Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Vállalkozó vagyok és megloptak...

Vállalkozó vagyok és megloptak, kárt okoztak. Valóban nincs mit tenni?

Figyelt kérdés

Egy nagy cégnek sikerült az alvállalkozója lenni, havi több megbízást is kaptam volna, de az első munkámmal próbára tettek.

5 személlyel kellett együtt dolgoznom, akik határidőre megcsinálnak nekem egy fél órás munkát.

4 személy megcsinálta, az ötödik viszont nem hogy nem csinálta meg, hanem az eszközzel is lelépett, amivel a munka történt volna.

Így a károm az, hogy nem fizet ki a cég, mert nem készültem el határidőre.

Ez ellopott terméket is kifizetették velem, kötbérrel, napi leosztásban, és rengeteg munkától elestem.

Az a személy, aki miatt ez történt boldogan él és virul, semmire nem reagál, teszi ki folyamatosan a nyaralós képeket, ebédeket, a teljes életét kb, már 4. hete.

Volt szerződésünk, ott is van napi kötbér feltüntetve, de elérhetetlen telefonon és emailben is. Az adatai megvannak.

Az okozott kàrba nem tudom megsaccolni, hogy mennyi munkàtól és ajánlástól estem el így, de biztosan sok százezres, milliós profit lett volna idővel az együttműködésből.

Emellett a károm olyan 100 ezer nagysága, a kötbér rajta pedig napi ötezer ft. Ez 4 hét alatt további 100 ezer.

Voltam ügyvédnél, 30 ezer ft volt 10 perc beszélgetés, aminek az lett a vége, hogy sokmilliós pénzeket sem tudnak behajtani, nem vállalnak, és nem is érné meg nekem.

Talàltam behajtó cégeket, akik 0ft-ért vállalják az ügyet, és minden költséget ráterhelnek, de ha 90 nap alatt nem tudják behajtani, itt is fizetnem kell.

Összegezve, mint kezdő vàllalkozó nagyon rossz, hogy ellehetetlenítették ezt az esélyt, ami meghatározó lett volna. Emellett anyagi kárt is okoztak, és nevetségesnek tartom, hogy ez Magyarország, hogy a bűnözőkkel nem képesek mit tenni még az ügyvédek sem.

Így hogy vállalkozzon az ember? Olyan munkám van, hogy alkalmi rövid munkavállalásra keresek szereplőket, sok pénzért, drága eszközökkel, de így teljesen felesleges hiper szuper szerződéseket iratni, és papírozni rendszeresen, ha kitörölhetem vele…

Vagy szokjak hozzà, itthon ez így működik, ilyen vállalkozónak lenni? Ha valaki meglop, kárt okoz, könyveljem veszteségnek és így jártam?

Írnátok példákat légyszi, ha veletek történt hasonló, hogyan jártatok el, vagy mit tehetnèk?

2024. júl. 18. 18:12
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

#10 vagyok. Elsősorban a könyvelőd tudna ebben segíteni (feltéve, ha nem egy kétfős garázscéggel dolgozol, hanem egy olyan könyvelőirodával, ahol azért van egy-két ügyvéd is és értik a dolgukat - tudom, hogy többe kerülnek, de többet is tudnak neked spórolni, az egyenleg általában az ő javukra billen). Ismerni kellene a konkrét szerződést. De, ahogy látom a félórás munka nem lehetett egy nagy összeg, így a te károdért -hiába ő az okozója- sem fog az alvállalkozód az általa vállalt összeg felett kezességet vállalni, kivéve, ha a szerződésben ez külön le nem volt fektetve, ráadásul úgy, hogy ezt az aránytalanságot az alvállalkozód kifejezetten elfogadta. Tehát hiába nőtt naponta a kötbér (annak is szokás egy felső limitet megállapítani, ami a teljes vállalási ár legfeljebb 10-20% szokott lenni), egy idő után értelmetlenné válik, inkább azt mondja az alvállalkozód, bocsi, én leléptem, bukja az üzletét és részéről ennyi (ilyenkor a te felelősséged, hogy legyen tartalék alvállalkozód, aki beugorhat a helyére).

