Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Feljelentést tehet bárki...

Feljelentést tehet bárki ellenem, azért, mert nem teszek eleget az eltartási szerződésben foglaltaknak?

Figyelt kérdés

Tehát adott egy eltartási szerződés a nagymamám és velem. Többé kevésbé tartom, bevásárolok neki de sokszor visszautasítja a segítséget, tüzifára adok pénzt neki elég nagy összeget 80 ezer ftot. Látogatom rendszeresen, ha beteg volt ápoltam. Jól tartja magát és nem is kéri a tartást, nem akarja hogy mindennap odautazzak hozzá 30 km távolságra lévő lakasombol, csak azért, hogy megfőzzek neki, leugorjak kenyeret venni.

Ez az anyámnak szemet szúrt, mert nyilván ő ki lett tagadva a tartási szerződés által, illetve nem, mert a mama sokszor adott neki sok pénzt és a legutóbb egy építési telket hagyott rá amit anyám el is ivott.

Tehát anyám azzal fenyegetőzik, hogy bemegy a bíróságra és elmondja hogy nem tartom a mamát, és akkor megszűnik a tartási szerződés?

Ilyen létezik, hogy valaki megvádol azzal, hogy nem teljeseitem a tartási kötelezettségemet, vagy csak az eltartó bonthatja fel a szerződést?

( A neten fellelhető jogszabályokkal tisztában vagyok, viszont erről nem találtam semmit )

aug. 9. 02:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Mindenki azzal vádol meg akárkit amivel csak akar. Nyilván megkérdezik majd a mamádat és ha szellemileg ép és elégedett a szerződésben foglaltak teljesítésével akkor ejtik a dolgot.
aug. 9. 05:10
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

"Bemegy a bíróságra." És ott mit csinál?

Feljelenteni rendőrségen lehetne, olyasmi miatt, ha mondjuk súlyosan nélkülözne a mamád. De akkor is először is megkérdeznék az ő véleményét.

Te a mamáddal egy polgári szerződést kötöttél. Bíróságon polgári pert lehetne indítani amiatt, ha nem teszel eleget teljes mértékben a tartási kötelezettségnek. Viszont ilyen pert csak az érintett indíthatna. Anyud nem szerepel a szerződésben, tehát esélytelen. Csak úgy tudna intézkedni, hogy mamád megy vele, és bólogat, hogy igen, így van.

aug. 9. 06:14
 3/13 anonim ***** válasza:
25%
A gyámügy vizsgálódik. Szemle, kikérdezés, stb...
aug. 9. 07:05
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

3, A gyámügy nemigen, az eltartási szerződésnek semmi köze a gyámsághoz.

Kérdező, anyud feljelenthet, ha akar, de egyrészt valószínűleg szimplán elzavarják, hogy a nagyid a jogosult erre, másrészt ha meg is kérdezik őt, és elmondja, hogy rendben van, akkor nem lesz semmi.

És nem lesz ez mindig így, ha idősödik, romlik az állapota, rá lesz majd szorulva, hogy naponta menj 30 km-ről. Erre készülj fel lélekben.

aug. 9. 07:12
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező!

A tartási szerződés - esetleges - nemteljesítése polgári jogra tartozó kérdés.

Ha feljelentést tesz valaki, bűncselekmény hiányában elutasítják.

Perelni viszont csak az tud aki jogviszonyban áll veled a szerződéssel kapcsolatban.

Anyád nem tud, neki nincs köze hozzá.

aug. 9. 07:55
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
Polgárjogi szerződés, harmadik fél nem pofázhat bele.
aug. 9. 08:15
 7/13 A kérdező kommentje:

Hálás vagyok a kommentekért.

Anyám a nagyit folyamatosan próbálja affelé terelgetni, hogy vonja vissza a szerződést és a nagyi hajlik rá.

Anyám azért, hogy ott helyben ápolja gondozza, azt kéri hogy kapjon haszonélvezetet a házra, ahol én vagyok a tulajdonos.

A nagyi erre is hajlik de én nem egyezem bele.

Viszont a komolyabb tartást, gondozást sajnos egészségügyi állapotomból kifolyólag nem tudom vállalni, tehát nem tudok magatehetetlen beteg embert emelgetni, pelenkazni, felfekvest kezelni, etetni, itatni nulla 24-ben a nagyit, emellé bevásárlás, napi 3x meleg étel, főzés, mosás takarítás, a ház állagának megóvása, közüzemi díjak fizetése, orvoshoz vinni stb.

