Mi történik ha egy diák nem hajlandó leadni az okostelefonját?
"Eldöntheted, hogy akarsz-e iskolába járni telefon nélkül, vagy lemondasz az oktatásról"
Nem mondhat le a diak az oktatasrol, 16 eves korig tankotelezettseg van.
22-es: na végre valami értelmes... Egyébként ezt is hasznosnak jelöltem, mást is, nem sorolom fel az összeset.
Egyébként nem írtam hogy leadnám-e, csak azt, hogy ha megpróbálnák tőlem elvenni, rablásnak tekinteném. Okostelefonom nincs is, mobiltelefonom már van, kikapcsolva magammal vinném ha most iskolás lennék, és ha mondják hogy adjam le, vagy kérdezik leadtam-e, megmondanám hogy ahhoz sincs semmi köze hogy van-e okostelefonom: tehát azt se mondanám meg, van-e nálam.
Egyébként az háborított fel hogy mindenbe beleszólnak, bár mondhatnánk hogy ez egy igazi hirtelen felindulásból feltett kérdés, de tényleg kíváncsi vagyok rá, azért kérdeztem.
Azért is jutott eszembe, mert 7-8.-ba a miskolci Lévayba jártam, amit egyházi mivolta miatt már eleve gyűlöltem még a jelentkezés előtt is, na ott megmondtam, hogy azért nem megyek megyei számítástechnika-versenyre Sátoraljaújhelyre, hogy nehogy hírnevet szerezzek neki. Ott belépőkártya van, az én időmben még nem volt, amikor megtudtam, ez is felháborított: ha most oda járnék, megmondanám előre hogy megtagadom, ha nem engednek be, mivel tanköteles korú lennék, hívnám a Rendőrséget, rúgjanak ki nyugodtan az iskolából, úgyis nekik kell másikat keresni. Ez egyébként össze is jött: fegyelmi tárgyalás nélkül beírták a bizonyítványomba, hogy az Andrássyba való felvételem miatt a tanulói jogviszonyom megszűnt, a létszámból törölve. Apám azt mondta inkább ne jelentsem fel őket, pedig akartam: nyilván semmi szülői beleegyezés se volt a tanulói jogviszony megszüntetésére: ha feljelentettem volna őket, akár maradhattam is volna, de azt nem akartam, csak felelősségre vonás. Magatartása: rossz: előtte-utána példás nyilván.
Annyi hülyeséget tudtok írni. Olvastátok egyáltalán a kiadott rendeletet? Olyan nincs hogy a gyereket kiküldöd. Már én sem vagyok iskolás, de az ilyen tanárt biztosan feljelenteném. 16 éves korig tanköteles a diák, a tanórán részt venni pedig JOGA VAN. Ha egy tanár onnan akár erőszakkal kiteszi, nagyon csúnyán megütheti a bokáját.
A telefont a tanítási nap elején, az épületbe lépéskor le kell adni. A telefon használatában korlátozott tárgynak minősül. Az oktató a diákot ELŐSZÖR FELSZÓLÍTJA a tárgy átadására. Ha a diák nem adja át a tárgyat, az oktató FELSZÓLÍTJA a diákot annak IGAZOLÁSÁRA, hogy a használatában korlátozott tárgy nincs nála. EZEK UTÁN ha a tárgy nála van, azt az oktató ÁTVESZI. Most figyeljünk kedves oktatók: SEMMI SEM JOGOSÍTJA FEL AZ OKTATÓT ARRA, HOGY A DIÁK SZEMÉLYES TÁRGYAI KÖZÖTT, TÁSKÁJÁBAN TÚRKÁLJON. A diák joggal feljelenthet, ilyet még egy rendőr is csak indokolt esetben tehet. Akkora botrányt csinálnék belőle, hogy soha a büdös életben nem taníthatna többet az ilyen tanár.
Ugyanez vonatkozik az energiaitalra is. Most megint figyeljenek az oktatók: A DIÁK BÁRMIKOR MEGIHATJA AZ ENERGIAITALT, mert a fogyasztását NEM TILTJA SEMMI, az üres dobozt pedig NEM KÖTELEZŐ ÁTADNIA SENKINEK.