Másrészt, annyira kevés az aktuális összeg (a jövőbeni profit, bár jól hangzik, de nem igazán számít még a bíróságon sem), hogy ezért senki sem fogja törni magát. Jobban jársz te is, ha más munka után nézel, hiszen ahogy írtad, viszonylag kevés munkával tudsz jó pénzeket leakasztani.

Az eltulajdonított eszközt viszont követeld vissza. Első körben (ügyvédi) levélben lehet felszólítani a visszaszolgáltatásra. Persze ezt is úgy kell megfogalmazni, hogy a rendőrségi feljelentés -mint következő lépés- kiolvasható legyen belőle, de konkrét fenyegetést mégsem tartalmazhat, mert ha egy bűncselekmény a tudomásodra jut, akkor köteles vagy feljelentést tenni de nem zsarolhatsz vele.

Van tehát számtalan (itt fel sem sorolt) buktatója a dolognak, és majd némi tapasztalat után te is rájössz, hogy a vállalkozói lét tele van bizonytalanságokkal. Sok sikert a további munkához!

2024. júl. 18. 21:34
 12/20 árokpart ***** válasza:
11-es Nincsen Magyarországon állampolgári feljelentési kötelezettség. Kérdezz aki lelépett és elvitte az eszközeidet azt jelentsed fel a rendőrségen, mert az bűncselekmény méghozzá lopás és csalás.
2024. júl. 18. 23:06
 13/20 árokpart ***** válasza:
Ha megloptak az eleve bűncselekmény a magyar jogban.
2024. júl. 18. 23:07
 14/20 anonim ***** válasza:
#12 Valóban rosszul fogalmaztam, viszont a feljelentés lebegtetésével nem zsarolhatsz.
2024. júl. 18. 23:47
 15/20 árokpart ***** válasza:
A feljelentés lebegtetése önmagában az nem zsarolás, mert a feljelentés az egy hivatalos, legális dolog, hivatalos eljárás amit jogában áll megtenni. A zsarolás az anyagi javakkal vagy más pressziós nyomással , fenyegetéssel megspékelve követhető el.
2024. júl. 18. 23:53
 16/20 anonim ***** válasza:
#15 Megint pontatlan voltam, valóban nem zsarolás, de most nem keresem meg neked a pontos paragrafust, ami szerint nem lebegtetheted a feljelentést, ezzel nem gyakorolhatsz nyomást másra.
2024. júl. 19. 00:01
 17/20 anonim ***** válasza:

16

De lopni szabad?

2024. júl. 19. 00:05
 18/20 anonim ***** válasza:
#17 Ilyet senki sem állított itt.
2024. júl. 19. 00:07
 19/20 anonim ***** válasza:

18

Hogy ne állított volna ?

mindenki aki azt mondta hogy hagyd az egészet úgyse lesz belőle semmi !

szerinted hány ember csuktak le az ért mert azzal zsarolt valakit hogy följelenti jogosan ?

szerintem nullát megéri be próbálni !

