Mi a névváltoztatás menete lépésenként?
Próbáltam utánanézni, és azt találtam, hogy először egy anyakönyvvezetőhöz kell menni, akinek benyújtom a kérelmet, hogy nevet szeretnék változtatni, ő pedig adni fog egy lapot, amit ki kell tölteni. Ezután kifizetem utalással a 10 ezer ft-os díjat.
Jól értelmeztem az információkat?
Illetve maga az okmányok cseréje utána hogyan zajlik? A folyamat végén kapott papírt beviszem az okmányirodába, végigülöm az összes ügyintézést? (Személyi, lakcím, adó, taj kártya)
A névváltoztatást az illetékes kormányhivatalnál kell kezdeményezni, ami Magyarországon a Kormányablak. A kérelmet személyesen kell benyújtani.
Az eljáráshoz szükséges formanyomtatvány elérhető a Kormányablakokban, illetve letölthető a kormányzati honlapokról. Ez a formanyomtatvány tartalmazza a kérelmező új nevét, az indoklást (ha szükséges), és egyéb személyes adatokat.
Személyazonosító igazolvány vagy más személyazonosító okmány (pl. útlevél, jogosítvány).
Lakcímkártya.
Születési anyakönyvi kivonat.
Házassági anyakönyvi kivonat, ha a névváltoztatás érinti a házassági nevet is
A névváltoztatási eljárásnak van egy illetéke, amelyet a kérelem benyújtásakor kell megfizetni. Ez az összeg általában 10.000 forint (2024-es állapot), de a pontos összeg változhat. Ha azonban valamilyen különleges okból kérik a változtatást, bizonyos esetekben az illetékmentesség is kérhető.
A névváltoztatási kérelmet az anyakönyvvezető és az illetékes hatóság bírálja el. Az elbírálás folyamatában megvizsgálják, hogy az új név megfelel-e a jogszabályoknak. Például, a névválasztás nem lehet sértő vagy jogellenes, és be kell tartani a névviselési szabályokat (pl. egy keresztnév lehet maximum két tagú).
A folyamat általában 30-60 napot vesz igénybe.
Először fel kell keresni az anyakönyvvezetőt. Ő adja a nyomtatványt, amit ki kell tölteni, és arról is tájékoztat, hogy milyen paraméterek mellett milyen számra kell utalni. (Erről is kapsz nyomtatványt.)
Miután kitöltötted a kérelmet és fizettél, a fizetési bizonylatot is magaddal kell hoznod.
Ha mindent rendben talál, eljuttatja a kérelmet az anyakönyvi osztályra.
Az elbírálás a leghosszabb. Hivatalosan 45 munkanapot írnak, de készülj fel, hogy ennél több idő is lehet. Én már közel a 70. napnál jártam, amikor megérkezett a válasz.
Az okmányokat csak az új anyakönyved megérkezése után tudod elkezdeni megcsináltatni. Rövidesen ezt is küldik.
Az új személyi, lakcímkártya az első lépés, mert a többit csak úgy kétheted, ha ezekből már van érvényes.
A TAJ és az adókártya számod nem változik. Ezeken csak a név lesz más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!