Tényleg el lehet adni egy házat a tulajdonos tudta nélkül?
Az egyik szomszédunk leköltözött külföldre, és évek óta nem jött haza a roskadozó házába. A bokrok és a fák benőtték a telkét, úgy hogy a környékbeliek metszették meg az utcára kilógó részeket. A tulajt nem lehet elérni telefonon, mert elméletileg külföldi számot használ.
Egy hónapja új tulajdonosa lett az ingatlannak, akik már le is bontotta a házat. Megismerkedtem vele, és kérdeztem, hogy mi a helyzet a sráccal? Ő azt mondta, hogy nem is ismeri, de meg akarta venni az ingatlant, és mivel nem lehetett elérni a tulajt így a járási hivatallal egyeztetett, ahol egy bizonyos összeget letett, amit a tulaj bármikor felvehet ha itthon jár, és törvényesen megkapta a területet.
Tényleg lehet ezt így, vagy trükközés van az egész mögött? Ilyenkor ki szabja ki az árat, és mi történik, ha a tulaj egy év múlva hazajön, és kéri vissza a tulajdonát, vagy azt mondja, hogy ő eladja, de az eladási ár kétmillióval több?
"mert elméletileg külföldi számot használ"
. Nekem ez a kedvenc részem a történetben.
Elméletileg külföldi számot használ. Hogyan lehet ELMÉLETILEG használni?
Meg miért ne lehetne külföldi telefonon elérni?
Meg mióta egyeztet a hivatal telefonon, és nem hivatalos levélben? (A tulajdoni lapon rajta van címe, ami mérvadó akkor is, ha már nem ott lakik)
Nyilván itt egy kicsit árnyaltabb a dolog. Jól is nézne ki, ha ki lehetne sajátítani egy telket arra hivatkozva, hogy én meg akartam venni, de nem értem el a tulajdonost.
Hát éppen lehet, hogy beállt az elbirtoklás.... bár erre nézve semmi sem utal a történetben.
"de meg akarta venni az ingatlant, és mivel nem lehetett elérni a tulajt így a járási hivatallal egyeztetett, ahol egy bizonyos összeget letett, amit a tulaj bármikor felvehet ha itthon jár, és törvényesen megkapta a területet."
Ez meg mégis mi a f@sz?
ügyvédi letét? Akkor mit keres az ügyben a járási hivatal?
a kisajátítás meg nem így működik.
Ez a "mire gondolt a költö" játék már kezd idegesíteni.
#1 Úgy értem, hogy van magyar száma, de nem veszi fel senkinek, de egyszer két éve felhívta az egyik szomszédot egy osztrák mobilról. Sajnos nem mentette el a számot. A levelezési címe az eladott ingatlan volt, de ez is csak egy tipp, mert a a postaládája dugig volt papírokkal, ami érthető okból nem nézett meg senki.
Amikor kb. 6 éve kiment akkor csak annyit mondott, hogy dolgozni megy, de nem jött haza. Gondolom albérletben él. Az email címe Citromailes, amit valószínűleg nem fizet, amióta fizetős lett, így visszadobja a leveleket.
Szándékosan, vagy sem, de elvágott mindent elérhetőséget magától.
De a kérdés az az, hogy milyen törvény engedi eladni egy elérhetetlen személy tulajdonát a tudta nélkül?
#3 Valóban. Most hogy írod, nem a járási hivatallal egyeztetett, hanem egy ügyvéddel és ügyvédi letétet intéztek. Erre rosszul emlékeztem.
Sajnos csak ennyit tudok mondani, mert én is csak ennyit tudok.
Egyébként ez az elbirtoklás, hogyan működik, mert engem is ez érdekel főként, hogy milyen alapon adják el az ingatlant az eladótudta nélkül?
Kérdező!
El lehet adni az ingatlant a tulajdonos tudta nélkül, de az törvénytelen.
Ez akkor van, ha hamis, ill. hamisított adásvételit írnak és a földhivatal bekajálja az ügyletet és bejegyzi a "tulajdonjogot".
Törvényesen azonban nem lehet.
Csak a tulajdonos vagy a megbízottja adhatja el az ingatlant.
"Ha dugig volt a postaládája, akkor az is lehet, hogy az adósságok miatt elárverezték az ingatlanját."
A kérdés úgy szólt, hogy "a tulajdonos TUDTA NÉLKÜL lehet -e...."
A Végrehajtási árverés nem ilyen.
Ott a tulajdonos nagyon is tud az "eladásról" csak nem akarja eladni.
#9, gondoltam, hogy valaki fel fogja ezt hozni.
Ha a tulajdonost nem tudják elérni levélben, akkor is kézbesítettnek tekintik egy idő után, ha nem veszi át senki a leveleket, vagyis hivatalosan lett értesítve a végrehajtási szándékról, ellenben nem tudott róla, mert nem vette át a leveleket. Más módon pedig nem nagyon szokták magukat törni, hogy informálják az adóst.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!