Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Szexuális zaklatásnak számít...

Szexuális zaklatásnak számít ami történt? Ilyen esetben tehetek feljelentést/érdemes jogi útra terelni?

Figyelt kérdés

Lányom 18 éves, az elmúlt félévben nagyon kifordult magából, pánikrohamai voltak, ivott, bántotta magát, hogy “mennyire undorító és rossz ember”. Tegnap bevallotta, hogy egy 38 éves helyi orvos (kisvárosban élünk) aki még néhány éve sokat segített nekünk, hogy a szívbeteg lányom jó műtőorvoshoz kerülhessen és végigkövette az állapotát (de ő hivatalosan sosem volt a kezelőorvosa) először 16 éves korában írt neki esténként rendszeresen messenger üzeneteket, ahol a helyi bárba invitálta/bókolt neki/elhívta kávézni. A lányom sosem ment vele. 18 éves születésnapján felköszöntötte, majd egy rövid érdeklődés után (semmi szexuális téma nem volt) hirtelen intim képeket kért tőle, megkérdezte, hogy szűz-e, hogyan szereti stb. A lányom megijedt, nem írt vissza neki. Hetekkel később az orvos mintha mi sem történt volna teljesen normálisan érdeklődött felőle, hogy van stb…a lányom megint válaszolt a hogylétéről majd kis idő múlva újra a semmiből, kontextusba nem illően és sürgetően képeket kért a lányomtól “most” “siess!!!”.

Eltelt kb 1 hónap az orvos állítólag bocsánatot kért és elhívta egy kávéra, majd ezután fel invitálta a lakásába és a lányom többször visszautasította, de végül vele ment. Fent beszélgettek, majd meg akarta csókolni a lányomat, aki elutasította, ekkor arra kérte, hogy “legalább had masszírozza meg”. Ezt nem akarta a lányom, de sok kérlelés után a vállát engedte masszírozni, viszont hirtelen több helyen maszírozni kezdte az orvos, a lányom nem mert szólni, hogy álljon le, intim tájra is nyúlt később az orvos, majd meztelenre vetkőzött és azt kérte a lányomtól, hogy elégítse ki.

Kis nyomozás után tudomásomra jutott, hogy még legalább 10 hasonló fiatalkorú lánnyal hasonló dolgot művelt ez az állat…mit tudok tenni?

okt. 29. 22:50
1 2 3 4 5 6
 41/52 A kérdező kommentje:
Megpróbálom átadni a helyzetet, nem egyszerű, mert egy kicsi vidéki városról beszélünk, itt mindenki ismer mindenkit. Az orvost úgy ismertük meg, hogy a lányom zongoratanárának (akit kb. apjának tekintett a lányom) régi ismerőse volt, osztálytársak voltak és azóta is tartották a kapcsolatot, igaz felszínesen, ő “ajánlotta” lányomnak a segítségét. Ezenkívül ez az orvos műtötte meg édesapámat, (tehát a lányom imádott papáját), így a szüleim is ismerik, tisztelik, kb. rajonganak az orvosért, amit a lányom felé is sokszor kifejeztek. Ráadásul a város által kiemelten tisztelt személyről beszélünk, a városi újság és tv tele van a riportjaival és vele, hogy mennyire minta életet él (ja, mert eközben felesége és gyereke is van) és emelett adakozik, templomba jár, vallásos…felnőtt emberek is rajonganak érte, (na nem a kinézetet miatt, mert abszolút nem jóképű és nem is fiatalos) senki nem gondolná róla, hogy miket csinál valójában, a riportokban is előadja, hogy neki a család az szent, és a gyerekek lelke így megy úgy…és tele van alatta a komment “Áldott legyen az élete a világ legemberségesebb doktorának” “mindenki hálás lehet, aki ismerheti Önt” és társai szövegekkel…
nov. 3. 11:04
 42/52 anonim ***** válasza:
35%

#41 Én már megfogalmaztam egy levelet erről a kérdésről az alá adott válaszok miatt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene facebook csoportnak, de még nem küldtem el.

