Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Nagyszülő ajándéka adóköteles?

Nagyszülő ajándéka adóköteles?

Figyelt kérdés
Nagyanyánk szeretne a nővéremnek és nekem 1-1 millió forintot ajándékozni. Szegény elég idős és beteges, anyu szerint fogadjuk el. Szeretném bankba félretenni. Ebben az esetben is szükséges adózni belőle?

szept. 10. 07:14
 1/9 anonim ***** válasza:
98%
Egyenes ági rokonok között adómentes.
szept. 10. 07:38
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"Szegény elég idős és beteges, anyu szerint fogadjuk el."

Már mit fogadjatok el? A pénzt, vagy hogy idős és beteges?

Egyenesági ajándékozás esetén nincs illeték, és adózni sem kell utána. Ha esetleg a NAV kötekedne (nem fog, de ha mégis), akkor az ajándékozási papírt kell csak bemutatni.

szept. 10. 07:39
 3/9 anonim ***** válasza:
34%
Ha egy paródia miatt kijön a nav lehet ebbe is beleköt
szept. 10. 09:23
 4/9 anonim ***** válasza:
87%

Igen.

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

17. § (1) Mentes az ajándékozási illeték alól

p) az ajándékozó egyenes ági rokona (ideértve az örökbefogadáson alapuló rokoni kapcsolatot is), illetve házastársa által megszerzett ajándék;

[link]

szept. 10. 09:51
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ebből semmit sem kell államnak fizetni.

szept. 10. 09:53
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, és ha adóköteles lenne, honnan tudná még az adóhivatal, hogy a nagyi pénzt adott a gyerekeknek és mennyit?

Ha 20 millióról kérdeznél, akkor érthető lenne, mert annyiból már lakást lehet venni. De ennyi pénz kit érdekelne honnan van?

Apámtól is kaptak a gyerekeim fél-fél milliót 6 éve, még én is 1 milliót. Arról se tud senki más csak a párom. Honnan tudná még az adóhatóság?

szept. 10. 12:53
 7/9 A kérdező kommentje:

Azért merült fel, mert bankon keresztül utalná át.

2: azt mondtam neki, mikor felajánlotta, hogy tartsa csak meg, neki is kellhet. Anyám meg ennek kapcsán mondta, hogy fogadjuk csak el.

szept. 10. 17:13
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

#7 Fogadjátok el és gyakran köszönjétek meg neki. Az lenne a legjobb ha valami hasznosra tudnátok költeni vagy betennétek valami kötvénybe a gyerekeknek, amit meg tudtok neki mutatni.

Mivel beteg, szeretné ő maga odaadni azt amit esetleg a halála után mások osztanának szét, mert szeretné látni, hogy akinek adja az örül neki.

Édesapám is akkor adta a pénzt amikor kiderült, hogy prosztata rákos. Meg is ijedtem miatta. Szerencsére a kezelés jól alakult és még mindig köztünk van, remélem még sokáig nem lesz téma, hogy ki mit örököl utána.

Anyósomék jól vannak, de amikor eladták a házukat akkor ők is ketté osztották a pénzt és odaadták a két gyereküknek. Már ők is nagyon idősek és maguk akarták átadni az ajándékot, nem őrizgetni amikor nekik már nem kell semmire.

Ha aggódsz amiatt, hogy neki is kellhet még, akkor tényleg vegyetek belőle valami állampapírt vagy hasonlót, ne költsétek el és ha esetleg baj lenne és neki mégis tényleg szüksége lenne rá akkor vissza tudjátok adni. Az értékét meg megtartja és amúgy is a gyerekeké lesz, később is fel tudjátok használni. A gyerekeim is ilyen értelemben túl hamar kapták a pénzt, csak ott állt náluk a szekrényben, az értékét meg vesztette közben. Aztán mi is befektettük - ők döntöttek róla hogyan. A legnagyobb meg azóta el is költötte arra ami neki fontos volt. Én meg azt mondtam apámnak, hogy abból fizettem a második diplomám tandíját, pedig arra kevés lett volna, csak így kézzel fogható volt számára hogy mire ment el az ajándéka és hogy hasznát vettem egy fontos, maradandó dologban.

szept. 10. 20:26
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat.
szept. 10. 20:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!