Ingatlan örökségről hogy lehet lemondani ?
Üdvözlök mindenkit!
Remélem kapok érdemi segítséget :)
Édesapám elhunyt, akivel 35 éve nem találkoztam nem is beszéltünk!
Kaptam egy levelet az önkormányzattól hogy a temetési költséget fizessem ki!
Kifizettem , majd akkor mondtam ügyintézőnek hogy nem tartok igényt se ingatlan és ingóságra! 1/4 tulajdon
Felelte majd "hagyatéki tárgyaláson le tudok mondani róla!
Gondoltam rendben, ok!
Ma kaptam egy levelet közjegyzőtől hogy tárgyalás nélkül lezárta az ügyet, és törvényes öröklés jogcímén /nekem/ adja át teljes hatállyal,
Beszéltem ügyintézővel azt mondta nem tudok le mondani róla, mert belterület.. természetesen vannak rajta követelések is a tulajdoni lapon.
Tényleg nem tudok le mondani róla? pl az önkormányzat javára?!
Illetve pár hete édesapám testvére is elhunyt, neki nem volt örököse 4 en voltak testvérek azért jár nekem 1/4 tulajdon, Aki meghalt testvér az ő tulajdona kit illet meg?
Köszönöm a segítséget
Írsz - saját kezűleg - a jegyzőnek egy levelet, amelyben lemondasz apád hagyatékáról és kész.
Legyen aláírva és dátumozva. Apádat és a hagyatékát, valamint a lemondás tényét említsd meg benne.
Ajánlott levélben add fel.
Lemondani sehogy nem tudsz, mivel azt csak az örökhagyó életében lehet.
Az örökhagyó halála után visszautasítani lehet az örökséget. Nem mindegy, mert két külön fogalom, különböző szabályokkal.
A közjegyzőtől kapott levélben kell lenni leírva a lehetőségnek, hogy hogyan tudod visszautasítani az örökséget. Nem hiszem, hogy nálad ezt kihagyták. Ha esetleg mégis, akkor felhívod telefonon a közjegyző irodáját, és megbeszéled.
Van valamennyi idő (talán 14 nap, de nem biztos), ezen belül megteheted a visszautasítást. Szerintem ha kéred, küldenek neked e-mailben egy megfelelő nyomtatványt, amit csak ki kell nyomtatni, aztán a megfelelő adatokkal és aláírással ellátva visszaküldeni. (Én már csináltam ilyent, ott alapból, az értesítéssel együtt küldte az űrlapot a közjegyző.)
Bármit vissza lehet utasítani, belterületi ingatlant ugyanúgy, mint egy örökölt kutyaházat. (De csak teljes egészében, az örökséget szőröstől-bőröstől.)
Még az is megoldható valószínűleg, ha pozitív az örökség, hogy megkapd a temetés költségét a hagyatékból, a visszautasítás ellenére, mivel innentől hagyatéki hitelezőnek minősülsz.
A leszármazott és házastárs nélkül elhunyt testvér hagyatékát alapból a szülei örökölnék, azonos arányban, vagy ha ők már nem élnek, akkor az ő gyermekeik egyenlő arányban, és amelyik nem él, annak a részét pedig az ő leszármazottai. Tehát ha van még két élő testvér, meg apud részéről te, akkor hárman osztoztok egyenlő részben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!