Kártérítés: milyen pénz-intervallumban gondolkozzam?
A sztori, hogy egy hivatalos épület látogatásakor - itthon Mo.-n - kötelezően le kellett adnom a bicskámat, belépéskor, amit aztán az őrség elkevert. A 9 nap letelt, kártérítésre vagyok jogosult. Mivel a bicskának személyes értéke van, milyen összegekben gondolkodjam?
50k? 500k? 1M ?
Mit mond a gyakorlat, és mit a jog?
Előre is köszi.
Mint mondtam, személyes értéke van. Családi "örökség" volt.
Innentől fogva nem nagyon érdekel, hogy a jófogáson mennyiért lehet a legolcsóbban zsebkést vásárolni. Az érdekel, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetekben mi a gyakorlat, illetve mit mond a jog az olyan esetekben való anyagi kárpótlásért, amikor az nem számszerűsíthető.
Azért mentem be, mert mindig van nálam bicska.
“ Mint mondtam, személyes értéke van. Családi "örökség" volt.
Innentől fogva nem nagyon érdekel, hogy a jófogáson mennyiért lehet a legolcsóbban zsebkést vásárolni.”
Kérdező. Ezzel az a baj, hogy ahogy téged nem érdekel, úgy mást sem fog.
Ha nem tudod bizonyítani, hogy az egy több száz éves darab, aminek eszmei értéke felbecsülhetetlen akkor veszett fejsze..
Elképesztő a válaszok színvonala. Eddig magánvéleményeknek alig nevezhető, rosszindulattól és érdektelenségtől csöpögő ideböfögés van itt, tisztelet a 6. Számú kivételnek.
4: ne a CASCO-hoz hasonlítsd, mert nem egy biztosításról van szó. Az őrség elveszített egy olyan tárgyat, amit a saját szabályzatuk miatt kellett leadni.
5: gyönyörű példája az itthon uralkodó korlátolt, rosszindulatú mentalitásnak. Az ember idejön az oldalra, feltesz egy kérdést, segítséget remélve és kap egy 'minek ment oda' típusú hozzászólást. Persze az érdemi tartalom zéró. Ha legközelebb olyan helyre megyek, ahol a fémcsattos övet kell leadni, és azt is elhagyják, akkor az a tanúlság, hogy övet se hordják? Abszolút nem érted a lényeget, a konklúziód abszurditásáról nem is beszélve.
6: kérlek válaszold meg, hogy az én kérdésemre adott ostoba válasz kiváltotta frusztrációm hogyan befolyásolja az őrség attitűdjét? Nem több 100 éves késről van szó, hanem egy 22 éves, személyes gravírral rendelkező bicskáról van szó.
Értékelem, hogy legalább nem a merő rosszindulat sütött a hozzászólásodból.
“ kérlek válaszold meg, hogy az én kérdésemre adott ostoba válasz kiváltotta frusztrációm hogyan befolyásolja az őrség attitűdjét?”
Nem befolyásolja semmiben, egyszerűen ez az általános rend.
Sajnos vagy nem sajnos, senkit nem fog érdekelni, hogy 20 éves a késed és személyre szabott.
Nyilván, mindenképp bepróbálkozhatsz az eszmei értékkel, talán valamennyit “nyersz” is vele, de ne számíts nagy összegekre.
Ha a kés alap értéke tegyük fel 40.000 forint, mellé minden egyéb költsége 10.000 forint, akkor a hatalmas eszmei érték miatt esetleg rádobnak pár tízezer forintot. Senki nem fog neked százezreket, milliókat fizetni ezért. Sajnos a mai Magyar jogrendszer úgy alakult ki, hogy ilyen kisebb összegekért egyszerűen nem éri meg kiállni az igazadért. Mert ki fog belekezdeni pereskedni, 50.000 forintért úgy, hogy lehet(valószínű) sokkal többe kerül neki a herce-hurca.
Ezt pedig sokan ki is használják.
Nyilván te vélhetően többet tudsz, gondolom jelezted ott a problémát és beszéltél ez ügyben valakivel. Viszont én nem lepődnék meg, ha előhúznának neked valami apró betűs részt, ahol nekik semmi felelősségük, volt már ilyenre példa.
Azért kiváncsi lennék a történetre, hogy az őröknek, hogy sikerült elkavarniuk egy bicskája..nem lepődnék meg ha valamelyik inkább magának tette volna el, de nyilván ez egy teljes más történet.
Hála az égnek az őrség segítőkész volt és alázatosan viselkedett. Készült jegyzőkönyv, miegymás. Elismerték a felelősségüket, az attitűdükre nem lehet panaszom. Ajánlottak sokféle alternatívát is kárpótlás gyanánt. Nem gondolom, hogy palira vennének, a kérdésem arra irányult, hogy az én kéréseim is a realitás talaján álljanak.
A sztori elég kacifántos, egy óvatlan gondatlanság eredményeképp került máshoz a tárgyam.
Na mondjuk ez “pozitív”.
Mármint nyilván, a késért kár, de ha tényleg azt látod, mindent úgy kezeltek ami ilyenkor elvárható, szerintem tartsd emberi mivoltod szem előtt.
Egyeztess velük, és a kés pótlásának összeget kérd.
Egy ugyan olyan vagy ha nem létezik már hasonló minőségű késárát és a gravirozás díját kérd.
Amég veled szemben emberségesek, egy hiba miatt történt és tényleg azt is érzed hogy “segítőkészek”, szerintem te is így állj hozzá. Konkrét összeget nem lehet szerintem érdemben írni, én azt mondom, amint fentebb írtam, minőségben ugyan olyan kés+gravirozás, és akkor ők is korrektek és te is az vagy.
Írtam az előbbi válaszomban, ha nagyon kardoskodsz velük pár tízezerrel többet tudsz behúzni, de az én véleményem, ha ilyen korrektek, normálisak, akkor nem érdekelne az a tízezer, hanem az emberség maradjon meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!