Hova fordulhatok, ha a szomszédom folyamatosan engem fényképez?
Sajnos bolond az illető, mindenkivel haragban van az utcában. Rengeteg feljelentés volt ellene becsületsértésért meg hasonlók, de azt mondta a rendőrség, hogy amíg nem folyik vér, ők nem tehetnek semmit. Viszont úgy tudom, hogy azzal, ha valaki engem lefotóz az engedélyem nélkül, személyiségi jogot sért.
Ráadásul a kamerája is úgy van beállítva, hogy rálát az én telkemre is. Szerintem ebből tudja, hogy mikor megyek ki a házból, mert akkor rögtön jön és fényképezget. Ahogy van, sokszor alsógatyában áll ki a teraszára és úgy csinálja rólam a fényképeket. Hiába szóltam, hogy ne tegye és törölje le, csak fenyegetőzik meg ordibál. Nem tudom mire használja ezeket a felvételeket, mert semmi kompromittáló nincs rajta, de személyiségi jogot sért vele, az biztos.
Kérhetem a rendőrséget, hogy személyiségi jogsértés miatt menjenek ki hozzá, csináljanak egy házkutatást és foglalják le a telefonját, fényképezőjét, biztonsági kameráját és töröljék le ők a felvételeket?
Vagy az adatvédelmi hatósághoz kell fordulnom? Egyáltalán mik a lehetőségeim?
Ahogy fent is írják amíg "csak" fényképez és magának tárolja addig nem követett el bűncselekményt, csak jogsértést. Bűncselekmény hiányában a rendőrség NEM tud eljárni. Innentől kezdve téged terhel a bizonyítási kényszer - szóval eléggé esélytelen.
A telkedre néző kamera a jegyző hatáskörébe tartozik (birtokvédelem), szintén nem rendőrségi ügy.
Az ha kiabál, fenyegetőzik, félelemkeltésre alkalmas módon viselkedik már más tészta - ott már megállhat a garázdaság, de neked kellene bizonyítanod (készíts felvételt).
A "kedves" kommentekre nem válaszolok, tudom, nekem kellene láthatatlanná válnom és akkor nem lenne ok. Esetleg neki is ajándékozhatnám a házam és akkor már a sajátját kamerázza, amit meg megtehet.
Nem akarom én is lefényképezni, hogy fényképez, mert akkor hiába bizonyítom az igazam, én is ugyanezt tenném és megfordulhatna a helyzet.
Beszélni nem lehet vele, mmert bolond és mindenki az ellensége az utcában, csak ordibálni tud a vélt sérelmeiért. (Pl. hogy a szomszéd fia megfordult a kapubejárójában az autójával és koptatta az általa vett térkövet - közterületen.)
Garázdaság miatt pont most van ellene egy feljelntés, ott a szomszéd idős néninek ment neki, ha nem avatkoznak közbe a szomszédok, meg is verte volna. Persze ismerve a rendőrséget, majd ezzel sem foglakoznak. Rengeteg tanu van, mert sokan látták az utcában, kimentünk mind a hangzavarra.
Más szomszéddal is vitában van, ott a gyerekere kiabál alpári szavakat, szegény anyuka sem tud mit tenni, mert ő meg nem akarja, hogy ilyen csúnya beszédet megtanuljon a gyerek. Sőt, félti is a gyerekét, már a költözésen is gondolkodtak.
Elvenni nem tudom tőle a készülékét, mert a saját kertjéből teszi, a kerítéseken meg nem tudok átugrani.
A kamerája az elkertre néz, de az utcát biztosan látja, sőt szerintem nem csak hozzánk, hanem a szembeszomszéd kertjébe is belát, mert azonnal ugrik, ha valami történik valakinél.
Viszont az elkeserítően hangzik, hogy nem igazán van lehetőségem, mert nem tudom, hogy mit csinál ezekkel a képekkel és így a felhasználás módja is kérdéses. Polgári perben meg hogy bizonyítom, ha nem vagyok hatóság, nekem nincsenek eszközeim a bizonyítás lefolytatására, csak az, hogy látom hogy fotóz. Tanuim ugyan vannak, meg másokat is fényképezget, akik nem úgy viselkednek ahogy ő elvárja, vagy csak elmennek a járdáján a háza előtt, de ha nem rajtaütésszerűen veszi elő a hatóság, akkor az eljárásig letörölheti a képeket, aztán itt maradok egy hamis váddal. Szóval praktikus tanácsokat köszönettel veszek, de én szeretnék törvényes keretek közt maradni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!