A Volánbuszok fotózása miért engedélyköteles a pályaudvarokon?
Olvastam napokban több indexes topikok is, meg buszfotós által vezetett blogon/weboldalon is (hasonló buszrajongó vagyok), hogy buszállomáson csak engedéllyel szabad a Volánbuszok fényképezése, meg balhéznak érte a szekusok, stb.
De felmerült bennem a kérdés, hogy vajon egy buszpályaudvaron mi indokolja a fotózás engedélykötelességét?
Eleve közterületen ugyanúgy lehet fotózhatóak a buszok pl. menetközben, akkor állomáson mitől másabb egy buszról készült kép?
Másrészt mégcsak nem is privát, hanem állami tulajdonú járművekről van szó, harmadrészt meg a sofőrök és utasok személyiségi jogait ígyis-úgyis be kell tartani, függetlenül attól, hogy hol van épp egy busz, tehát ilyen szempontból is nem oszt-nem szoroz, hogy állomás vagy utca
Mindezeket tekintve, mi lehet vajon az oka, hogy a Volánnál ennyire ragaszkodnak a pályaudvari fotózás előzetes jóváhagyásához/engedélyezéséhez?
(MÁV-nál ilyen tudtommal nincs, ott az állomások utasok számára megnyitott helyeken lehet fotózni bejelentkezés nélkül is, más tömegközlekedési társaságoknál sem tudok ilyesmiről)
Na oké, de egy magánlakásba egyrészt nem látni be kívülről, mert zárt helyiség, másrészt oda azt engedek be akit én akarok, tehát el van zárva közforgalom elől.
Egy buszpályaudvar meg meg van nyitva a közforgalom számára, tehát bárki jöhet-mehet ott, akkor már miért fontos egy olyan helyen a fotózás engedélyhez kötése, ahol amúgy is bárki bármit láthat, és bárki tartózkodhat ott?
Továbbá az is felmerül még, hogy a pályaudvarokon ez miért nincs kiírva? (Én még ott nem láttam magánterület táblát, laikus pedig jellegéből adódóan nem gondolja magától.)
Véleményem szerint nettó hülyeségnek tartom az engedélykérést. Tegyük fel, hogy egy óvodás vagy egy iskolacsoport csinálna magukról csoportképet, akkor ahhoz is kellene külön engedélyük? Szintúgy egy busszal szelfiző csajnak is? 🤷🏽♂️🤦🏽♂️ Az okés, hogy magánterületnek minősül, de attól hogy valaki kedvtelésből csinál buszokról képet vagy videót, nehogy már súlyos bűnelkövetőnek minősüljön... Én már nemegyszer tevékenykedtem a Népligetnél, ahol eddig egyszer sem szóltak rám. Ahogy Stadionoknál sem.(na jó, egyszer a tavalyi hatvani retró napra induló faros videókészítése közben rám szólt egy security xd)
E közlekedési helyszínek terén még mindig jobban járunk, mint Lengyelország, ahol tényleg komolyan betiltották a pályaudvaron készülő képeket, videókat.
VOLÁNBUSZ Zrt.:
Fotózási engedély kérelmezése a Volánbusz Zrt. személyszállítási szolgáltatás céljára alkalmazott járművein, létesítményeinek területén készítendő felvételek esetében szükséges.
Autóbusz-állomásaink olyan közforgalom előtt nyitva álló területek, amelyek elsősorban a személyszállítási közszolgáltatás igénybevétele céljából használhatók bárki által.
Az érintett területek birtokosaként az ettől eltérő célú igénybevétel engedély alapján történő ellenőrzésének jogát – a személyszállítási közszolgáltatás zavartalan lebonyolítása, a balesetek és a felvételkészítés miatt esetlegesen előforduló személyhez fűződő jogok sérelmének elkerülése érdekében – Társaságunk fenntartja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!