Vasútfotózás jogi háttere?
Sziasztok!
Van most ez a kalamajka a 150-es vonalon, ahol kifordult egy munkagép egy V-HID-as Ludmilla elé és úgy lökte meg a gépet hogy az egész sínszálat feltépte.
Kirajzottak oda a magyar közlekedés youtuberek, (Becsky, Kuhár, sorolhatnám) és ilyeneket kaptak, hogy itt nem lehet videózni, úgy hogy korábban nem volt ilyenekkel problémájuk.
Ilyeneket mondanak a youtuberek, hogy közterületről már pedig lehet videózni, de így belegondolva, maga az űrszelvény a sín körül az vasúti terület, így jogilag ez olyan, mintha valakinek a kertjébe videóznál be közterületről. Vagy nem értem jól?
A kérdésemmel nem akarok senkit se támogatni, se támadni, egyszerűen csak kíváncsi vagyok, hogy ha én csinálnék valami hasonlót, akkor nyúlhatok e én is ehhez a közterületes kártyához.
Köszönöm!
Hát a buhár kence videója alaposan kiverte a biztosítékot nálam. Nem kommentelek a videójához, mert úgyis (megint) kimoderálja... de ezzel a viselkedéssel alaposan aláássa a normális vasútbarátokhoz, fotósokhoz való hozzáállást. Nagyon ostobán viselkedik és gondolkodik ebben a témában (is).
Nekem kb 15 évig volt hivatalos engedélyem a MÁV jogi osztályától. Abban világosan le volt írva hogy mit nem szabad. Például balesetes járműveket, rk eseményeket, stb. (Már nincs, nem is dolgozom már ott és nem is fotózom, pont az újhullámos csürhe miatt hagytam abba)
Vagyis már csak emiatt sem volt szabályos az önérzetes videóbloggerek ténykedése.
Ugyanakkor van itt más gond is... a Ludmillás vonatnak semmi köze a MÁV-hoz, megántársaság. Vagyis a V-hídtól is kellene engedély.
A hely ahol történt az esemény az jelenleg munkaterület. Vagyis ha lenne a nagyokosnak a MÁV-tól engedélye videózni, az sem jogosítaná fel arra hogy egy munkaterületen videózzon. Kellene a munkát végző cégektől is (a fene sem tudja megmondani hány alvállalkozó dolgozik ott ugye) engedély.
Az már csak a non plus ultra hogy pont a kínai csodaberuházásnál sikerült videózniuk.
Mindenesetre bátorak a vloggerek hogy ilyen baromság miatt teszik kockára a csatornájukat.
Én is szoktam néha videózni vonatokat, de nem azért mert le akarnám vele a MÁV-ot járatni, vagy katasztrófaturistáskodni akarok, hanem azért mert lenyűgözőnek tartom ezeket a nagy gépeket, hogy ekkora súlyok ilyen könnyen mozognak, meg persze szeretem a hangjukat.
És leginkább a sokak által köpködött Mizsei vonalon szokatam a Csörgőket, szóval azt is lehetne kényes terepnek tekinteni, de egyszer nem szólt rám még senki sem. Sőt, épp ma a forgalmista még arrébb is állt, hogy ne takarja ki a a mozdonyt. Szóval aki nem a megtekintésekért csinálja, és írkál meg mond a videóhoz hangzatos dolgokat, hogy mondjuk a közvélemény is ráharapjon, és lehessen rajta politikai fogást találni (Mint ez a Bence gyerek is), és nem haragítja magára a fél MÁV-ot, akiktől adott esetben lehet pénzt vesz el, ha olyat mutat be amit nem kéne, akkor nem fog senki egy szót sem szólni miatta. Én is felrakom a jobbakat a youtube-ra, de 200-300 megtekintésnél egyiken sincsen több, azok nézik akiket tényleg érdekel, és én ezzel pont megelégszem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!