Öröklés,ha nem tudnak az örökösök megegyezni,hogyan tovább?
Szülői lakást a testvéreimmel hárman fogjuk megörökölni.
Ketten öcsémmel mindenben megtudunk egyezni,hogy eladnánk majd a lakást,míg a bátyám hallani se akar az eladásról mindenképp benne akar tovább élni.
Logikus lenne, hogy akkor majd kivásárol minket a tulajdoni hányadunkból,de ezt nem tudja megtenni( nincs pénze)
Hogyan tovább?
Mi ragaszkodunk az örökölt lakás eladásához,míg ő hallani se akar erről.
Jajj dehogy tudná fenntartani.
Voltak munkahelyei,de mindenhonnan kirugdosták,mert folyamatosan részeg volt munka közben is.
Most valahol alkalmi munkán van bejelentve
Hát azt mindenképpen meg lehet tenni, hogy megmondjátok neki, hogy nézd, ha x időn belül nem mész bele a dologba, akkor bejelentjük az összes közműcégnél a szülők halálát, és nem egyezünk bele abba, hogy a nevedre írják a közművet. Akkor rögtön el lesz zárva minden, és egyből nem lesz olyan nagy élvezet maradni. Ezt szép fokozatosan kell eljátszani, mert azért a visszakötés sem két fillér, de ennyi elég ahhoz, hogy komolyan vegye a dolgot.
Másik lehetőség, hogy bérleti díjat kértek tőle, és pénzért lakhat tovább, mintha idegennek adnátok ki. Úgy mindenki jól jár, hacsak nem azonnal kell a pénz.
Be van oda jelentve lakcímkártyával? Mert ha nem, akkor azt is megjátszhatjatok, hogy nem engeditek bekelentkezni.
Másik ötlet, hogy kölcsönt felvehet a lakásra, amiből kifizet titeket.
Alkalmi munkát végez,napi bejelentésen van,nincs az a bank amelyik hitelt adna neki.
Igen a lakcimkártyája oda van bejelentve
Hát mondjuk, kövezzetek meg, de azért valahol őt is megértem.
Tényleg igazatok van, hogy jog szerint jár az egyharmad rész, és baromira nem méltányos, amit csinál, visszavehetne az arcból, és max. kérhetne, és talán nektek is más lenne a hozzáállásotok, de másik oldalról hajléktalant csinálni a tesóból, amikor már nektek megvan a kégli, nos, nem biztos hogy oké. Főleg, ha ő volt a szülőkkel, amikor ápolni kellett, ti meg éltétek a nyugis saját életeteket, ő meg elviselte az idősek agybaját, s így nem benneteket riasztott állandóan az anyuka, hogy jaj, nem ég a hűtő ajtaja, ha be van csukva az ajtaja, és nem kellett nektek pattogni az ország másik feléből... Szóval ez a része is egy kényelem, persze nyilván neki is kényelmes lehetett, hogy nem dolgozik, vagy hozzászokhatott.
Ha ti kaptatok a szülőktől támogatást a lakhatásra, akkor szerintem eleve úgy korrekt, hogy ő is.
De ha a jogot akarjátok minden áron érvényesíteni, és nem érdekel benneteket, hogy mi lesz vele, hát lelketek rajta. Akkor az a megoldás, amit már ajánlottam:
a) bérleti szerződést köttök vele vagy valami méltányos összegűt, vagy piaci értékűt, és akkor kettőtőknek fizeti a piaci értékű vagy méltányossági bérleti díj kétharmadát, egyharmad meg nyilván olyan, mintha magának fizetné, és fizeti a teljes rezsit.
b) ha nagyon ki akarjátok paterolni akár a híd alá, akkor
- megmondjátok neki, hogy vagy szépen belemegy az eladásba, és közreműködik, akkor ő is többet kap, és nem kell fizetnie a perköltséet
- peres úton viszitek végig a dolgot, és akkor a bíróság elárverezi a lakást, de jóval a piaci érték alatt, és a perköltséget is neki kell állni, plusz még perlitek a használati díjért is esetleg.
- ti is szépen bementek és csináltok mindenféle dinom-dánomot, mert ugyanannyi jogotok van bent lenni, mint neki, és egyből átgondolja majd
- megmondjátok neki, hogy szép sorban lekapcsoljátok a közműveket, és akkor csak a négy fal marad, azt már nem élvezné annyira, és minden hónapban bejelentitek egy közműnek a szülők elhalálozását, és nem engedélyezitek azt, hogy a nevére átírja a közművet, de ha átírja, már az is valami, mert most, ha jól sejtem csak az adósság nő, ha ő nem fizet, és egyszer majd benneteket is szólongathatnak.
18
Nem jól tudod. Minden tulajdonos bemehet a saját tulajdonába, még be is költözhet. Nem hallottad még ezt a mondatot? "A bejelentés jogot nem keletkeztet." A bejelentés csak a fennálló állapot dokumentálása, semmi más.
20 M nem kevés pénz. Falun egész jó állapotú házakat lehet ennyiért kapni. Vagy városon régebbi panellakást, ami nem túl drága környéken van. Ha egyszer csak 20 M-ja van, akkor ennyiből kell lakhatást találni magának. Ha egyedül van, nem is kell neki nagy ház.
Ügyvéddel beszéljetek, te meg az öcséd, a költségek fele nem olyan rengeteg azért. Az ügyvéd majd addig zaklatja a bátyádat, meg elmagyarázza neki a kilátásba helyezett per menetét, költségeit, a valószínű eladási veszteségeket, hogy a végén a bátyád megijed a kiadásoktól, és igent fog mondani. Ha mégse, akkor jöhet a per (közös tulajdon megszüntetése iránt), de erre szerintem elég kicsi az esély.
Esetleg még egy variáció: ha a bátyád valami drágább lakóhelyet akar, mint amennyi pénz jut neki, mondjuk 30-ért, akkor vegyétek meg neki, ezzel a feltétellel: az örökölt ház is, meg az új is a te meg az öcséd nevére kerül, viszont az újon lesz egy haszonélvezet alapítva a bátyád részére, tehát biztos lehet benne, hogy haláláig lesz hol laknia. A halála után meg hozzájuttok a pénzetekhez, plusz bőven kamatozik is. Ez szerintem mindenkinek hasznos lenne.
"A halála után meg hozzájuttok a pénzetekhez, plusz bőven kamatozik is."
Ezzel a mondattal kapcsolatosan lennének fenntartásaim.
Ehhez pl. az kell, hogy a bátyust túléljétek, különben max. a gyerekek jutnak hozzá a "vagyonhoz".
Az se biztos, hogy olyan extrém módon "kamatozik", a ház simán amortizálódhat, leéghet, stb.
Nem tudom, hogy mennyit ér a hely, de szertintem az lehet a kompromisszum, ha segítetek neki valami lyukat találni, ahol ellakhat és kifizetheti az ő részéből, netán még a költözésben is segítetek neki. Ha ezt is elutasítja, akkor tényleg be lehet keményíteni.
Tényleg van olyan, hogy valaki totál életképtelen, nem képes arra, hogy lakást vegyen, és nem tudja, hogy hogyan tovább, és nem tud szembenézni a tényekkel. Segíteni kell neki, ha rokon, főleg, ha az a ti érdeketeket is szolgálja. De ha minden megoldási javaslattól és érvtől elzárkózik, akkor tényleg viselje a következményeket.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!