Önvédelemből elkövetett emberölésért hány év börtön jár?
Tegyük fel, otthon vagyok, betörnek hozzám, fegyver/kés van az alaknál, amit nekem szegez, én például leütöm valami tárggyal, és úgy sikerül eltalálnom, hogy belehal.
Hány év jár ezért? Valamint ti jogosnak tartjátok, hogy ezért lecsuknak valakit? Ha megtámadnak jó hogy véded a saját életed, és nem azon gondolkozol hogy úgy üsd le, szúrd meg stb hogy ne haljon meg csak legyen időd elmenekülni.
12 ügyész fogja vizsgálni a bizonyítékokat és a vallomásod. Még a vallomásodban szereplő vesszőt is összevetik a törvény betűjével.
Ha jogos az önvédelem akkor felmentés, ha nem akkor nagyon ráb.sztál.
Jól írják.
Konkrétan, a Btk. 22.§ mondja ki, hogy ha a lakásodban felfegyverkezve rád támadnak, akkor azt az életed kioltására tett kísérletnek kell tekinteni, és korlátlan módon, bármivel védekezhetsz, akár a támadó életének kioltásával is, mert ez az arányos védekezés.
De ha a támadó behúzott neked kettőt és menekül a családi ékszerekkel és te ekkor után dobod a kisbaltát akkor az már nem jogos védelmi helyzet.
Nagyon ritka a tisztán megítélhető helyzet egy dulakodás közben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!