Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha lopásnál gyanúsítottként...

Ha lopásnál gyanúsítottként tagadsz, majd elítélnek, akkor nagyobb a büntetés, mintha bevallanál mindent?

Figyelt kérdés

50 ezer ft érték alatti lopás, volt rabosítás, kamerafelvételek, megtalált tárgy, stb.

Mindent tagadtam, mivel úgy mentem be a boltba, hogy már volt nálam egy db ilyen tárgy, amit ott vettem korábban, viszont eltettem még egyet. Kifele menet elkaptak, nagyon undorítóan bántam velem, cibált az őr az üzleten keresztül, amikor normális, szinte szó és cselekvésmentes magatartást tanúsítottam. Megalázóan üvöltött közben. Majd a kiérkező rendőröknek végig hazudott, hogy a csipogót én távolítottam el, amit megtalált, és az áru is eladhatatlanná vált. Közben nem is volt rajta csipogó, és hibátlan maradt a ruha.

Emellé a korábban vásárolt saját cuccomat is elvették.

A kiérkező 2 rendőr egyikén nem volt se név, se jelvény. Rabosítottak, bezártak cellába 4 órára, és előtte pucéran guggoltattak a mosdóban, hogy elrejtettem-e még bármit.

Végig tagadtam, mert azt gondoltam semmi bizonyítékuk nem lehet, de állítólag látszott a kamerán, hogy több terméket vettem el, majd egyel kevesebbet tettem vissza. Emellé szagolgatták a ruhát, és elmondták, hogy bolti szaga van, tuti itteni. (Ami volt rajtam az is bolti volt, otthon vettem fel, akkor volt rajtam először) azt bánom a legjobban, hogy sosem tartom meg a blokkokat.

Majd lejött a nyomozó és azt mondta négyszemközt, hogy ha loptam ha nem, inkább valljam be, mert büntetlen vagyok, és szabálysértés lesz csak, priusz nélküli pénzbírság max és megvan a papírmunka hamar.

Vitatkoztunk egy darabig, de azt mondta, ha nem vallom be, az esküdtszék úgyis talál bizonyítékot és rosszabbul járok sokkal, plusz mehetek tárgyalásra, kihallgatás, stb.

Loptam, undorító, vállalom, szégyellem is magam és azóta 0-24 ezen gondolkozom és a bezártság meg a teliszart, hányt szobák is undorítóak voltak, meg ahogy bűnözőként kezeltek, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogyha azt az egy terméket nem teszem el a próbafülkében, akkor is simán kiszedhettek volna a saját ruhámat levetetve, ami ottani volt.

A biztonsági őr viselkedése is megalázó volt, plusz a bolton kívülről cibált vissza, mindenki előtt, plusz a legalább 3-4 hazugság, hogy minél rosszabbul járjak. Persze nekem senki nem hitt. A rendőri névtelen intézkedés is és a belém beszélés is szánalmas volt.

Gondolkozom rajta, hogy érdemes foglalkoznom az üggyel, hogy a jogtalanul eljárt biztonsági őr vagy a rendőr is kapjon megrovást?

Illetve ilyen esetben érdemes tényleg vallani, vagy mi a teendő? A jogaim sem mondták el, nem telefonálhattam. Aláírattak velem mindent, gyorsan, hogy haladjunk, és azt éreztették végig, hogy csináljam gyorsan, és jobban jàrok.

(Nem siránkozni akarok, mert valóban loptam és megérdemeltem ami történt, de azt gondolom nem tehetik ezt így meg, ebben a formában)

2024. febr. 11. 13:23
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
#10 igazad van. A politika nyilván érdekelni fogja a nyomozókat xD
2024. febr. 11. 14:00
 12/17 A kérdező kommentje:

5#9# pontosan ez történt pedig, a saját cuccom is elvették a lopott mellett, és a kettő együtt 40 ezer ft.

8# nyomozó mondta ezt, nem rendőr, de lehet, hogy nem esküdtszéket, hanem ügyészséget, vagy hasonlót. Nem emlékszem a pontos kifejezésre.

A leltàrra pedig annyit, hogy dolgoztam ruhaboltban, sokszáz db hiány van rendszeresen, hiàba a leltár. Illetve rajtam kívül bárki elvihette.

Nem napi szintű a leltár sem, főleg a nagyobb helyeken, nàlunk évente 2x volt kb és volt vagy 5-7 ezer db termékünk.

