Szerintetek is teljesen át kéne dolgozni a köztársaság elnöki kegyelmet?
Számomra ledöbbentő volt ez a dolog ugyanis nem nagyon ismertem a köztársasági elnöki kegyelmet, lényegében igazságszerint indokolni a sem kell a köztársasági elnöknek csak egyszerűen kegyelmet ad valakinek aki kéri tőle, indoklás titkos lehet..
Ez a mostani jogintézmény egy vicc és tejhatalmú, én úgy döntök hogy te szabad vagy azért mert köztársasági elnök vagyok, de az elnök a társadalmat képviseli, a társadalmi akaratot, az az ember oda fog visszakerülni abba társadalomba ahol mi élünk....és nem kell indoklás..
Igen, van máshol is, és volt bizony már Iustinianus korában is.
Viszont kétezer évet kellett várni a durva visszaélésszerű alkalmazásáig.
Szerintem a kegyelmet kapó személynek és a bűnnek és az indoklásnak is nyilvánosnak kell lennie.
Miért?
Mert csak így lehet kontrollálni, hogy nem éltek vissza ezzel a hatalommal.
A kegyelmet kapó a nyilvánosság terhe mellett kaphatja csak meg az elnöki kegyelmet, így dönthet, hogy ennek fényében igényli-e vagy nem (nyilván úgy korrekt, hogy csak ő igényelhesse, vagy legalábbis hozzá kelljen járulnia az igényléshez, és ennek tudatában kell igényelni.
Szememben az oké, hogy valaki kiszáradt fát lop az erdőben tüzelőnek, és elnöki kegyelmet kap, de akkor legyen nyilvános, hogy Kolompár Ronáldó megélhetési célból kis mennyiségű fa lopásért fél évre elítélt személy amiatt kap köztársasági elnöki kegyelmet, mert analfabéta, nem volt ügyvédje, kirendelt ügyvédre nem volt jogosult, továbbá négy gyerek apja, akiről legjobb tudása szerint gondoskodik rákos anyját szintén egyedül ápolja, erőszakos bűncselekményért soha nem ítélték el.
Szóval ez szerintem korrekt, a Kolompár Ronáldóról mindenki tudni fogja a falúban meg mindenhol, hogy elítélt és köztársasági kegyelemmel szabadult.
És a név azért is lenne fontos, hogy a gyanú árnyéka se merüljön fel annak, hogy az elítélt fideszes bűnbandatagokat mentik így fel, amit poltpeti nem tudott elsimítani.
Eleve ott a baj, hogy a jogrendszerünk rossz.
Amerikában nem az van, hogy a győztesnek korlátlan hatalma van.
A köztársasági elnöknek egy a kormányt is akár felülbíráló tisztségnek kellene lennie.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!