Szerintetek hatékony otthonvédelemre elegendőek a jelenlegi törvények szerint szabadon tartható gumilövedékes és gázriasztó fegyverek?
Ezt nem lehet tudni előre. Gyanítom, ha éjszaka öten berúgják az ajtómat, még meg is tudnak bszni, mire felfogom, hogy mi történik, pedig nem vagyok idős. Lehet haszna, de hogy képes lenne-e használni egy váratlan stresszhelyzetben, az inkább a szerencsén múlik. Szerintem nem, de ha megnyugtatja, akkor a semminél több.
Jobb lenne arra költeni, hogy ne is jussanak be, de az nyilván többe kerül, mint egy gumilövedékes fegyver.
Hallottam olyan esetleírást, hogy szegény öreget bácsit a házában meglepték, többször megütötték, utána mozdulni se mert miközben kirámolták a házát. De ha akkor a keze ügyében lett volna egy fegyver, más lett volna a helyzet.
Aztán ismerősöm mesélt egy másik esetet: éjszaka a mamájánál a melléképületbe hátulról betörtek, és mindent elloptak onnan és az udvarról, miközben a nagymamája a házban aludt. Szerencsére nem hallotta
meg, nem ment ki. Csak reggel vette észre. De ha meghallotta volna, talán hasznára lett volna egy fegyver.
"De ha akkor a keze ügyében lett volna egy fegyver, más lett volna a helyzet."
Olvasd vissza 2-es válaszomat. Ott leírtam, hogy miért nem lett volna más a helyzet.
A mama meg jobb, ha fegyverrel se megy ki, mert elszedik tőle és azzal lövik le. Utána meg arra hivatkoznak, hogy dulakodás közben sült el a fegyver vagy önvédelem volt.
Annak érdemes fegyvert tartania, aki jó lövész is egyben, és testileg, szellemileg abszolút topon van. Egy idős néni/bácsi nagyon messze van ezektől. Sokkal több esélye lenne, hogy saját magát lövi meg egyszer véletlenül, amikor rakosgatja vagy tisztogatja a fegyvert.
Képtelen vagy belátni, hogy tök hülyeség ez az ötlet.
#4:
Megértem az álláspontodat. Szerintem egyik oldalon sincs abszolút igazság, szívesen olvasok bármilyen véleményt. A kérdés nem csak idősekre vonatkozik amúgy, csak épp ilyen példákat hoztam fel.
Vannak amúgy fittebb idősek is. Valamint nem mindenki alszik mélyen. Ismerek olyanokat, akik minden furcsa zajra felébrednek éjszaka. Az is lehet, hogy a betörők akkor jönnek, mikor még nem is alszik a házigazda. Mondjuk az emeleten tartózkodik, és van ideje elővenni egy önvédelmi eszközt.
Ezekre a kérdésekre lehetetlen érdemben válaszolni, mert túl általános.
Hatékony? Mihez képest? Ahhoz képest mintha nem lenne, igen.
De fentebb is jól írtak, bármi történhet. Lehet pont a keze ügyébe van a fegyver és akár célzatlanul elsütni, ettől úgy megijednek, hogy elszaladnak. Lehet ellenkezőleg azonnal öten lerohanják és szét szurkálják.
Kiszámíthatatlan.
Hatékony-e egy pisztoly 30 alig felfegyverzett, lövedékálló mellényes kommandós ellen? Hát jobb mintha egy kanállal mennél neki, de csodára nem lehet számítani.
És ahogy te is írod, sokszor még magát a helyzetet is eszkalálja. Lehet egy piti besurranó tolvaj meglátja, azt hiszi éles és az életére tör.
#4:
Azzal vitatkoznék, hogy annak érdemes fegyvert tartania, aki jó lövész. Miért kellene jó lövésznek lenni annak, aki pár méterről akarja magát megvédeni? Szerintem épp elég az, ha tudja hogyan kell megtölteni és elsütni a puskát vagy pisztolyt.
Nem elég éles fegyvernél.
Nagyon könnyű balesetet okozni főleg stressz helyzetben. Aki jó lövő az talán stressz helyzetben is tud majd lőni. Aki nem vagy nem annyira annak lehet nagyobb baj ha van nála fegyver. Szerintem nagyjából rendben van a mostani fegyvertörvény. Bár így is sok hülyének van fegyvere.
Igaza van az előtem lévőknek.
Ha Józsi bácsi félve hirtelen felébredve próbálja megtartani a fegyvert és célozni az nem biztos hogy sikerülni fog.
Lehet nekem sikerülne de abban se lennék biztos hogy ki tudnám-e szedni a fegyverszekrényből a fegyvert.
Többre mész egy kutyával.
#9:
Egyetértek, ha csak másodpercek állnak rendelkezésre, akkor a fegyver nem segít. Egy idősebb, mélyen alvó, gyakorlatlan, vagy kevésbé tettre kész embernek pláne nem.
De azért úgy gondolom az esetek kisebb hányadában, ha van elég idő elővenni, és a védekező is olyan típus, akkor segíthet egy riasztó vagy gumis fegyver.
A kutya is hasznos, bár pont az egyik említett példámban volt kutyája is a néninek, de valahogy a tolvajok elkábították, nem segített.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!