Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Örökölt édesanyám egy belterül...

Örökölt édesanyám egy belterületi telket pici %-ban. Az értéke kb. 1.2-1.6MFT. Erre a részre haszonélvezeti jogot tettettem mert természetesen a többségi tulaj bagóért akarta megvenni. Ti mekkora összeget kérnétek eme jóembertől?

Figyelt kérdés

A költségem eddig fél mft.

Az úr haszna ha kizárólagos tulajdonos lesz kb. 40Mft,amihez semmi közöm de én teszem lehetővé (eladhatóvá ha megegyezünk). A többi tulaj olcsón adta mert szorult helyzetben vannak, nincs érdekérvényesítő képességük.

nov. 22. 08:18
A kérdező szavazást indított:
3Mft alatt
4-5Mft
6-7Mft
8-9Mft
10-12Mft
13-14
15-16
17-18
19
20Mft
4 szavazat
 1/10 anonim ***** válasza:
88%
Nem értem a kérdést. Leírtad a forgalmi értékét: kb. 1.2-1.6 M Ft. Hát akkor ennyit. Mondjuk 1.6-ról indítanék, és adott esetben engednék.
nov. 22. 09:18
 2/10 A kérdező kommentje:
De a haszonélvezeti jog nem törölhető, ügyvéd mondta. Fiatal vagyok várhat még 40 évet mondjuk.
nov. 22. 09:21
 3/10 anonim ***** válasza:
70%
Ilyen nincs, vagy félreértetted, vagy az ügyvéd mondott hülyeséget.
nov. 22. 09:26
 4/10 A kérdező kommentje:

Nem hiszem hogy rossz tanácsot adott. Holtig tartó haszonélvezeti jog.

Én nem írok alá semmit ha nem vagyok megelégedve!

Azt mondta hülye lesz pert indítani...

nov. 22. 09:33
 5/10 anonim ***** válasza:
88%
ha a piaci erteke, max 1.6 millio, akkor mirol beszelsz? Miert fizetne erte 20 milliot?
nov. 22. 10:34
 6/10 anonim ***** válasza:
100%
Haszonelvezokent semmi szereped nincs az ertekesitesben, az edesanyad a tulajdonos.
nov. 22. 10:37
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Eleve csak ugy fogja megvenni ha torolteted a haszonelvezetet.
nov. 22. 10:51
 8/10 anonim ***** válasza:
90%

A kérdező úgy gondolja, hogy zsarolja a többségi tulajdonost, hogy csak a valós érték többszöröséért adja el neki a haszonélvezeti jogát. (Ami 25-50 év közti haszonélvező esetén az ingatlan értékének 2/5 része.)

És ezt jól is mondta az ügyvéd, valóban még közös tulajdon megszüntetése iránti perben is csak a tulajdonjogot lehet megszerezni, a haszonélvezethez nem lehet nyúlni. Ezzel valóban lehet zsarolni a többségi tulajdonost.

Viszont a haszonélvezet nem a te halálodig tart, hanem anyud haláláig. Ha ő meghal, és egyszer csak megöröklöd, máris perelhető leszel, és napi áron lehet tőled megvenni a részed.

Valamint:

Ha a szóban forgó hányad elég nagy ahhoz, hogy a helyi önkormányzati rendelet szerint elérje a telekalakítás területi minimumát, akkor semmi akadálya nincs neki, hogy a másik tulajdonos kérésére ketté legyen osztva a telek, és neked marad egy kis terület, amivel nem tudsz mit kezdeni, és mondjuk 20 év múlva eladod fillérekért. Miután költöttél a haszonélvezetre, költöttél a pereskedésre, költöttél a telekalakításra, a mindenféle önkormányzati adókra, vágtad a gazt éveken keresztül, stb.

Ha a részed mérete nem elég nagy a telekalakításhoz, valószínűleg akkor is megoldható, hogy a tulajdonjogot perben megváltja az illető anyudtól (erősen csökkentett áron, a te haszonélvezeted miatt, amiből még lejön a perköltség), és közös költségen kimérettek neked egy csíkot, amit használhatsz, amire akarsz. Ház esetében ez nem mindig megoldható, de üres telek esetében valószínűleg igen. A maradék meg ilyen formában már forgalomképes lesz, mert a leendő vevő enélkül is tud ott építkezni mondjuk, te pedig valamikor úgyis megöröklöd anyudtól az a csíkot, és máris rá lehet kényszeríteni az eladásra.

De még azt is megcsinálhatja a többségi tulajdonos, hogy építtet oda egy házat, mert annak sincs akadálya, hogy közös tulajdonra építsen magántulajdonú épületet. Ez pedig megint csak eladható, csak le lesz kerítve neked egy csík a telek szélén. Amivel nem tudsz mit kezdeni, csak a bajod lesz vele, ha nyírni kell, vagy ha nem csinálod, akkor a szomszédod direkt vetni fog oda parlagfüvet a kerítésen keresztül, aztán meg feljelent, és kapod a büntetést.

Szóval, mindenképpen hülyeséget csináltál, hogy költöttél rá, mert olyan nagy hasznot valószínűleg nem fogsz tudni kicsikarni, hogy bejöjjön a szarkeverésre költött pénz. Egy pár százezer pluszt esetleg megért volna az illetőnek, de nagyobb összeg esetén már pereskedni fog, ami neked fog pénzbe kerülni.

nov. 22. 13:18
 9/10 A kérdező kommentje:
8-as 30nm az enyém. Ha meghalna anyu és megöröklöm valaki másnak adjátok haszonélvezeti jogot...
nov. 27. 12:13
 10/10 A kérdező kommentje:
8 Mi az hogy zsarolja? Az egész világ zsarolás ha úgy vesszük, nézd meg az árakat minden az egekben van! Ő zsarolt be hogy a többiek eladták a piaci érték 20%-án (még az Áfa is nagyobb ennél). Én nem ők vagyok nem félek a pertől sem. Ez üzlet vagy befektetés nekem is. Csak ő profitálhat? Hát nem!!! Családi birtok volt több mint 100 éve, megérdemlem a hasznot!!!
dec. 26. 07:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!