A rendelet SEMMILYEN JOGI KÖVETKEZMÉNYT NEM ÁLLAPÍT MEG azon diákok részére, akik nem tartják be a rendeletben foglaltakat. Ha a diáknak úgy tetszik, AKÁR MINDEN EGYES NAP ELVETETHETI A TELEFONJÁT A TANÁRRAL, EZ RÁ NÉZVE SEMMILYEN TOVÁBBI JOGKÖVETKEZMÉNNYEL NEM JÁR.
Abból nagyon nagy bajok lesznek, ha az oktatók nem ismerik a rájuk vonatkozó jogszabályokat, mert kitalálnak néhány jogsértő gyakorlatot és úgy teszik ki őket hogy a lábuk sem éri a földet. Én pedig arra bíztatok minden diákot és szülőt, hogy a jogsértő tanárokat jelentsék fel, egyrészt mert ez a törvényi kötelességük, másrészt mert nem szabad eltűrni hogy a tanárok a diákokat indokolatlanul vegzálják az iskolákban.
21# "Nem mondhat le a diak az oktatasrol, 16 eves korig tankotelezettseg van." Igazad van. Éppenséggel nevelőintézetben, vagy "eltérő tantervű" iskolában is be lehet fejezni a 8 osztályt, vagy elérni a tankötelezettségi korhatárt. Sőt, súlyos esetben fel is menthetik.
Arra azért kiváncsi vagyok, hogy a rendőrség, hogy reagálna, ha a kérdező rablót kiabálva valóban kihívná őket...
#23 A tanár valóban nem kutathatja át a tanuló dolgait, de az iskolaőr, rendőr igen. Szakmaiságot betartva, tehát nem közönség előtt, maga az átvizsgált személy végzi a kipakolást. Nehéz úgy igazolni a diáknak, hogy a tiltott tárgy nincs nála, ha konkrétan láttam.
A házirend egy helyi rendelet, ami a tanulóra szintén hatályos, tehát ha minden nap előveszi a telefonját, akkor minden nap kap érte egy fegyelmi büntetést, míg sorban haladva a fokozatokon el nem jut a fegyelmi tárgyalásig, és így akár az iskolából is kirakható.
Amúgy oktató vagyok, és maga a rendelet átesés a ló túloldalára, borítékolható problémákkal. Ugyanakkor ha az órámon telefonozik valaki, az ellen eddig is meg voltak az eszközeim (házirend), ezután meg főleg. Bár ha meggondolom, inkább nehezíti a dolgot, mert eddig beírtam a Krétába, hogy "telefonját felszólításra sem tette el", most le kell meccselni vele, hogy adja át, amivel megy az idő feleslegesen a tanítás helyett.
25, Micimackó: Kérlek áruld már el, melyik az a munkahely, ahová egységesen tilos bevinni mobilt, tehát az elöljáróknak is? Oda mennék dolgozni, mert rühellem a mobilokat, csak ilyet nem tudok elképzelni, hogy bárhol létezne.
Épp ezért tartok jogosnak mindenféle lázongást ez ellen a szabály ellen is, mert nem egységes: a gyerekeknek le kell adniuk, míg a tanárok és főleg az igazgató nyilván használhatják majd szünetben. Ha a szülő/elöljáró jó példával járna elő, egész más lenne a képlet, de könyörgöm, mondja már el valaki, hogy ez hol van/lesz így, hogy senkinek nincs mobil akár iskolában, akár munkahelyen, akár utcán, akár családban... és mondom ezt úgy, hogy nincs okostelefonom.
28# Nem Micimackó vagyok, de én is dolgoztam olyan helyen, ahol nem lehetett fényképezni, ezért mobilt sem lehetett bevinni. Azt nem tudom, hogy a fönöknek szabad volt-e, de őt sem láttuk telefonálni.
Gondolom az ipari kémkedés lehetőségét akarták kizárni/csökkenteni.
Olyan helyen is előírhatják, ahol fontos a fegyelem, és a figyelem, mert pl. balesetveszélyes üzem. Szóval nem is olyan ritka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!