2024. júl. 19. 00:13
 20/20 anonim ***** válasza:
Ferde ez a történet. Megbízott egy cég, te meg elvállaltad, hogy elvégzel egy munkát, és szerződésben kikötötte a határidőt, és a kötbért is, ez eddig stimt. Aztán homályos, hogy ki az az öt ember akivel dolgoztál-dolgoztattál? Mert alap, hogyha további alvállalkozókat vonsz be, akkor a munkájukért, és értük ugyan úgy felelsz mint önmagadért. Itt mindjárt ki is köthetik a szerződésben, hogy vonhatsz-e be további alvállalkozót, vagy nem, de ha nincs kikötés erre vonatkozóan, akkor vonhatsz be, de saját felelősségre, de erről értesítened kell a megbízót. Ha viszont a megrendelő akarata volt hogy te dolgozz együtt ezzel az öt emberrel, akkor ez az ő felelőssége. Ezt nem írtad, hogy ki is ez az öt ember, hogy került a képbe. Ha a te embereid voltak, akkor bukta van a részedről, ha lopás is történt akkor a rendőrségen feljelentés, amit el is várnak tőled, hiszen az adóhivatal felé el kell számolnod ha egy olyan szerszámot, eszközt loptak el tőled, ami bent van a nyilvántartásodban. Én különben jártam így, feltörték a raktáramat, elloptak belőle értékes gépeket, csak úgy tudtam eltüntetni a nyilvántartásból, hogy rendőrség, persze nem lett meg a tettes, de kaptam róla határozatot hogy mi tűnt el, ezután már hivatalosan se kereshették rajtam a gépet. Hiszen ha egy állóeszközt veszel, akkor az nem a tiéd, hanem a vállalkozásodé, ÁFA-t visszaigényelted róla, amortizálod, adóalapot csökkentesz vele, a NAV joggal keresheti rajtad, ezért is kell nyilvántartásba venni. Különben mindenki azt csinálná, hogy ha ki szeretné venni a zsozsót a cégből, nem munkabérként, osztalékként tenné, aminek közterhei vannak, hanem venne egy jó drága gépet, az ÁFA-t egyből visszaigényelné róla, a többit leköltségelné, vagyis csökkentené az adóalapot, majd ezzel a lendülettel valakinek számla nélkül eladná minimum egy ÁFA-val rövidebben mint a bolti ár, és máris adózatlanul kiszedte a pénzt a cégből. Vagyis ha komolyan meglopott egy embered, akkor rendőrség, ezzel letudva a NAV, ha ráverik a lopást, akkor ezután polgári peres úton kérheted a károd megtérülését, ahol az alperes az lesz aki meglopott. Ebben a perben kérheted a nem dologi természetű károd megtérítését is, vagyis az elmaradt hasznot, a miatta rád vert kötbér, hitelrontás, stb és ennek kamatait. Ha mindent jogerősen megnyertél, ami a rendőrségi ügy miatt szinte 100%, akkor az lesz a bírói ítéletben, hogy X időn belül fizessen neked Y lóvét. Ha fizet akkor a pénzednél vagy, ha nem akkor jöhet a végrehajtó. A végrehajtónál két esély van, vagy van min végrehajtani, vagy koppon maradsz. Azért ha nem egy utolsó hajléktalan csöves az illető, megfingathatja a végrehajtó, mert a fizetéséből levonja a pénzt, vagy ha van az illető nevén kocsi, ingatlan, elárverezheti, vagy úgy jár mint egy volt melósom, hogy élte az életét fekete melóval, abban a hitben hogy rajta nem hajthatnak be semmit, aztán meghaltak a szülők, aztán csak nézett bambán, amikor az örökség úszott, mert a végrehajtó résen volt. Szóval mindez évek, és sok pénz amit neked kell megelőlegezni, pers költségek, ügyvéd, végrehajtó, stb, és persze a rengeteg idegesség, és idő amit elrabol tőled. Engem két éve 9 milával baxott át egy megrendelő, kb 6-ot minden további nélkül tudtam bizonyítani, kb 5 év perskedés után kaptam is volna valamit, közben rágja a lelked az ideg, álmatlan éjszakák, úgyhogy elengedtem a dolgot. Egy vállalkozónak el kell fogadni, hogy ez benne van a pakliban, és úgy kell elfogadnia hogy ez tanulópénz, és ebből is mégha a saját kárán, de akkor is tanul, mivel 100% hogy hibázott. Te is hibáztál, elmondásod szerint fél órás munkáról volt szó, miért nem voltál végig mellettük, akkor esélyük se lett volna meglopni, vagy hanyag munkát végezni. Engedd el ezt az egészet, ezt tanácsolom neked, és máskor jobban vigyázz, mert az alp helyzet az, hogy te vagy a vállalkozó, innetől kezdve mindenki a véredet akarja szívni, át akar baxni, lehúzni, meglopni, és mindeközben rád irigykednek, hogy hát jómenővállalkozó.
2024. júl. 19. 00:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!