Milyen jogalapon kötelező az ujjlenyomat személyi igazolvány készítésekor?
Kiegészítem, mert közben utánanéztem (jól el volt rejtve).
"Nem kell ujjlenyomatot adni, ha
-a magyar állampolgár a 12. életévét még nem töltötte be;
-az ujjnyomat adását a kérelmező visszautasítja (figyelem! ebben az esetben a kiállított E-szig nem lesz alkalmas azon funkciókra, amelyek az ujjnyomatnak a chip-en való tárolásához kötöttek);
-ujjnyomat adására fizikailag képtelen."
Vissza lehet utasítani, csak furfangosan nem szólnak róla. Ha fontos valakinek az e-szig (vagy isszák?), akkor muszáj kérni, de ellenkező esetben nem kötelező.
Egyébként logikusan belegondolva, ha köteleznének rá, akkor az kemény megszegése lenne az EU, GDPR rendeletének.
#17 Fogalmam sincs, nem értek az ehhez kapcsolódó jogszabályokhoz. Arra tudok csak hivatkozni, amit 12. válaszomban linkeltem, illetve a saját tapasztalatomra.
Megcsinálták a fotót, mutatták, hogy hova tegyem az ujjam. Megkérdeztem, hogy kötelező-e, mire azt felelték, hogy nem, ezért passzoltam. Még győzködni sem próbált. Lehet, hogy személyenként változó a jog, vagy csak én fogtam ki jó ügyintézőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!