Hova fordulhatok, ha a szomszédom folyamatosan engem fényképez?
Sajnos bolond az illető, mindenkivel haragban van az utcában. Rengeteg feljelentés volt ellene becsületsértésért meg hasonlók, de azt mondta a rendőrség, hogy amíg nem folyik vér, ők nem tehetnek semmit. Viszont úgy tudom, hogy azzal, ha valaki engem lefotóz az engedélyem nélkül, személyiségi jogot sért.
Ráadásul a kamerája is úgy van beállítva, hogy rálát az én telkemre is. Szerintem ebből tudja, hogy mikor megyek ki a házból, mert akkor rögtön jön és fényképezget. Ahogy van, sokszor alsógatyában áll ki a teraszára és úgy csinálja rólam a fényképeket. Hiába szóltam, hogy ne tegye és törölje le, csak fenyegetőzik meg ordibál. Nem tudom mire használja ezeket a felvételeket, mert semmi kompromittáló nincs rajta, de személyiségi jogot sért vele, az biztos.
Kérhetem a rendőrséget, hogy személyiségi jogsértés miatt menjenek ki hozzá, csináljanak egy házkutatást és foglalják le a telefonját, fényképezőjét, biztonsági kameráját és töröljék le ők a felvételeket?
Vagy az adatvédelmi hatósághoz kell fordulnom? Egyáltalán mik a lehetőségeim?
"Kérhetem a rendőrséget, hogy személyiségi jogsértés miatt menjenek ki hozzá, csináljanak egy házkutatást és foglalják le a telefonját, fényképezőjét, biztonsági kameráját és töröljék le ők a felvételeket?"
Kérhetsz csokit is.
"Nem tudom mire használja ezeket a felvételeket"
De mivel nem tudod bizonyítani a jogsértés tényét, így nem fognak vele foglalkozni.
Érzed ugye, hol a hiba S torténetedben? Soha egyetlen ilyen fotó sem került elő sehonnan. Mivel bizonyítod hogy készült akár egy is?
Tudom, menjen ki a rendőrség és keressen. :D
Az ilyen felvételek készítése nem bűncselekmény, de jogsértés.
A személyiségi jogaid sérülnek, aminek okán polgári peres eljárásban sérelemdíjat követelhetsz és kötelezést a bíróság felől, a jogsértő cselekmény abbahagyására.
Ha legközelebb fotóz, akkor vedd elő a mobilodat és fotózd le őt.
Ezzel te nem követsz el jogsértést, mert a bizonyítás érdekében teszed.
első körben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság-hoz kell fordulni a telkedre néző kamera miatt. már az sem megengedett.
ha az az eljárás lezajlott, akkor már lesz a kezedben valami, amivel tovább tudsz lépni.
Én egyszerűen oldanám meg... lefényképezném, amikor felszólítás ellenére fényképez engem.
De van a jó magyar szokás is... átmenni, elvenni a gépet tőle, a jelenlétemben törölné, vagy ennyi volt, nincs gép, majd a rendőrségen viszontláthatja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!