Ha nincs jelenleg munkáltatóm, akkor milyen díjakat kell befizessek magánúton, hogy legyen TB-m, és nyugdíj járulék, stb. Mi a minimális összegek, vagy ez függ valamitől?
Azokra a hónapokra amikor nem vagy álláskeresési támogatáson vagy bármilyen hivatalosan megítélt támogatáson, járulékon sem (anyasági, gyes stb) az Egészségügyi szolgáltatási járulékot kell befizetned havonta.
Ezt neked kell elindítanod és fizetned önállóan, itt lvashatod mit kell tenni:
Most 11.300,- Ft havonta, január 1-től fog változni a minimálbér emelkedésének arányában pár száz forinttal. Sok éve amikor létszámleépítés volt a cégemnél és én voltam az egyik a sokból amikor elküldtek, akkor pár hónapig nekem is kellett fizetnem amíg nem találtam olyan munkahelyet ami folyamatosan alkalmazott, meg 2 éve a gyerekem barátnője is fizette pár hónapig az egyetem után, mert sokára talált magának állást.
#1-hez, mert ezt lehagytam:
Ez nem ad nyugdíjjogosultságot, csak a TB-d van ezzel rendezve.
A nyugdíjjogosultsághoz sokkal több kell, be kell fizetned a minimálbér után járó munkavállalói ÉS munkaadói járulékot IS havonta, az már akár több százezres befizetést jelent az egészségbiztosítási járulékkal együtt.
#1-hez annyi kiegészítés, hogy már évek óta nem kell jelentkezni, hivatalból küldenek értesítést a fizetési kötelezettségről. A linkelt oldalon megtalálható ez is.
"Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről a biztosítási jogviszony vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnésének bejelentésétől számított 8 napon belül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) tájékoztatást küld a fizetésre kötelezett természetes személy részére és a fizetési kötelezettséget a kötelezett adószámláján az egészségbiztosítási jogviszony nyilvántartás jelzése alapján automatikusan előírja."
Kizárólag akkor kell jelentkezni a NAV-nál, ha az valamilyen okból nem küld értesítést:
"Amennyiben a NAV bármely okból (pl.: ha a fizetési kötelezettséggel érintett személy korábban nem minősült belföldinek vagy a foglalkoztató nem jelentette be a biztosítási jogviszony végét) a fizetési kötelezettséget nem írta elő úgy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett fizetési kötelezettségét külön eljárás keretében köteles a NAV-nál bejelenteni, és egyidejűleg nyilatkoznia kell arról, hogy más EGT államban vagy szociális egyezményes államban nem áll fenn biztosítása."
"A jogszabályi rendelkezések értelmében tehát egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett magánszemélynek KIZÁRÓLAG AKKOR KELL BEJELENTKEZNIE az adóhatósághoz, ha a NAV valamely oknál fogva a biztosítási jogviszonya vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága megszűnéséről nem értesült és a FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGÉT NEM ÍRTA ELŐ."
Tehát elméletileg semmi dolgod nincs, csak várod a levelet, majd az abban foglaltak alapján küldöd a pénzt. Kapsz csekket is hozzá, de lehet banki utalással is fizetni, én néhány éve amikor fizettem, utaltam. Fontos, hogy nem kapsz értesítést róla ha megérkezett a pénz, szimplán nem fog történni semmi. Ha elmaradásod van, szólni fognak. Az első és az utolsó hónapokat nem kell egyben kifizetni, a levélben írni fogják hogy naponta mekkora összeggel kell számolnod és csak az értesítőben megadott időpontok szerint kell fizetned. Tehát ha csak március 20-ától van fizetési kötelezettséged, akkor nem kell a teljes márciust befizetni, csak a fennmaradó napokat.
"Ez nem ad nyugdíjjogosultságot, csak a TB-d van ezzel rendezve."
A TB része a nyugdíjjárulék. A társadalombiztosítási járulékot hívjuk TB-nek, ez a bruttó béred 18,5 százaléka. Ez két részből áll, 10%-a nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci járulék. Ha nincs munkád, ezekből csak az egészségbiztosítási járulékot kell fizetned, aminek az összege a 11300ft, csak hogy a fogalmakkal tisztában legyünk.
Hivatalosan is az "egészségügyi szolgáltatási járulék" összegét határozzák meg, ezt kell fizetni, ez jogosít fel az egészségügyi ellátásra. Mivel a nyugdíjjárulékot nem fizeted, ez nyilván a nyugdíjadba nem számít bele. Tehát mégegyszer, a TB a korábban említett 3 járulék összefoglaló neve, azok közül munkanélküliként csak az egészségügyit kell fizetned.
"Másrész én úgy tudom 45 napig még biztosítva vagyok"
Utána fogsz értesítést kapni, hiszen addig van passzív jogod.
"A 11300-at utáéna kell fizessem, vagy már erre a hónapra is viszamenőleg?"
Benne lesz az értesítőben hogy melyik hónap hányadik napjától kell fizetned, értelemszerűen onnan kell számolni.
"Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszűnését követő naptól áll fenn."
Most még van passzív jogosultságod (45 nap) az egészségügyi szolgáltatásra, majd a 46. naptól kell fizetni, akkor fogsz értesítést kapni. Addig nincs mit fizetned, így nincs felszólítás sem, hogy fizess.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!