2024. febr. 11. 14:05
 13/17 anonim ***** válasza:

Miután lebuktál, hogy az egyik ruhát elloptad, számukra nyilvánvalónak tűnt, hogy a másik ugyanolyan ruha, ugyanabból a boltból szintén lopott, gondolom ezért vették el a másikat, ami a sajátod. Gondolom nem állt nekik össze, hogy azért mentél ugyanolyan ruhában, mert még egy ugyanolyat akartál lopni (ezt én se értem egyébként.)

Ha te tudod, hogy loptál, és megbántad, akkor ismerd be, enyhítő körülmény lesz. Ne pörögj ezen, hogy a sajátodat is lopottnak nézték, meg hogy hogy bántak veled, mivel te generáltad az egészet. Megértem, hogy megrendített a herce-hurca, de ez fog a jövőben távoltartani attól, hogy ismét megpróbáld. Gondolj bele, ha udvariasan, csendesen intéznék ezeket az ügyeket, hogy senkinek ne sérüljön a lelke, akkor az elkövetők kétharmada már másnap visszaesne.

2024. febr. 11. 14:25
 14/17 anonim ***** válasza:

Kérdező!

A beismerést (még akkor is, ha nem teljes és tényfeltáró) enyhítő körülményként vesszük figyelembe.

A nyomozónak igaza volt, amikor azt mondta, hogy Neked is jobb, ha beismered....(akkor is, ha nem te voltál).

"hogyha azt az egy terméket nem teszem el a próbafülkében, akkor is simán kiszedhettek volna a saját ruhámat levetetve, ami ottani volt."

Mert azt is loptad?

Akkor nem a saját ruhád volt, amit viseltél.

Ha meg nem, akkor ehhez a boltnak nincs köze.

"Gondolkozom rajta, hogy érdemes foglalkoznom az üggyel, hogy a jogtalanul eljárt biztonsági őr vagy a rendőr is kapjon megrovást?"

Miért is?

Mert nem tetszik, hogy rajtakaptak a lopáson? És végezték a dolgukat?

A rossz hírem, hogy nem jártak el jogtalanul Veled szemben. Minden szabályos volt.

Naponta rabosítok és állítom elő a magadfajtát....

nincs ebben semmi törvénytelen, max. Neked lehet megalázó az ilyenkor lefolytatott eljárás.

De ez egyéni szoc. probléma.

2024. febr. 11. 16:26
 15/17 A kérdező kommentje:

13# ezzel maximálisan egyetértek, én is így gondolom, csak a jogokkal ütközik szerintem sok minden. Viccesen hangzik, hogy én beszélek jogokról, de a kérdések felmerültek bennem az eset után.

Azt gondolom, hogy lehettem volna teljesen ártatlan is, ugyan ez megtörténik, csak 1 tárggyal, nem kettővel.

És nagyon rossz érzés volt az a tehetetlenség.

Mindegy mi történt, semmit nem hittek el nekem és a jogaim sem ismertették sehol. Azt se mondták el, hogy a vallomást is megtagadhatom gyanusítottként.

2024. febr. 11. 16:33
 16/17 anonim ***** válasza:

“Viccesen hangzik, hogy én beszélek jogokról”

A bűnösöknek is vannak jogaik, nincs ebben semmi vicces.

De nem értem mi a bajod. Loptál, lebuktál, megúszod egy kis bírsággal. Mit akarsz még? Mentsenek fel?

2024. febr. 11. 16:58
 17/17 anonim ***** válasza:

Nem, ha ártatlan vagy, nem történik meg ez az egész. Azért kaptak el, mert a biztonsági kamerán látszott, hogy több terméket vittél be a próbafülkébe, mint amit visszatettél utána.

Én nem értem a nézőpontodat, mert a saját leírásod alapján készültél erre, hogy eltulajdonítod a ruhát. Nem tudtad korábban, hogy ezt tilos és következményei vannak? Fel sem merült, hogy lebukhatsz? Tényleg nem értem.

Mindenesetre ahogy mindenki mondja, be kellene vallani. Ezzel párhuzamosan akár panaszt is tehetsz, ha úgy érzed, jogtalanul bántak veled, vagy visszaélés történt, bármi. De nem sok értelme van szerintem.

2024. febr. 11. 17:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!