Én buzdítanálak arra, hogy írd meg te a történetet nekik, mert segítséget is fogsz kapni, továbbá nem áldozathibáztató nímandok osztják majd neked az észt és főleg: egy újabb topic is indulhat a lányod által megélt szituáció kapcsán, amivel ő biztosan nincs egyedül.

[link]

nov. 3. 11:31
 43/52 anonim ***** válasza:
49%
Még valami: a gyakorikérdések népének felesleges magyaráznod a részleteket, mert már enélkül is beindult a fantáziájuk és a legcifrább sztorikat képesek voltak megálmodni az általad leírt történet köré azért, hogy hiteltelenítsék még meghazudtolják a lányod. Ezt a fórumot engedd el.
nov. 3. 13:46
 44/52 anonim ***** válasza:
45%

"mert már enélkül is beindult a fantáziájuk és a legcifrább sztorikat képesek voltak megálmodni az általad leírt történet köré azért, hogy hiteltelenítsék még meghazudtolják a lányod"

Mert a kérdést jogi szempontból közelítettük meg, ahogy a kérdező kérte. Nem az a feladatunk, hogy bármelyiküket elítéljük, vagy megsajnáljuk, vagy egyetértsünk, hanem hogy megválaszoljuk, milyen jogi lépések tehetők. A kérdező által adott információk alapján pedig továbbra sem egyértelmű, hogy történt-e bármilyen törvénysértés. Alapvetően az sem biztos hogy a lány igazat mond, hiszen tanúk nincsenek, a lakásban a leírtak alapján csak ők voltak ketten. De ha még feltételezzük is, hogy igazat mond a lány, akkor sem találunk semmi törvénytelent. Elhívni kávézni egy lányt nem törvénysértő, erotikus felvételeket kérni egy 18 éven felüliről szintén nem az, ahogy felhívni is bárkit fel lehet a lakásra, sőt, kérlelni is lehet. Ezek mind teljesen törvényes dolgok, nincs rajta semmilyen jogi kapaszkodó. A lány mindent önként tett, felnőtt létére a döntéseinek következményeivel tisztában kellett lennie, arra vonatkozóan pedig továbbra sincs semmilyen információnk, hogy az orvos valaha erőszakoskodott volna vele, kihasználta volna a lány érzelmi kötődését, vagy megfenyegette volna.

Ellenben ha nyilvánosan kiderül a lány vádja és az anyja ezt sokat forszírozza, az az orvos jó hírnevének árthat, ami még akkor is törvénytelen, ha a vádak igazak. Becsületsértés, feljelenthet érte, és a kedves anyukát meg fogják büntetni. Nincs értelme abszolút nulla bizonyítékkal ezt jogi oldalról megtámadni, mert csak rosszul jöhetnek ki belőle.

Amit tehetnek és tenniük célszerű, hogy az orvossal megszakítják a baráti kapcsolatot.

nov. 3. 14:03
 45/52 anonim ***** válasza:
26%

#44 "Mert a kérdést jogi szempontból közelítettük meg"

Akkor kérlek, hogy ne az ámbrándos feltételezéseiddel gyere ide, meg azzal, hogy te mit hiszel, mit nem hiszel, mit hogyan gondolsz, stb... Igen, írt ide egy magát ügyvédnek valló hozzászóló, ő is csak bizonytalanul.

