Aki lakást vesz a gyerekének, miért a tulajdonjogot szokta neki adni és nem a haszonélvezetet?
Olyan esetekre gondolok, mikor szülők/nagyszülők lakást vennének a gyereknek, de hogy ne tudja elherdálni, vagy majd a jövendő párja ne tudja kiforgatni belőle felkiáltással, saját maguknak haszonélvezetet rakatnának rá.
Érthető módon ettől a felállástól sokan ódzkodnak, hiszen így örökre a szülő dönt és parancsol majd abban a házban. Szóval nem volna több értelme fordítva? A gyerek kapna haszonélvezetet, így ő szabadon használhatná a lakást, de eladni nem tudná, így nincs veszélyben az ingatlan, előbb utóbb meg úgyis megörökli.
Miért nem gyakoribb az ilyen felállás? Mik lennének a hátulütői, hátrányai?
De jó gondolat! Az én szüleim, nagyszüleim is ezt csinálják. Vettek lakást nekem és a tesómnak is és ment is rá rögtön mindegyik haszonélvezeti joga. Én mindig úgy álltam emiatt a lakásomhoz, hogy nem az enyém, mert bármikor szólhatnak, hogy ők szeretnék használni/kiadni és akkor nekem mennem kell onnan.
Elsővel nem értek egyet: hiába adja el a szülő a gyerek haszonélvezeti jogával terhelt ingatlant, attól még a gyerek ugyanúgy megmaradna haszonélvező és biztonságban lenne, hiszen senki nem tudja tőle elvenni ezt a jogot.
Nekem tetszik a kérdező logikája, hisz ha a szülő meghal, akkor a végrendeletében az ingatlant kizárólag arra a gyerekére hagyja, aki a haszonélvező. Így garantált, hogy az ingatlant a gyerek szabadon használja és végül az ő tulajdona is lesz.
Nem tudom, miért nem így csinálják egyébként, sokkal logikusabb, mint fordítvaa.
Mert en a gyerekemnek veszem a lakast, nem magamnak, azert.
Persze, hogy a nevere kerul.
Igen biztos vannak helyzetek, amikor a gyerek nem megbizhato, esetleg fuggo vagy akarmi es a lakas banna, de akkor nem is vennek neki, mert nem tamogatom ezt az eletmodot.
3
Haszonélvezőként te hasznalhatod az ingatlant, de nem alakíthatod át. A gyerekeid nem oroklik, az özvegyed nem lakhat ott a halálod után. Az ingatlan bármikor eladhato, a haszonélvezeti jog megvalthato és máris mehetsz pár millaval az utcára.
A haszonélvezeti jog megváltásába a haszonélvezőnek bele kell egyeznie. Olyan nincs, hogy mondjuk az özvegy lakik haszonélvezettel a házban és az örökösök meg mondják neki, hogy na muter itt van 2 milka, húzz a francba. Az ingatan meg igen, eladható, de attól még a haszonélvezeti jog a következő tulajt is köti.
Emellett attól, hogy a gyereknek mondjuk tulajdonjoga van, de mondjuk valami nem tetszik a haszonélvező szülőnek, mondjuk nem "jó" párt választ a gyerek, vagy akármi, akkor simán kitilthatja a lakásból. Akkor ugyan úgy utcán lesz, csak nem hogy esetleg lesz pár milliója, de még ő fog anyagilag felelősséggel tartozni egy olyan ingatlanért, aminek a küszöbét sem lépheti át.
Azért, hogy a gyerek nevén legyen, ne legyen vele macera, ha a szülő meghal.
Nálunk ismerősi körben azt látom, hogy a szülők intéznek mindent ilyen esetben. Pl. nem lakik benne a gyerek, ki van adva, és mindent a szülőnek kell intézni, albérlő keresés, bérleti díj, javítások, stb. Sokszor a gyerek nem is abban a városban él. Így a szülőnek hadd legyen már valami joga rá, ha úgyis mindent neki kell intézni.
Olyat még nem láttam, hogy ha úgy veszik a gyereknek, hogy a gyerek (és a családja) konkrétan ott is él, akkor a szülő ragaszkodna a haszonélvezethez. Max. csak akkor, ha közösen élnek benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!