Jogosult vagyok kártérítésre?
Figyelt kérdés
Kaptam egy e-mailt egy állásportáltól, (most nem nevezném meg), hogy jelentkeztem az oldalukon keresztül egy hamis hirdető állására, aki egy cégnek a nevében hirdetett, igy mivek megadtam rengeteg személyes adatomat jelentkezésnél, ezért az oldal bejelentette a NAIH-nál a hirdetőt, és felhívta a figyelmem arra, ha gyanús munka ajánlatot kapok ne reagáljak rá.
Kérdésem az lenne, hogy én ebben az esetben jogosult vagyok-e kártérítésre, hiszen ezek az én személyes adataim (telefonszám, e-mail cím, lakhely, tanulmányok stb).
Előre is köszönöm a segítséget!
aug. 31. 20:13
1/9 anonim válasza:
Természetesen. Amennyi károd keletkezett annak megtérítését polgári peres úton követelheted. Azt az egyet ne felejtsd el, hogy a jog nem engedi az úgy nevezett kárgazdagodást, ezért minden egyes fillérről a bíróságon neked kell bizonyítanod, hogy az jogos, mert összegszerűen tényleg ennyi károd keletkezett.
3/9 anonim válasza:
Szerintem a redditen is megírták neked,, hogy nincs mire fel kàrtérítést kérned
4/9 anonim válasza:
Egyelőre nem, de ha emiatt valami anyagi kár ér, akkor polgári pert indíthatsz.
5/9 A kérdező kommentje:
Magától az oldaltól sem kérhetek? Amiért nem megfelelően kezelte az adataimat?
szept. 1. 08:41
7/9 A kérdező kommentje:
Miért ?
szept. 1. 14:33
9/9 anonim válasza:
Van vagyoni és nem vagyoni kártérítés, utóbbit az új Ptk. sérelemdíjnak hívja. Mindegyiknél pénzt ítél meg neked a bíróság a téged ért kárért, ha bizonyítottad hogy kár ért, és azt a másik fél okozta, a különbség a téged ért kár formája: az elsőnél konkrét, kimutatható vagyoni kár ért, pl baleset következtében x időre munkaképtelen lettél, kiesett a fizetésed. Ez konkrétan megmondható hogy mennyi, ezért hívják vagyoni kárnak. Ilyen a jelen esetben valószínűleg nem ért. A második eset, a nem vagyoni kár pedig a személyiségi jogaid sérelmével következhet be, ilyen jog a magántitokhoz és a személyes adatok védelméhez való jog is. Elvileg ezek sérelme megalapozhatja sérelemdíj igénylését, csak ez a jogsérelem itt olyan csekély, hogy pénzt aligha látsz belőle. Mert itt a bíróság a sérelem nagyságát próbálja meg "átváltani" pénzre. De az, hogy hol tanultál, mi az emailed, nem igazán különleges, téged érzékenyen érintő adatok. Ott vannak még a bizonyítási kérdések, fellelhető-e Magyarországon ez a kamu hirdető, mi van ha van valami sztorija rá hogy miért hirdetett (ez kihatással lehet arra, hogy egyáltalán sértette-e az adatkezelési jogszabályokat), az eljárás költségei, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!