Ha egy vendégházban letakarom a kamerát, az jogszerű, vagy szerződést sértek vele és felszólíthatnak távozásra?
Köteles vagyok-e elviselni, hogy a közösségi terekben a tulajdonos esetlegesen kedvére nézegesse, hogyan töltjük el az időt a párommal kettesben, miket csinálunk?
Több, távolról forgathatós kamera van felszerelve az udvaron, ahol rekreációs tevékenységet végezhetnek a vendégek, napozás, sütögetés, összebújós üldögélés a padokon. A honlapon van egy figyelmeztetés, hogy az udvaron kamera található. De adatkezelési tájékoztató se a holnapon, se a házban nincs kifüggesztve! Így nem kap a vendég tájékoztatást, hogy milyen célból készülnek a felvételek, kinek van hozzáférése és mennyi ideig tárolják azokat, illetve hogyan kérvényezhető az adatok törlése.
Ebben az esetben, már előre kifizetett szállásdíj esetén mit tehet a tulajdonos, ha minden károkozás nélkül, egy papírlappal és egy darabka cellux csíkkal egyszerűen letakarom a kamerák rálátását az udvarra, ahol minket is megfigyelhetnek?
Vajon felszólíthat jogosan arra, hogy távolítsam el a letakarást, vagy távozzunk a házból? Vagy ellent mondhatok ennek a felszólításnak, arra hivatkozva, hogy ki van fizetve már a szállásunk, maradni óhajtunk, de nem akarjuk kiteregetni a magánszféránkat, így nem távolítjuk el a letakarást? Ha rendőrt hívna esetleg és én tudom igazolni a díjfizetést, akkor a rendőr vajon eltávolíthatna bennünket a szállásról ebben az esetben, vagy jogunkban állna maradni a kifizetett időtartam végéig?
#1-es:
Akkor is jogszerű, ha nem elérhető az adatkezelési tájékoztató, így nem kapok tájékoztatást, hogy milyen célból készülnek a felvételek, kinek van hozzáférése és mennyi ideig tárolják azokat, illetve hogyan kérvényezhető az adatok törlése? Biztos vagy ebben?
De amúgy nem ez volt a kérdésem, nem a kérdésre válaszoltál.
A kérdésem egyértelmű. Ha ebben az esetben letakarom a kamerákat, akkor jogosan mit tehet a tulajdonos velem szemben. Erre várnám a választ.
Felszólíthat a távozásra, meg a takarás eltávolítására, például vagyonbiztonsági okokra hivatkozva. Értem én, hogy nincs adatkezelési tájékoztató kitéve, de mi lenne, ha elsősorban vele beszélnétek meg. Udvariasan, konstruktívan, hogy miként kezeli a kamerafelvételeket. Gondolom van valami kapcsolattartó száma.
Egyébként meg az ilyen szalonnsütögetős üldögélésban mi olyan ciki, amit nem láthat, vagy zavar ha lát? Véletlenül nem valami "mást" szeretnétek ti ott az udvaron csinálni, hogy zavar a kamera?
"De adatkezelési tájékoztató se a holnapon, se a házban nincs kifüggesztve! Így nem kap a vendég tájékoztatást, hogy milyen célból készülnek a felvételek, kinek van hozzáférése és mennyi ideig tárolják azokat, illetve hogyan kérvényezhető az adatok törlése."
Jaj Istenem!
És ha lenne, attól még lehet, hogy
- abból a célból készülnek, hogy a tulaj nézegesse a lengén öltözött csinos hölgyvendégeket;
- bármelyik haverjának megmutatja és együtt is élvezkedhetnek rajta;
- élete végéig tárolná;
- ha kérvényeznéd a képek törlését, egy biztonsági másolatot azért megtartana magának.
Szóval itt a legutolsó kérdés az, hogy egy papírra (amelyik mint tudjuk, mindent elbír) mit ír le valaki.
Az a kérdés, téged zavar-e. Ha igen, akkor takard le. Ha a tulaj pampog, akkor veszekedj vele ezen. Szerintem pl. teljesen jogos érv, hogy ha úgy foglaltad le és fizetted ki a szállást, hogy erről nem tájékoztatott. Mert lehet, hogy akit zavar, az nem foglalt volna ott szállást, de amikor már kifizette és megkezdené a nyaralását, nemigen tehet mást, mint hogy elfogadja a feltételeket - vagy fuccsba ment az egész nyaralása.
3: " Véletlenül nem valami "mást" szeretnétek ti ott az udvaron csinálni, hogy zavar a kamera?"
És ha akarnak?
Ha nem piszkolnak össze semmit, és nem látszik semmi az utcáról vagy a szomszédoktól, akkor kinek mi köze hozzá?
Mondjuk a tulajnak, mert az ő területén tartózkodnak?
A legtöbb helyen előírják, hogy a közösségi tereket rendeltetésszerűen kell használni. Na most az udvaron kufircolás szerintem nem tartozik bele a rendeltetésszerű használatba. Arra ott van a szoba, amit kivettek...
Sokan úgy gondolják, hogy attól, hogy fizettek valamiért, már bármit megengedhetnek magunknak...
Én simán kefélnék a kamera előtt. Aztán, ha szóvá teszi még meg is kérdezném, hogy kiverte-e a videóra vagy nem.
Ja, és ha internetes szállás, akkor szépen leírnám a vélemények között az egészet. Fogadok, hogy már a kamera említése miatt is sokan meggondolnák magukat.
A számlán legyen rajta, hogy a kamerafelvételekből nem ketrül nyílvánosságraolyan kép, amin látható vagy, és a szobában sem volt rejtett kamera...
magyon könnyen előfordulhat, hogy a TikTokra feltesz..-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!