölcsönzőtől. Ez felkeltette a figyelmemet: (4) Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot.
tegnapelőtt 12:11
 4/6 anonim ***** válasza:
52%
Nem legális.
tegnapelőtt 12:11
 5/6 anonim ***** válasza:
Nem legáis.
tegnapelőtt 15:35
 6/6 anonim ***** válasza:
Nem legális, de valszeg kifogják írni a szabadságot és januárban kifizetik bónusz opció alatt.
ma 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!