Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Paprikaspray önvédelmi használ...

Paprikaspray önvédelmi használatáért milyen büntetés jár?

Figyelt kérdés

Mert ugye utcán magadnál hordani már nem legális pár éve, csak otthon tarthatod, és betörés vagy magánlaksértés esetén védheted vele magadat.

De mi van akkor hogy ha utcán megvédem vele magamat támadással szemben, és a rendőrség tudomására jut? Milyen büntetés járna? Csak pénzbírság (Ha igen, mekkora?) vagy akár börtön is?

máj. 20. 13:15
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
22%
Azzal semmi.
jún. 28. 22:18
 22/44 A kérdező kommentje:
21: Vegyük a szituációt: Sétálok az utcán szélben. És velem szemben jön valaki, aki belémköt és meg akar verni vagy ruházni. Lopva előveszem a paprikaspray-t, és realizálom, hogy a szél az én haladásommal szembe irányban fúj, tehát ha így elsütöm, jóllehet én szívom meg. Mondom a kötekedőnek, hogy hagyjon békén, és úgy teszek, mintha tovább akarnék indulni. Erre nyilván utánam jön. Ekkor megfordulok, és így -immáron széllel megegyező irányban állva- lefújom. Ebben mi olyan nagy vasziszdasz?
jún. 30. 09:14
 23/44 anonim ***** válasza:
69%

A beszűkült tudatállapot amiben nem fogsz tudni olyasmire figyelni mint a hogy merre fúj a szél. Talán még elővenni is nehéz lesz, nemhogy rátartani és eltalálni vele akire fújód.

Persze ettől még nem hülyeség ha van nalad, de annál jobban fogod használni minél jobban tisztában vagy vele hogy éles helyzetben másképp cselekszel, gondolkozol mint amúgy. Erre azért számíts, nem olyan mint a filmekben. Amúgy ha olyant fújsz le akinek már volt dolga ilyennel, és edzettebb alak akkor el tudja venni tőled ha már megfogott. Az ilyen "tökönrúgom" filmes hülyeségeket meg felejtsd el mert nem fogod tudni. Inkább alapból fuss el. A kancigányok nem szeretnek és nem tudnak futni. De ha elkap akkor neked annyi.

júl. 18. 08:37
 24/44 anonim ***** válasza:

"Ebben mi olyan nagy vasziszdasz?"

Az, hogy a valóság nem ez.

Amit, leírtál, max. akkor történik így, ha ezt a támadóddal is megbeszéled.

Akinek az a szándéka, egy megverjen, az nem várja meg, amíg te "lopva előveszed" a paprika spray - t. Az odamegy hozzád és már üt is, onnantól meg....lehet nálad akármilyen spray.

Max. a kötekedő-lökdösődő esetén lehetne esélyed elővenni így, de az meg még - jogilag - nem támadás, innentől nem arányos védekezés a spray használata, ha lefújod.

Figyelsz arra merre fúj a szél?

Ez most komoly?

Támadtak meg már mester? Vagy csak túl sok cobra 11 -et néztél?

Ki a f@sz vagy te? Lee Harvey Osvald?

Hogy figyeld és elemezd a szélirányt mielőtt akcióba lépsz?

Ez még neki se menne, pedig jó lövész volt.... le is lőtte (állítólag) Kennedy elnököt.

Egy ellened irányuló támadásnál Téged az foglalkoztat, hogy mentsd az irhádat, ahogy tudod.... nem a szélirány, meg ilyen baromságok..

júl. 19. 06:42
 25/44 A kérdező kommentje:

24: Figyu, én az önvédelmi spray-t már akkor kiveszem a tokjából, amikor esélyét látom, hogy valaki esetleg belém fog kötni, és egy könnyen elérhető helyre rakom, vagy fogom a zsebrerakott kezemben. Csináltam már többször is, volt hogy csak azért, mert este egy parkban a padon ültem, és láttam, hogy fura figurák közelednek. (Szerencsére nem volt semmi.) De van, hogy akkor is ezt teszem, ha szimplán csak kihaltabb részen kell este vagy éjszaka sétálnom.

Ezt a hülyeséget honnan veszed, hogy kötekedőt, fenyegetőzőt nem fújhatok le a törvény szerint? Már hogyne lehetne! Biztos majd megvárom, amíg képenver. Ha utánam jön gyors léptekkel, veréssel fenyegetve, akkor is már abszolúte jogosult vagyok.

Oswald pont, hogy nem volt jó lövész. A hadseregben lőgyakorlaton gyenge közepesre teljesített. Ezért is tartják rengetegen (joggal) hülyeségnek a hivatalos verziót, miszerint ő volt Kennedy (egyedüli) merénylője. De nem erről szól a kérdésem.

júl. 19. 07:07
 26/44 anonim ***** válasza:

"Ezt a hülyeséget honnan veszed, hogy kötekedőt, fenyegetőzőt nem fújhatok le a törvény szerint? Már hogyne lehetne! Biztos majd megvárom, amíg képenver. Ha utánam jön gyors léptekkel, veréssel fenyegetve, akkor is már abszolúte jogosult vagyok."

Ezt nagyon rosszul tudod.....

De engem nem érdekel. Magyarázd ezt majd bírónak, amikor elítél.

júl. 19. 18:23
 27/44 A kérdező kommentje:

26: 0ké, szóval azt mondod, hogy csak akkor használhatom, ha már megütött, vagy belémrúgott. Be tudod linkelni az idevágó törvényt?

Másfelől meg nyilván nem várnám meg a rendőröket, hanem elfutnék. Pláne ha paprikasprayről van szó.

júl. 19. 18:34
 28/44 anonim ***** válasza:

Kérdező! Nem válaszoltál arra, hogy eddig hányszor támadtak meg téged, hogy ilyen alaposan készülsz az önvédelemre. Szerintem a kuzya sem törődik veled,

mit parázol mindenen.

júl. 19. 18:57
 29/44 A kérdező kommentje:

28:

Ha annyira tudni akarod: 16 éve külföldön élek, most vagyok 42. Itt még egyszer sem kötöttek belém. Odahaza utoljára 2005-ben történt ilyen, kocsmában akartak belém állni, végül inkább gyors leléptem. Előtte megesett párszor tinédzserkorban, igaz, utcai eset csak kétszer. Igazán durva vége sosem lett.

Jogos a kérdés, hogy akkor miért kalkulálgatok így, ha ilyen régen nem történt semmi. Nos, inkább akkor tartok ilyesmiktől, amikor hazalátogatok Magyarországra. Elég durva dolgokat olvasni néha, és a covid-pandémia alatti lezárásoktól és az energiaválság miatti stressztől sokan meghülyültek, agresszívebbé váltak.

júl. 19. 19:25
 30/44 anonim ***** válasza:
Szerintem fölöslegesen aggódsz, itthon jó a közbiztonság. Vannak helyek ahová nem szivesen megyek, de ott sem volt még semmi. Kocsmában, ill. részegek között meg mindig is voltak verekedések, de olyan helyre nem járok. Éjszaka is ki merek menni az utcára, pedig nő vagyok. A hírekbe meg nem az kerül bele, hogy ötven éve nem történt semmi különös, hanem szépen kiszínezve kisebb-nagyobb balhék, ami épp akad.
júl. 19. 20:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!