Annak idején bele lettem kényszerítve a tartási szerződésbe, mert addig anyám néven volt a ház de ellene kilakoltatás, behajtás mindennemű ingatlanjára ki volt terjesztve, és azóta is milliós tartozásai vannak, ezért lett rám iratva a nagyi haza, nehogy azt is elvigye a bank anyám több tíz milliós tartozásai miatt.

Akkor a nagyi jó állapotban volt, most is ellátja magát és nem is engedi, hogy tartsam őt, de ha lebetegszik, lerobban akkor én képtelen vagyok a szerződésben foglaltaknak maximálisan eleget tenni. Ez olyan, mintha egy másik gyerekem lenne egy kisbaba szint, akire éjjel nappal figyelni kell stb.

Nagyon rossz helyzetben vagyok, mert ha lemondok akkor anyám birtokába kerül az ingatlan és akkor annak annyi, azt is elviszi a bank.

Amit eddig tartottam a nagyit, azt én nem kapom vissza, konkrétan felújítottam lakhatóvá tettem plusz egy nagyszobát, ami 2016ban nekem 1 millió forintomba fájt, akkor annak az ellenértékét sem látom viszont. Faramuci helyzet.

aug. 9. 13:08
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

#7: "Anyám azért, hogy ott helyben ápolja gondozza, azt kéri hogy kapjon haszonélvezetet a házra, ahol én vagyok a tulajdonos."

Aztán kitől kéri azt a haszonélvezetet? Csak tőled kérheti, a tulajdonostól, neked meg csak van annyi eszed, hogy nem adod meg neki! Jó hogy nem már téged zsarol, hogy gondozza a saját anyját!

aug. 9. 13:16
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ha a nagyidnak nem tudsz teljes körű tartást és gondozást biztosítani, akkor ő (és nem anyud) beperelhet, és visszakövetelheti a házat. Természetesen, neked ebben az esetben jár a befektetett ellátás (plusz felújítás) ellenértéke. Akár olyan formában is, hogy résztulajdonos maradsz, a köztetek lévő szerződés felbontása ellenére.

Az is megoldás lehet esetleg, hogy köttök egy új szerződést, amiben ketten vagytok az eltartók, megszabott megosztásban és mértékben. És tiéd marad a ház tulajdonjoga, anyudé meg lesz a haszonélvezet.

De az jogilag védhetetlen, hogy te nem tudsz napi szinten ott lenni ápolni (se ápolót fogadni), ha olyan rosszra fordulnak a dolgok, és mégis megtartanál minden jogot a házon.

aug. 9. 13:28
 10/13 A kérdező kommentje:

Igen, sajnos patt helyzetben vagyok.

Nem tudom vállalni a gondozást, a szakápolást, nem vagyok erre szakképzett és nem is bírom az ilyen dolgokat elviselni lelkileg.

Nem is értem aki kitalálta a tartási szerződést, mégis mit gondolt, hogy az eltartó egy szakápoló, aki majd infúziót bead az öregnek, pelenkát cserél, sebeit kötözi, felfekvest kezeli, ez mind kórházi ellátás kellene, hogy legyen pláne ha mellé demenes lesz az illető, nem hiába van kitalálva erre az öregek otthona, ott van nővér, szakápoló, diétás tanácsadó, diétás étkeztetés, gyógy torna, teljes kiszolgálás stb.

Szerintetek ebben az esetben mit csináljak? Életjáradéki szerződés úgy tudom könnyen felbontható, a tartási szerződés felbontásához bírósági per kell. Tehát az életjáradékival sem vagyok beljebb. És ha én kérem a tartási szerződés módosítását életjáradékira akkor ha a mama felmondja vajon ugyanúgy jár nekem az, amit addig beleadtam a házba, a tartás a bevásárlás állagmegóvás, felújítás, rezsit fizettem a mamának. Viszont ezekről nincs bizonyítékom, eszembe nem jutott a mamámmal szemben aláírást kérni a blokkra amikor bevásároltam neki, semmi nincs a kezemben, maximum a férjem és a testvérek mint tanúk. Továbbá a felújításról amit én végeztem el, vannak előtte utána fotóim.

Ügyvédhez fogok fordulni az tuti.

aug. 9. 16:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!