Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki a hagyatéki eljárásb...

Ha valaki a hagyatéki eljárásban lemond az örökségéről, akkor a többi eredeti örökös kapja meg az ő részét, vagy a saját ágán megy tovább?

Figyelt kérdés

Nagymamám után az unokatestvérem és én fogjuk örökölni a házát (a gyerekei, azaz az édesapám és az unokatestvérem édesanyja már nem élnek, ahogy a férje sem). Remélem, minél később, de azért mégis csak 86 éves a mama. Eszembe jutott, hogy ha szegény elmegy, akkor én lemondanék az örökség rám eső részéről, mert semmi szükségem a házra, az unokatestvérem lakik ott a családjával a mamával, én nem akarok sem odaköltözni, sem semmibe beleszólni a házzal kapcsolatban.

Ha lemondok az örökségemről, akkor mi történik? Akkor automatikusan az unokatestvéremé lesz az egész? Én ezt szeretném. Vagy az én ágamon megy tovább az öröklés, és a fiam lépne a helyemre? Ha így van, akkor lemondhat róla ő is?

Elnézést, ha nagyon buta kérdés...

ma 20:20
 1/5 anonim ***** válasza:
többi örökös
ma 20:25
 2/5 anonim ***** válasza:
Saját ágadon megy tovább. Ha a fiad nincs 18, akkor csak a gyámhivatal engedélyével mondhat le az örökségről.
ma 20:35
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

"7:7. § [Lemondás az öröklésről]

(1) Aki törvényes öröklésre jogosult, az örökhagyóval kötött írásbeli szerződésben – egészben vagy részben – lemondhat az öröklésről.

(2) A lemondást a szerződési akarat hiánya vagy fogyatékossága miatt a végrendelet megtámadására irányadó szabályok szerint lehet megtámadni.

7:8. § [A lemondás személyi hatása]

(1) A lemondás a lemondó leszármazóira nem hat ki, kivéve, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a kötelesrészt elérő kielégítés ellenében történt.

(2) A meghatározott személy javára való lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában arra az esetre szól, ha a meghatározott személy az örökhagyó után örököl. Az örökhagyó leszármazójának lemondása a felek eltérő megállapodásának hiányában a többi leszármazó javára szolgál.

7:9. § [A lemondás terjedelme]

(1) Az öröklésről való lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában a kötelesrészről való lemondást is jelenti. A kötelesrészről való lemondás nem jelent lemondást arról, ami a lemondóra más öröklési jogcímen hárul.

(2) A lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában kiterjed a hagyatéknak arra a részére is, amivel a lemondó hányada utóbb másnak kiesése következtében növekszik.

(3) A lemondás a felek eltérő megállapodásának hiányában kiterjed arra a vagyonra is, amelyet az örökhagyó a lemondás után szerzett, kivéve, ha olyan rendkívüli vagyonnövekedés következett be, hogy annak ismeretében a lemondó nyilatkozatot feltehetően nem tették volna meg."

[link]

Konkrét esetben, ha te lemondasz valaki más javára az örökségedről, onnantól az az övé lesz. A te leszármazottaidat ez nem fogja semmiben érinteni, nem lesznek örökösök, mert már nem lesz amit örökölnének. Amivel keveredik az a hagyaték visszautasítása amikor utólag mond le valaki a rá eső hagyatékról, de nem más javára, csak ő nem akar örökös lenni. Ilyenkor csak kiesik az illető az öröklési sorból és a gyerekei örökölnek helyette, mintha nem élne.

A nagymamám halálakor a 3 testvér közül az egyik lakott a szülői házban, a másik kettő már sok évtizede elköltözött. A hagyatéki tárgyaláson a 2 testvér lemondott az örökségéről a harmadik javára, így nagynéném örökölt mindent nagymamám után. Ezt követően nekünk, a 2 testvér gyerekeinek semmi közünk nem volt már a nagymamám után maradt vagyonhoz, nagynéném halálával az egyedül az ő gyerekére szállt tovább.

Ha akkor csak simán visszautasítják az örökséget és nem a nagynéném javára mondanak le róla, akkor már azon a hagyatéki tárgyaláson a 2 testvér helyett az 5 gyerekük lett volna az örököse a nagymamám után maradt dolgoknak a nagynénémmel közösen. Ez a különbség a kettő között.

Akár előre írásban mondasz le az öröklésről az unokatestvéred javára, akár majd a hagyatéki tárgyaláson teszed ezt meg, akkor ezzel az egész az unokatestvéredé lesz és a gyerekeid már nem fognak szerepelni tovább az ügyben.

A kérdés egyáltalán nem buta, az öröklés szabályai nem olyan egyszerűek. Az a buta aki nem kérdez amikor nem tudja a választ. Nyilván lesz majd más aki nem is így fog válaszolni, mint én, mert kicsit másképp értelmezi esetleg a törvényt.

ma 20:35
 4/5 Hova gondolsz ***** válasza:
100%

Nem olyan régen volt hasonló esetem.

Anyám testvére már régebben elhunyt, és mivel neki már nem élt a férje, gyerekei sem születtek, az unokatestvérek (többen is vagyunk) lettek az örökösök. Az egyik unokatestvérem ápolta őt, nagyon szerették, és egész egyszerűen elfelejtettek felvetetni a hagyatéki leltárba egy kis szőlőtermő területet.

Most valami hivatalos területrendezés történt ott a faluban, és emiatt póthagyatékit kellett kérni.

Kaptam én is levelet az ottani önkormányzattól, hogy mikor és hol lesz a póthagyatéki. Természetesen lemondtam annak az unokatestvéremnek a javára, akik ápolták. És ez így rendben is volt.

ma 21:04
 5/5 Hova gondolsz ***** válasza:
100%
Azt lefelejtettem, hogy nekem is vannak gyerekeim, de nekik már nem kellett lemondani.
ma 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!