Kezdőoldal » Politika » Törvények, jog » Ha valaki a bicaj első kerekét...

Ha valaki a bicaj első kerekét kilazítja az minek számít?

Figyelt kérdés
Valaki meglazította a héten az első kerekem, amíg a bicaj kint volt a lépcsőházban, gyorszáras, végül visszazárta, gondolom hogy ne tűnjön fel. Sejtem ki volt, volt már itt mással is hasonló eset pár éve, akkor baleset is lett belőle, de sajnos bizonyítani nem tudom. Egy rokonom vette észre aki itt lakik hogy majdnem kiesik a kerék, ő húzta meg utána, ezzel a lehetséges ujjlenyomatokat akaratlanul is letörölve róla. Ha esetleg találkozom azzal, aki szerintem ezt tette, és elszólná magát, amíg megy a hangfelvevő, akkor mit tudnának vele kezdeni a rendőrök? Ez minek számít? Szerintem még nem meríti ki a gyilkossági kísérlet fogalmát, viszont elég nagy baleset lehet belőle egy forgalmas úton valami kocsi elé kiesve például.
2024. jan. 20. 13:46
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
Ez semminek.
2024. jan. 20. 13:49
 2/6 A kérdező kommentje:
Miért? Akkor bemehetek a városba és kilazíthatom csak úgy szórakozásból bárkiét, had nyalja végig a betont?
2024. jan. 20. 14:00
 3/6 anonim ***** válasza:
88%
Szándékos veszélyeztetés. + Rongálás - garázdaság.
2024. jan. 20. 14:19
 4/6 anonim ***** válasza:
95%
Bemehetsz vele a rendőrségre, talán jogalapot is találnátok feljelentésre, de konkrétan biztos, h egy pillanatot sem fognak foglalkozni az ügyeddel. Ennél komolyabb dolgokra sincs kapacitás.
2024. jan. 20. 14:21
 5/6 anonim ***** válasza:
83%

“ Szándékos veszélyeztetés”

Ilyen bűncselekmény nem létezik.

“ Rongálás”

Nem áll meg.

“ A megrongálás fogalma a dolog állagának olyan károsítását jelenti, amelynek következtében a vagyontárgy értékcsökkenést szenved.”

Azzal, hogy a gyorskioldón lazított, semmilyen rongálódás nem keletkezett.

“ garázdaság”

“ kihívóan közösségellenesen, erőszakos magatartással, amelynek alkalmasnak kell lennie arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.”

Az, hogy én látom a lépcsőházba Zsoltit kioldani a gyorszárat az se nem közösség ellenes, se megbotránkozást vagy riadalmat nem tud kelteni. Nem áll meg a garázdaság sem.

Kérdező. Kicsit nézelődtem. Nem tudom, jogilag egy szinte sorolható-e de, amikor valaki elvágott egy fékvezetéket, azt Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény elkövetése miatt vonták eljárás alá. Ötletem sincs, ez a te esetedben fent áll-e. A bizonyíthatósága nulla..

“ ezzel a lehetséges ujjlenyomatokat akaratlanul is letörölve róla.”

Egy ilyen szituba esély nincs, hogy ujjlenyomat legyen véve.

2024. jan. 20. 15:43
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez a Közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény még talán meg is állna, viszont sajnos bizonyítani nem tudom, és valószínűleg nem is fogom tudni, pedig ahogy nézem ez ebben az esetben akár 1 évig terjedő szabadságvesztést is jelenthetne, bár gondolom egy próbaidő/felfüggesztett lenne a vége mert az illető még nem volt büntetve.
2024. jan. 20. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!