Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A gyerektartás összegét...

A gyerektartás összegét hogyan számolják ki?

Figyelt kérdés
Ha jól tudom a bevétel 15% minimum, de akár 25% is lehet ami a maximum. Hogy 15 vagy 25 százalék azt miből állapítják meg?

szept. 22. 09:32
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Életkörülményeket is nézik, esetlegesen környezettanulmány, anya körülményei (bevételek, kiadások, gyerekre eső kiadások), apánál ugyanez, + van-e esetleg másik gyerek, stb.

De nagyon invitálnak, hogy próbáljátok meg ott megegyezni, sokkal gyorsabb a folyamat, és ugyebár nekik is kevesebb munkával jár...

szept. 22. 09:53
 2/10 anonim ***** válasza:
Ma már nem a jövedelem alapján számolnak, de irányértékként a nettó jövedelem 15 és 25 %-a közötti értéket veszik egy gyyerekre. Viszont a nettó jövedelemböl max. 50 %-ot lehet levonni gyerektartásra, ez több gyerek esetén a tartásra kötelezett fél összes gyereke között egyenlö mértékben oszlik meg, itt minden gyerek beleszámít, a vele élö, a külön élö is, de csak a sajátja.
szept. 22. 10:19
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm az infókat! Csak 1 gyerek van. Az apuka kevesebbet fizet a min 15 százalékhoz képest. Gondolom nem számolják bele a barátnőjét akivel már együtt lakik, de kimagasló fizetése van, kb. fél millió. Szóval nem fognak éhen halni míg itt meg megy a matekozás, hogy mire menjen a pénz. Úgy van vele, hogy amit fizet az 5 év múlva is elég lesz pedig már ez is kevés:(
szept. 22. 10:55
 4/10 anonim ***** válasza:

A barátnője jövedelme nem számít.

Viszont a gyt megállapításánál lehet kérvényezni, hogy infláció-követő legyen.

szept. 22. 11:02
 5/10 A kérdező kommentje:
Ezt nem is tudtam, hogy lehet ilyet kérvényezni. Viszont akkor, ha anyuka nem dolgozik hanem csak a nevelőapa akkor itt is csak a szülő jövedelemét nézik? Mert így ha csak a gyerektartást+családi pótlékot nézik anyuka részéről akkor csak igényelhető a 25%.
szept. 22. 11:35
 6/10 anonim ***** válasza:

Ez nem ennyire fekete-fehér.

Én se dolgoztam, mikor volt a gyt tárgyalás, de nézték a körülményeket. (GYES-en voltam a legkisebb gyerekemmel.)

És jobb is, ha ezzel nem játszol, mert fordítva is elsülhet a dolog.

(Pl apuka indíthat gyermekelhelyezési pert azzal az indokkal, hogy nincs jövedelmed, nem megfelelőek a körülmények. Ha más nem, bosszúból. Ezt meg gondolom, nem szeretnéd.)

Apuka életkörülményeit is olyan szempontból nézik csak, hogyha minimálbérre van bejelentve, vagy rosszabb esetben semennyire sincs, a nevén semmi nincs, de pl fullos ház, kertben 2-3 autó, stb az nyilván szemet szúr.

Átlagos életszínvonal esetén megítélnek egy szerintük reális gyt-t.

(Van viszonyítási alapjuk nyilván.)

szept. 22. 11:44
 7/10 anonim ***** válasza:
A gyerektartás összegét (amit az apa fizetne) semmiben nem befolyásolja az anya jövedelme! Ez nem értem, hogy jön ide, elég zavarosan fogalmazol.
szept. 22. 14:41
 8/10 A kérdező kommentje:
6-os akkor megint ott tartunk, hogy kinél vonnak le 25 százalékot a jövedeleméből, hogyha ahol igény lenne rá ott meg félni kell, hogy elveszik a gyereket? Ez nagyon fura. Fordítva meg az apa hogyan kapná a gyerektartást, ha nincs jövedelem anyuka részéről? Úgy érzem, hogy mindig a sóher apa felé hajlik minden. Ezek után azt se tudom megéri vajon azért a 15 százalékért is a bíróságra járni, mert kiderül a per költsége is az anyukának fog fájni. Én semennyire nem akarok játszani, de én is szeretnék sokmindent megadni a gyerekeknek.
szept. 22. 18:11
 9/10 anonim ***** válasza:

"hogy kinél vonnak le 25 százalékot a jövedeleméből"

Pl tartósan beteg, aki mellett anyuka nem TUD dolgozni, mert otthoni gondozásra szorul, vagy speciális étrend kell neki különféle érzékenységek miatt, és hasonló egyéb egyedi esetekben.

"Én semennyire nem akarok játszani"

Ez arra irányult, hogy "

ha anyuka nem dolgozik hanem csak a nevelőapa" ezt ne hangoztasd.

A te jövedelmed alapvetően nem nézik, csak az életkörülményeket, milyen kiadások mennek el a gyerekre, amiből kiszámolják az apára eső részt.

"én is szeretnék sokmindent megadni a gyerekeknek."

Ha az apja viszont nem, akkor csak a minimumra kötelezheti a bíróság.

Arra viszont fogják.

szept. 22. 18:28
 10/10 A kérdező kommentje:
Igen ezt szerettem volna tudni. Köszönöm.
szept. 22. 18:46

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!