Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Hova fordulhatok, ha a szomszé...

Hova fordulhatok, ha a szomszédom folyamatosan engem fényképez?

Figyelt kérdés

Sajnos bolond az illető, mindenkivel haragban van az utcában. Rengeteg feljelentés volt ellene becsületsértésért meg hasonlók, de azt mondta a rendőrség, hogy amíg nem folyik vér, ők nem tehetnek semmit. Viszont úgy tudom, hogy azzal, ha valaki engem lefotóz az engedélyem nélkül, személyiségi jogot sért.

Ráadásul a kamerája is úgy van beállítva, hogy rálát az én telkemre is. Szerintem ebből tudja, hogy mikor megyek ki a házból, mert akkor rögtön jön és fényképezget. Ahogy van, sokszor alsógatyában áll ki a teraszára és úgy csinálja rólam a fényképeket. Hiába szóltam, hogy ne tegye és törölje le, csak fenyegetőzik meg ordibál. Nem tudom mire használja ezeket a felvételeket, mert semmi kompromittáló nincs rajta, de személyiségi jogot sért vele, az biztos.

Kérhetem a rendőrséget, hogy személyiségi jogsértés miatt menjenek ki hozzá, csináljanak egy házkutatást és foglalják le a telefonját, fényképezőjét, biztonsági kameráját és töröljék le ők a felvételeket?

Vagy az adatvédelmi hatósághoz kell fordulnom? Egyáltalán mik a lehetőségeim?

2024. márc. 21. 10:49
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
68%
Feljelenteném őt és elrendelnék nála egy jó kis házkutatást is.. Ha meg olyan fotói is vannak nála, ami törvénybe ütközik, akkor akár csúnyán meg is ütheti a bokáját, lesittelhetik. És az ilyen beteg embereknél fix, hogy van valami, amiért akár fel is jelenthető.
2024. márc. 21. 11:46
 12/19 anonim ***** válasza:
69%

Ahogy fent is írják amíg "csak" fényképez és magának tárolja addig nem követett el bűncselekményt, csak jogsértést. Bűncselekmény hiányában a rendőrség NEM tud eljárni. Innentől kezdve téged terhel a bizonyítási kényszer - szóval eléggé esélytelen.

A telkedre néző kamera a jegyző hatáskörébe tartozik (birtokvédelem), szintén nem rendőrségi ügy.

Az ha kiabál, fenyegetőzik, félelemkeltésre alkalmas módon viselkedik már más tészta - ott már megállhat a garázdaság, de neked kellene bizonyítanod (készíts felvételt).

2024. márc. 21. 11:56
 13/19 anonim ***** válasza:
85%
Azt írod, "csak" téged fényképez. Én azért megpedzegetném, nem-e fenyképez mást is ez a bunkó, olyat, ami BTK-s bűncselekmény esetleg... Mit szólnál ahhoz, ha a te gyerekedet fényképezgetné?
2024. márc. 21. 12:00
 14/19 anonim ***** válasza:
51%
Azt gondolod, hogy "csak" téged fényképez.. De hidd el, az ilyen beteg, pszichopata alakok sok esetben csinálnak törvénybe ütközöt. Ki tudja még milyen képek vannak nála. Mi van, ha pedofil mondjuk?
2024. márc. 21. 12:06
 15/19 A kérdező kommentje:

A "kedves" kommentekre nem válaszolok, tudom, nekem kellene láthatatlanná válnom és akkor nem lenne ok. Esetleg neki is ajándékozhatnám a házam és akkor már a sajátját kamerázza, amit meg megtehet.

Nem akarom én is lefényképezni, hogy fényképez, mert akkor hiába bizonyítom az igazam, én is ugyanezt tenném és megfordulhatna a helyzet.

Beszélni nem lehet vele, mmert bolond és mindenki az ellensége az utcában, csak ordibálni tud a vélt sérelmeiért. (Pl. hogy a szomszéd fia megfordult a kapubejárójában az autójával és koptatta az általa vett térkövet - közterületen.)

Garázdaság miatt pont most van ellene egy feljelntés, ott a szomszéd idős néninek ment neki, ha nem avatkoznak közbe a szomszédok, meg is verte volna. Persze ismerve a rendőrséget, majd ezzel sem foglakoznak. Rengeteg tanu van, mert sokan látták az utcában, kimentünk mind a hangzavarra.

Más szomszéddal is vitában van, ott a gyerekere kiabál alpári szavakat, szegény anyuka sem tud mit tenni, mert ő meg nem akarja, hogy ilyen csúnya beszédet megtanuljon a gyerek. Sőt, félti is a gyerekét, már a költözésen is gondolkodtak.

Elvenni nem tudom tőle a készülékét, mert a saját kertjéből teszi, a kerítéseken meg nem tudok átugrani.

A kamerája az elkertre néz, de az utcát biztosan látja, sőt szerintem nem csak hozzánk, hanem a szembeszomszéd kertjébe is belát, mert azonnal ugrik, ha valami történik valakinél.

Viszont az elkeserítően hangzik, hogy nem igazán van lehetőségem, mert nem tudom, hogy mit csinál ezekkel a képekkel és így a felhasználás módja is kérdéses. Polgári perben meg hogy bizonyítom, ha nem vagyok hatóság, nekem nincsenek eszközeim a bizonyítás lefolytatására, csak az, hogy látom hogy fotóz. Tanuim ugyan vannak, meg másokat is fényképezget, akik nem úgy viselkednek ahogy ő elvárja, vagy csak elmennek a járdáján a háza előtt, de ha nem rajtaütésszerűen veszi elő a hatóság, akkor az eljárásig letörölheti a képeket, aztán itt maradok egy hamis váddal. Szóval praktikus tanácsokat köszönettel veszek, de én szeretnék törvényes keretek közt maradni.

2024. márc. 21. 12:26
 16/19 anonim ***** válasza:
18%
Éppen ezért is kéne csak szimplán ráhagyni, hiszen tudod úgyis, hogy kettyós. Okosabb enged...
2024. márc. 21. 12:28
 17/19 anonim ***** válasza:
40%
15# Azt írod, hogy mindent is fényképez az a barom.. Akkor nem lennék meglepődve, ha 18+os képek, vagy pedo képek is lennének nála, amiért viszont már büntethető lenne...
2024. márc. 21. 12:30
 18/19 anonim ***** válasza:
35%
Jelentsd fel.
2024. márc. 21. 18:28
 19/19 anonim ***** válasza:
43%
Még az a mázli hogy nem foglalkozunk ilyenekkel. Persze még ilyenre házkutatni… és mégis a btk. melyik pontjába kívánod ezen cselekményét ütköztetni ami a határozat fejlécén lesz?
2024. márc. 22. 05:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!