Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hagyatèki eljárás előtt...

Hagyatèki eljárás előtt elhunyt számlájáról utalás?

Figyelt kérdés

Örököltünk testvèremmel èdesapám után. Balesetben hunyt el, ès a tesóm volt jelen a helyszínelèsnèl. Nála van az összes irata. Ő intèzte a temetèst is, èn nem szóltam bele, szabad kezet adtam neki. Ma temettük el. Elkezdtünk beszèlgetni a teendőkről, pl. be kellene menni az áramszolgáltatóhoz (van egy ingatlan utána, de nem tudjuk mèg, mi legyen vele, nem akarjuk kiadni sem odaköltözni), bankhoz, telefonszolgáltatóhoz, stb.

Ma benyögte, hogy ja, amúgy ő elutalta magának apum bankszámláján lèvő pènzt (több mint 1 milliót).

Okè, hogy a temetèst rábíztam, legyen ahogy ő akarja, a költsègeit felezzük, de hogy elutalta magának apu pènzèt, ezt mire vèljem? Mondtam is neki, hogy azèrt szólhatott volna, mielőtt bármit cselekszik.

Ezt a pènzt/utalást be lehet/kell vallani a hagyatèki tárgyaláson? Vagy már nála van ès nem köteles róla nyilatkozni, ergó le is tagadhatja?

Abból, hogy bevallotta, nem gondolnám, hogy el akarta titkolni, de valamièrt mègsem osztotta meg velem a szándèkát, mielőtt cselekedett. Nem vagyunk túl bizalmas kapcsolatban, de sosem ártottunk egymásnak. Nem tudom ezt mire vèlni, mondtam neki is, nem mondott rá semmit.

Azt mondta, hogy felezzük el az összeget, mutat számlatörtènetet is hozzá, ha igènylem.

Nektek mi a vèlemènyetek erről az egèsz szituról?

Ha felezünk, akkor a hagyatèkin ezt nem kell bevallani?

(Első közeli szerettem èdesapám, aki elhunyt, fogalmunk sincs, hogy megy ez, csak tudjuk, hogy lesz ilyen tàrgyalás.)

okt. 10. 01:31
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Jól tette, mert ha zárolják, akkor a határozat kiadásáig nem fér hozzá senki. Igazából ha nincs vita, akkor lényegtelen mi történt a számlán lévő pénzzel.
okt. 10. 02:12
 2/5 anonim ***** válasza:
Egyébként jogi kérdésekkel a közjegyzőhöz lehet fordulni, mindenre választ fog adni.
okt. 10. 02:13
 3/5 anonim ***** válasza:
53%
Hogyan tudta elutalni apukád számlájáról a pénzt?Ha tisztességes veled,akkor hagyd a fenébe.Ha odaadja a pénzt ami maradt a temetési költségek után akkor nincs jelentősége.Ha nem akkor a közjegyzőnél jelezd majd ezt.Igazából a tesód ezt nem tehette volna meg,csak akkor ha közös rendelkezése lett volna apukáddal a számlája felett.A közjegyző a számlát zároltatja ilyen esetben és a hagyatéki tárgyalás után lehet a pénzhez jutni csak.A pénz a vagyon az a halál pillanatában átszállt rátok,de a jogi formába a hagyatéki tárgyaláson közjegyző hitelesíti majd.
okt. 10. 06:03
 4/5 anonim ***** válasza:

Kérdező, a testvéred ezt akkor jól tette, mert különben ahhoz a pénzhez csak sokkal később tudtatok volna hozzáférni. Mivel szólt is neked róla ezért nyilván nem akarja csak úgy zsebre tenni, hanem ez való a fennmaradt költségekre.

Simán csak kérdezz rá, hogy akkor ebből a pénzből mit rendezett már! Pont ezzel tud segíteni kettőtöknek abban, hogy az édesapád után maradt számlákat az édesapád pénzéből lehessen kifizetni, ahogy azt ő eredetileg is tette volna. Ahogy előttem írták is a számlához különben csak sok hónappal később tudtatok volna hozzáférni amikor már konkrétan végzés van arról, hogy ki mit örökölt.

Ha akarjátok akkor a hagyatékin lehet ezt a pénzt is megbeszélni, de talán egyszerűbb ha ketten leültök és rákérdezel a testvérednél, hogy mit fizetett már ki belőle és mire kell még pluszban pénz. Mert ez örökségként feleződött volna közöttetek, a költségeket is feleznétek, tehát ha a pénz elmegy a költségekre - sajnos a temetés+számlák, egyebek még többre is kijöhetnek - akkor csak a fennmaradó költséget kell megosztanotok. Akkor meg a hagyatéki tárgyaláson felesleges vele foglalkozni.

okt. 10. 07:57
 5/5 anonim ***** válasza:

Ha abbol fizette a temetest, akkor a kulonbozet fele teged megillet.

Mondjuk eszre fogjak venni, de nem lesz kovetkezmenye. Foleg ha meg tudtok egyezni.

okt. 11. 10:03

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!