Miért ilyen idióták a Norvég törvények?
Kiküldetésben vagyok Norvégiában pár napig. Azt már hallottam, hogy itt korlátozások vannak az alkohol vásárlásra, meg esténként üzletben már nem árusítanak alkoholt. Mégis meglepődtem azon, ami tegnap történt velem.
Munka után elmentem egy nagyobb szupermarketbe vásárolni. Nézelődés közben betettem a kosaramba egy darab dobozos sört is és még tovább nézelődtem, majd beálltam a kasszához a sorba. Mikor sorra kerültem a pénztáros elvette a sört és félretette, hogy ezt nem vehetem meg.
Én csodálkoztam, hogy miért nem, erre közölte, hogy 8 után nem adhatnak el alkoholt és már 8:02 van, így a sör marad ott. :)))))
Nem idióták ezek, most komolyan? 8 előtt még beteheted a sört a kosaradba, de ha hosszabb a sor a pénztárnál, és átcsúszol 8.00 utánra, már nem veheted meg? Ennek mégis mi értelme?
Magyarországon is volt ilyen: reggel nem lehetett alkoholt vásárolni a szocializmusban. Itt arra hivatkoztak hogy a munkások reggel már ne legyenek részegek.
Egyébként van az réteg amelyiknél sajnos használnak ezek a törvények akik nem fogják hamarabb megvenni az alkoholt hanem az ösztöneikre a függőségükra hallgatva impulzus vásárlók.
Tiltani valamit egyszerűbb az államnak mint leszoktatni valakit a rossz szokásairól, függőségéről. De ha felnőttnek néznék az embereket akkor rájuk bíznák mennyi alkoholt és mikor fogyasztanak és vásárolnak. Ami a liberalizmus egyébként. De ehhez olyan önálló állampolgárok kellenének akikre jelenleg egyetlen hatalomnak sincs szüksége.
8-9-re:
Igen, a szocializmus utolsó éveiben volt ilyen szabály. Egyébként szombaton is érvényben volt (vasárnap meg zárva voltak a boltok), így aki kora reggel ment vásárolni (pl. anyukám), annak kellett délelőtt még egy kört tennie, ha hét végén vendégvárás miatt, vagy pont mert mi mentünk vendégségbe és ajándék kellett, akart venni egy üveg bort.
Kérdezőnek:
Aki 8 előtt pár perccel támolyog be a boltba, az ne csodálkozzon, ha 8-ig nem kerül sorra és nem veheti meg a sörét. Mentél volna oda egy órával korábban (az is bőven este lett volna már), aztán nem lenne ilyen gondod.
A szabály jogosságán, ésszerűségén lehet vitatkozni, de egyet jól jegyezz meg: Te ott vendég vagy, akár turistaként, akár munkavállóként vagy ott, akár pl. konferencián vagy valami képzésen veszel részt! Neked kell alkalmazkodnod az ottani szabályokhoz és szokásokhoz! Ha nem tetszenek az ottani szabályok és szokások, jöhetsz haza az orbáni diktatúrába és szegénységbe - viszont itt 0-24 órán át vehetsz alkoholt, és az egyébként meglevő szabályokat is sokszor át lehet hágni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!