Engedjünk teret ennek az ügynek szélesebb körben, sokkal több és hozzáértőbb szakember által megvizsgálva a dolgot. Van ellene kifogásod?

nov. 3. 14:10
 46/52 anonim ***** válasza:
0%

#44 "Nem az a feladatunk, hogy bármelyiküket elítéljük, vagy megsajnáljuk"

Így van, sőt: neked itt semmilyen dolgod vagy feladatod nincs. Már sokszor leírtam, hogy teljesen mindegy, hogy az egyszerű hozzászóló - mint te - mit gondol. Fantázálhatsz itt meg ábrándozhatsz arról, hogy mi történt szerinted, de annak semmilyen jelentősége sincs. Ömlenghetsz erről még további 50 oldalt is akár, akkor sem lesz az írásodnak semmilyen relevanciája. Mert nem az lesz a valóság, amit te az adott kevés információ köré hozzáköltesz.

Az a sok és hosszú mese, amit te ide leírsz, csak a fejedben létezik.

nov. 3. 14:18
 47/52 anonim ***** válasza:
41%

"Fantázálhatsz itt meg ábrándozhatsz arról, hogy mi történt szerinted, de annak semmilyen jelentősége sincs"

Ezért nem is tettem. Biztosan jó válaszra reagálsz? Kérlek idézd már a #44-es válaszomból, hogy milyen történtekről fantáziáltam, ábrándoztam. Kizárólag azt írtam le amit a kérdező is leírt, semmilyen plusz elemet nem fűztem hozzá a történtekhez.

"Az a sok és hosszú mese, amit te ide leírsz, csak a fejedben létezik."

Milyen hosszú mese? Én is éppen azt írtam, hogy semiről nincsen információnk, amiről meg van, az nem törvénysértő. Ugyan azt írom amit te, nem értem mi az amin így kiakadtál. Egyetértünk abban, hogy ilyen kevés információ hiányában semmi értelme jogi lépéseket tenni, hiszen maximum csak találgatni lehet a történtekről, amit én a #44-es válaszomban ennek ellenére nem tettem meg.

"Akkor kérlek, hogy ne az ámbrándos feltételezéseiddel gyere ide, meg azzal, hogy te mit hiszel, mit nem hiszel"

Melyik kijelentésem volt "ámbrándos feltételezés" a #44-es válaszomban? Az eseményeket a kérdezőtől vettem át, mindegyiket ő említette. Semmilyen plusz dologról nem fantáziáltam, nem adtam hozzá, pusztán éppen azt emeltem ki, hogy nem tudjuk, mi történt.

"Engedjünk teret ennek az ügynek szélesebb körben, sokkal több és hozzáértőbb szakember által megvizsgálva a dolgot. Van ellene kifogásod?"

Dehogy van, miért lenne? :D

Nem is lehet máshogyan megközelíteni a dolgot, mert ennyi információ alapján senkit sem lehet feljelenteni, ez így egyszerűen hülyeség és felesleges rohangálás. Mindenképpen szükség lenne több információra, ami a kérdezőnek nem áll rendelkezésére. A lánynak kellene bemutatnia bizonyítékokat, amivel alá tudja támasztani az állításait, valamilyen hangfelvételt, vagy tanúkat, vagy bármi hasonlót.

nov. 3. 14:31
 48/52 anonim ***** válasza:

"Így van, sőt: neked itt semmilyen dolgod vagy feladatod nincs. Már sokszor leírtam, hogy teljesen mindegy, hogy az egyszerű hozzászóló - mint te - mit gondol."

Az azért remélem megvan, hogy ugyanolyan egyszerű hozzászóló vagy mint én, és ugyanannyi jogunk van leírni a saját véleményünket az esetről :)

nov. 3. 14:32
 49/52 anonim ***** válasza:
#47 Nos, ha új vagy ebben a threadben - nem tudhatom, anonim az oldal - akkor nyugodtan olvass vissza és meglátod majd, hogy kikre gondoltam.
nov. 3. 14:37
 50/52 anonim ***** válasza:

#48 "Az azért remélem megvan, hogy ugyanolyan egyszerű hozzászóló vagy mint én"

Egyáltalán nem biztos ez csak azért, mert "nem teszem ki a jelvényt"

nov. 3. 14:40
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!