Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » A végrendeletet csak ügyvéd...

A végrendeletet csak ügyvéd teheti kamarai letétbe vagy maga a végrendelkező is?

Figyelt kérdés

#Letétbe
aug. 14. 14:12
1 2
 1/20 A kérdező kommentje:
Ügyvedi kamarai letetbe...
aug. 14. 14:39
 2/20 anonim ***** válasza:
Csak ügyvéd.
aug. 14. 21:31
 3/20 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező!

Ügyvédi letétet csak ügyvéd kezelhet.

De!

Te itt szerintem arra gondolsz, hogy a végrendeletet a végrendelkező feltöltheti - e ügyvédi közhiteles nyilvántartásba...

Nem.

A Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) által vezetett KVNY (Központi Végrendeleti Nyilvántartás) törvényileg része - ügyféli hozzájárulás esetén - a MOKK által vezetett VONY - nak (Végrendeletek Országos Nyilvántartása).

A MÜK nyilvántartásába csak kamarai tagsággal rendelkező ügyvéd tölthet fel dolgokat, erre vonatkozó előírások szerint.

A MÜK nyilvántartásaiba természetes személyként Te nem garázdálkodhatsz...

aug. 15. 06:50
 4/20 anonim ***** válasza:
86%
Ha végrendelkezni szeretnél, a végrendeletet írd kézzel, több példányban, számozd meg az oldalakat, írja alá két tanú, és az egyik példány legyen annál, akinek a javára végrendelkezel. Ha ennél is biztosabbra akarsz menni, akkor menj ügyvédhez, én ezt tenném.
aug. 15. 08:09
 5/20 A kérdező kommentje:

nem garázdálkodni akarok, az büncselekmény.

Én gondoltam hogy végrenmdeletet elhelyezhet valaki maga is egy adatbáziba.. ha meghal akkor tudjanak róla. Ez nem garaázdálkodás.

Tehát a központi végrenedeleti nyilvántartásba gondoltam elhelyezni mint magánszemély, de akkor eztek szerint azt nem lehet...

a kézzel írt végrendelethez nem kell 2 tanu sem. Viszont hiába ha halál esetén nem tudnak róla. Ezért gondoltam elhelyezni adatbázisba.

aug. 15. 13:45
 6/20 anonim ***** válasza:
71%

Olyanról még nem hallottam Magyarországon, hogy valaki meglepetésnek szánta a végakaratát és nem tájékoztatta az érintettet, akinek örökül akarta hagyni a házát, vagy más vagyonát.

Szóval a legjobb megoldás, ha annál a személynél van, aki a jogosult lesz. Egyébként is ez a személy fogja tudni, hogy meghalt, ő be tudja jelenteni a hagyatéki eljárást indító önkormányzati hivatalnál, hogy van egy végrendelet. A való életben ez így működik, nem bonyolult.

aug. 16. 07:50
 7/20 Kései Sirató ***** válasza:
Ügyvédhez, vagy közjegyzőhöz mennék, ha végrendelkezni akarnék.
aug. 16. 07:53
 8/20 anonim ***** válasza:
72%

"Olyanról még nem hallottam Magyarországon, hogy valaki meglepetésnek szánta a végakaratát és nem tájékoztatta az érintettet..."

Attól, hogy ilyenről még nem halottál, még ez simán létezik...

Lehet, hogy az örökhagyó és a végrendeleti örökös anno megharagudtak egymásra, de az örökhagyó a halálos ágyán megbocsátott és örökössé nevezi a volt haragosát, de már nem szól neki.......ezer és egy ok lehet ilyen.

"Szóval a legjobb megoldás, ha annál a személynél van, aki a jogosult lesz. Egyébként is ez a személy fogja tudni, hogy meghalt..."

Pont, hogy nem.

Egyáltalán nem biztos, hogy akinél a végrendelet van, az értesül az örökhagyó haláláról, mert pl. börtönben van, vagy más országban tartózkodik és nem lehet vele kapcsolatot felvenni vagy éppen kómában fekszik....

A végrendeleti nyilvántartás éppen azt a célt szolgálja, hogy akiknek hivatalból kötelességük az eljárás (hagyatéki leltár, hagyatéki eljárás) azok idejében megtudják az öröklés lefolytatásának rendjét.

aug. 16. 08:17
 9/20 anonim ***** válasza:
36%

Az ne is zavarjon hogy 20 éve hagyatéki igazgatási ügyintéző vagyok egy városi hivatalban, szóval, sok ezer ügy ment át a kezem alatt.

Ha nem értesül róla az érintett időben, akkor legfeljebb később realizálódik a részére történő hagyatékátadás, de ezek, amikről írsz egyáltalán nem életszerűek.

aug. 16. 08:40
 10/20 Kései Sirató ***** válasza:
37%
A 8-as válaszoló túl sok filmet nézett ilyen témában.
aug. 16. 08:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!