A végrendeletet csak ügyvéd teheti kamarai letétbe vagy maga a végrendelkező is?
Kérdező!
Ügyvédi letétet csak ügyvéd kezelhet.
De!
Te itt szerintem arra gondolsz, hogy a végrendeletet a végrendelkező feltöltheti - e ügyvédi közhiteles nyilvántartásba...
Nem.
A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) által vezetett KVNY (Központi Végrendeleti Nyilvántartás) törvényileg része - ügyféli hozzájárulás esetén - a MOKK által vezetett VONY - nak (Végrendeletek Országos Nyilvántartása).
A MÜK nyilvántartásába csak kamarai tagsággal rendelkező ügyvéd tölthet fel dolgokat, erre vonatkozó előírások szerint.
A MÜK nyilvántartásaiba természetes személyként Te nem garázdálkodhatsz...
nem garázdálkodni akarok, az büncselekmény.
Én gondoltam hogy végrenmdeletet elhelyezhet valaki maga is egy adatbáziba.. ha meghal akkor tudjanak róla. Ez nem garaázdálkodás.
Tehát a központi végrenedeleti nyilvántartásba gondoltam elhelyezni mint magánszemély, de akkor eztek szerint azt nem lehet...
a kézzel írt végrendelethez nem kell 2 tanu sem. Viszont hiába ha halál esetén nem tudnak róla. Ezért gondoltam elhelyezni adatbázisba.
Olyanról még nem hallottam Magyarországon, hogy valaki meglepetésnek szánta a végakaratát és nem tájékoztatta az érintettet, akinek örökül akarta hagyni a házát, vagy más vagyonát.
Szóval a legjobb megoldás, ha annál a személynél van, aki a jogosult lesz. Egyébként is ez a személy fogja tudni, hogy meghalt, ő be tudja jelenteni a hagyatéki eljárást indító önkormányzati hivatalnál, hogy van egy végrendelet. A való életben ez így működik, nem bonyolult.
"Olyanról még nem hallottam Magyarországon, hogy valaki meglepetésnek szánta a végakaratát és nem tájékoztatta az érintettet..."
Attól, hogy ilyenről még nem halottál, még ez simán létezik...
Lehet, hogy az örökhagyó és a végrendeleti örökös anno megharagudtak egymásra, de az örökhagyó a halálos ágyán megbocsátott és örökössé nevezi a volt haragosát, de már nem szól neki.......ezer és egy ok lehet ilyen.
"Szóval a legjobb megoldás, ha annál a személynél van, aki a jogosult lesz. Egyébként is ez a személy fogja tudni, hogy meghalt..."
Pont, hogy nem.
Egyáltalán nem biztos, hogy akinél a végrendelet van, az értesül az örökhagyó haláláról, mert pl. börtönben van, vagy más országban tartózkodik és nem lehet vele kapcsolatot felvenni vagy éppen kómában fekszik....
A végrendeleti nyilvántartás éppen azt a célt szolgálja, hogy akiknek hivatalból kötelességük az eljárás (hagyatéki leltár, hagyatéki eljárás) azok idejében megtudják az öröklés lefolytatásának rendjét.
Az ne is zavarjon hogy 20 éve hagyatéki igazgatási ügyintéző vagyok egy városi hivatalban, szóval, sok ezer ügy ment át a kezem alatt.
Ha nem értesül róla az érintett időben, akkor legfeljebb később realizálódik a részére történő hagyatékátadás, de ezek, amikről írsz egyáltalán nem életszerűek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!