Az alábbiak kitakarását a fotókon/felvételeken melyiket mi indokolhatja az alábbi esetekben?
Tegnap olvastam itt egy kérdést az arckitakarásról illetve a személyiségi jogokról, nekem azonban eszembe jutott pár hasonló dolog amit mostanában, nem ilyen triviális, ezért inkább megkérdezem, szerintetek melyik kitakarása, elhomályosítása mellett mi szólhat. Kíváncsi lennék.
1) Közlekedési szabálytalanságnál az útirányjelző táblák. Valami autópályán büntetőfékezőről volt szó egy ügyészségi felvételen, megdöbbentem, hogy már az autópálya útirány meg lehajtó jelző táblákat amik az út fölött vannak is kitakarják. Már az sem publikus, hol vagy melyik úton, melyik környéken történt az adott esemény? Miért?
2) Szintén fedélzeti kamerás felvételeken a kamera "adatai". Pl. amikor a BP-i autósok vagy a rendőrség hoz le fedélzeti kamerás felvételeket akkor kép alján a számok - dátum, koordináták - is sokszor ki vannak takarva. Vajon mi lehet az oka? Azzal mit védenek?
3) Láttam már kitakarva narancssárga, veszélyes anyagot jelölő táblát is járművön balesetnél. Ez ugye csak anyagfajtákat jelöl általánosan pl. a 33/1203 a benzin. Ez vajon hogy kapcsolódik a személyiségi jogokhoz?
4) Rendszámok olyan esetben amikor NEM célirányosan mutatnak egy adott járművet vagy nem emelik ki a képen. Pl. háttérben van 5 autó egy parkolóban egymás mellett, az adott hír nem is róluk szól, de a rendszámok kitakarva, vagy eleve nem is látszana csak mondjuk az eleje vagy a vége, olyan esetekben minek? (ugye emberek fotózása is csak célirányosan minősül jogsértőnek)
5) Rendszámok takarása olyan esetben amikor nem magántulajdonú, hanem közforgalmú, vagy közfeladatot ellátó járműről van szó (BKK, Volánbusz, mentő, tűzoltó, stb.). Volánbusznál a logót és feliratot is rendszeresen takarják hírekben, annak a miértjére sem jöttem még rá, hiszen sokszor nyilvánvaló amúgy is. /Vagy esetleg maga a logó lehet levédetve?/
6) Hír: kisgyerek rosszullett, meghalt az iskolában. Mutatják vágóképen az iskola épületét, ahova járt, de az intézmény neve a címeres táblán kitakarva. Itt hogyan sérülnének a személyiségi jogai, ha rendesen mutatnák, hova járt? (Szerintem ennyiből nem derül ki, hogy az odajáró párszáz gyerekből ki volt az). Vajon itt mi lehet a takarás oka?
Ennyi jutott eszembe.
Szóval a kérdés: melyik esetben mi lehet a konkrét oka a kitakarásnak?
A GDPR-rel lehetnek ezek esetleg összefüggésben?
Csak tipp.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!