Ha lejár a közügyektől való eltiltás időtartama, utána automatikusan visszavesznek a NVB listára?
Szerintem automatikusan szerepelni fogsz ott.
A választási eljárásról szóló tv. szerint:
-"98. § (1) A Nemzeti Választási Iroda vezeti a választójoggal nem rendelkező polgárok nyilvántartását. A nyilvántartásba fel kell venni azt a nagykorú, valamint tizenhetedik életévét betöltött kiskorú polgárt, aki
(...) c) a közügyektől eltiltott,
d) a szabadságvesztés-büntetését tölti.
-"(2) * A választójoggal nem rendelkező polgárok nyilvántartásába történő felvétel, valamint az onnan való törlés céljából
(...)
b) a bűnügyi nyilvántartó szerv a bűnügyi nyilvántartási rendszer törvényben meghatározott adatait az (1) bekezdés b)–d) pontjában foglaltakra tekintettel
automatikus adattovábbítás útján továbbítja a Nemzeti Választási Iroda számára."
- "96. § (1) A Nemzeti Választási Iroda a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti (...) b) a választójoggal nem rendelkező polgárok nyilvántartása, (...) adataiban bekövetkezett változásokkal."
Tehát mikor letelik a közügyektől eltiltás, a bűnügyi nyilvántartó szerv ír a választási irodának, aki ez alapján töröl a választójoggal nem rendelkezők nyilvántartásából, egyúttal felvesz a központi névjegyzékbe. Itt szerintem leginkább akkor mehet félre valami, ha a bűnügyi nyilvántartó szerv nem szól a választási irodának. Mondjuk nem tudom, hogy ezt ma még ember intézi-e, vagy már automatizált.
Mindenesetre a választási tv. 100. § (2) alapján "Bármely nagykorú polgár kérheti a Nemzeti Választási Irodától annak igazolását, hogy a választójoggal nem rendelkező polgárok nyilvántartása alapján vele szemben nem áll fenn a választójogból való kizáró ok."
Ha van ügyfélkapud, itt kérheted:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!