Találtam egy papírpénzt egy multi parkolójában, hogy keressem meg a gazdáját? Mi ilyenkor a teendő?
Én meg azt hittem, hogy legalább egy 500 eurós, vázze! 🤣🤣🤣
Tudod mennyi volt a legtöbb amit találtam, és baxtam leadni?
168.000,-
És hol adtad le?
Csak mert nem tudom, mi ez a mánia a rendőrséggel.
A talált tárgyat alapesetben a jegyzőnek kell leadni. Aki nyilatkoztat, hogy igényt tartasz-e rá, ha a tulaj nem jelentkezik 3 hónapon belül.
Ptk.:
"5:55. § [A találó kötelezettsége]
(1) A találó köteles a talált dolgot a találástól számított nyolc napon belül a dolog elvesztőjének, tulajdonosának, a dolog átvételre jogosult más személynek vagy a találás helye szerint illetékes jegyzőnek átadni."
Viszont ha pl. üzletben, rendezvényhelyszínen, közösségi közlekedési eszközön találtad, akkor egy helyi alkalmazottnak kell leadni:
"5:59. § [Közönség számára nyitva álló helyen talált dolog]
(1) A közönség számára nyitva álló épületben vagy helyiségben, továbbá közforgalmú közlekedési és szállítási vállalat szállítóeszközén talált dolgot a találó köteles az üzemeltető alkalmazottjának késedelem nélkül átadni."
És ebben az esetben nem lesz a tiéd semmilyen esetben.
Rendőr csak abban az esetben veszi át, ha az illetékes "átvevőnek" valamiért nem lehetséges leadni. Erről jogszabályt nem találtam, csak egy cikk végén írják:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!