Hány évet kaphatok ezért?
#10 Vagy ha este támad meg :D
Ha jól tudom sötétben nem kell felmérned hogy mekkora erővel támadnak meg, így bármekkora erővel védekezhetsz. De javítsatok ki ha tévedek
"Ezt meg honnan veszed?"
Emlékeztem rá, de most kikerestem neked a vonatkozó jogszabályt is a btk-ból:
A jogos védelem
"22. § (1) Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges."
"(2) A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha
a) azt személy ellen
aa) ÉJJEL,
[...]
követik el,
b) az a lakásba
ba) ÉJJEL,
[...]
történő jogtalan behatolás"
Tehát ha a behatolás vagy a támadás ÉJJEL történik, azt egyből életre törőnek KELL tekinteni, függetlenül a valós szándéktól. Pont azért, mert a jogalkotó nem várja el a sértettől, hogy a sötétben helyesen mérje fel a helyzetet.
9. A szövegértés nem az erősséged, de a többieknek sem
Azt írtam, ha kiterveltet jogos védelemnek akarod beállítani, az bem fog sikerülni.
Kérdező, sok olyan válaszolt, akinek fogalma sincs a joghoz.
Aki beidézte a btk. 160§-át, az igaz. Tehát emberölés alapesetéért öttől-tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kaphatsz (a bíróság a középmértékből indul ki, és az enyhítő, illetve a súlyosbító tényezők alapján szab ki büntetést).
De ha jogos védelemről beszélünk (más életét is megvédheted a jogtalan támadástól) akkor semennyit nem kapsz, mert az büntethetőséget kizáró ok. De ezt bizonyítani kell a bíróság előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!